https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/foedsel/juni2013/hjaelper-prim.jpg
Gravid

Fædre på fødestuen kan give kvinden større smerter

27. februar 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Forskning viser, at partnerens tilstedeværelse kan gøre fødslen mere smertefuld for kvinden.

Det overrasker næppe mange, at barnets far er med på fødestuen under de fleste fødsler (man regner med ca. 95 procent af tilfældene). Fordi han selvfølgelig gerne vil se sit barn komme til verden - og samtidig være en støtte for barnets mor.

Men det kommer nok alligevel bag på de fleste, at hans tilstedeværelse ligefrem kan risikere at have en negativ effekt på i hvert fald den fødende kvinde.

Det viser en undersøgelse fra University College London.

Større smerte under mandens tilstedeværelse

Undersøgelsen, der er publiceret i 'Social Cognitive and Affective Neuroscience', konkluderer således, at nogle kvinder føler mere smerte, når deres partner er til stede på fødestuen.

Konklusionen er man kommet frem til ved at sende impulser gennem fingrene på 39 fødende kvinder - både i situationer, hvor partneren var på fødestuen, og i situationer, hvor han ikke var.

Og målingerne viste altså, at kvinderne i flere tilfælde oplevede større smerte, når manden var ved hendes side.

Jo mindre intimitet - jo større smerte

Det var dog især de kvinder, som generelt ikke var så følelsesmæssigt knyttede til deres partner som de andre, der oplevede en forøget smerte, viser undersøgelsen.

Forskerne bad nemlig også kvinderne om at udfylde et spørgeskema om deres parforhold, og her var det tydeligt, at de kvinder, som oplevede mest smerte under partnerens tilstedeværelse på fødestuen, var dem, der ikke var specielt følelsesmæssigt intime med deres partner.

- Personer, som undgår nærhed, kan finde tilstedeværelsen fra andre forstyrrende for den måde, de håndterer tingene på, når de er sig selv. Det kan faktisk øge smerten for den enkelte, forklarer forskningsleder Katerina Fotopoulou ifølge tv2.dk.

Det er værd at bemærke, at undersøgelsen udelukkende fokuserer på den fysiske smerte og ikke på de psykiske fordele, det kan antages at have for kvinden, at barnets far er til stede på fødestuen.

Læs også