Phone_Call
Sundhed

Vil du helst undgå at tage telefonen, når den ringer? Så er du ikke alene

15. februar 2024
Af sundhedsredaktør Jo Brand
Foto: Unsplash
"Telefonskræk findes i forskellige grader, og de hårdest ramte har udviklet en undvigelsesadfærd."

Vil du langt hellere sms’e end at ringe til nogen? Får du ligefrem en klump i maven, når du skal til at ringe, eller går du i let panik, når din telefon ringer? Så lider du måske af telefonangst.

Og du er ikke alene, viser en ny, svensk undersøgelse af 1.046 personer i alderen 18-79 foretaget af det svenske analyseinstitut Kantar Sifo.

Hele 48 procent af de 18-29-årige oplyser, at de er utilpasse ved at ringe op eller besvare et opkald, og blandt de unge er det mest udtalt hos kvinder. Jo ældre personerne er, jo mindre lider de af telefonskræk: Blandt de 50-64-årige oplever 18 procent telefonskræk, og blandt de 65-79-årige er det 14 procent.

Psykologiprofessor ved Uppsala Universitet Tomas Furmark siger til sundhedsmagasinet MåBra, at telefonfrygten kan skyldes et kontroltab, hvor vi ikke har mulighed for at gennemtænke vores svar og formuleringer i modsætning til en sms. Det er noget, der skal øves og vedligeholdes.

Selv om yngre personer bruger mobiltelefoner i meget høj grad, har de ikke de samme samtalevaner som ældre og har dermed ikke udviklet de nødvendige kompetencer.

Telefonskræk findes i forskellige grader, og de hårdest ramte har udviklet en undvigelsesadfærd. De udsætter eller undlader helt at foretage et vigtigt opkald og har det så efterfølgende dårligt med det. Telefonangst kan også være en del af et mere generelt angstproblem.

Denne artikel er oprindeligt bragt i Magasinet Psykologi.

Læs også