https://imgix.femina.dk/media/article/1407-en-kur-der-dur-dukan.jpg
Træning og kost

Dukan-kuren: Den kræver forarbejde

11. februar 2014
af Rikke Lund
Foto: Lotta Lemche/TV 2
Fire forskellige faser og en masse protein det er, hvad der kort summer Dukan-kuren op. Vanja Carlsen er deltager i TV 2’s program ”En kur der dur”, og tester Dukan-kuren. Læs, hvad hun synes om kuren efter de første fire uger

Vanja Carlsen, 41 år, har været på Dukan-kuren i fire uger:

Hvordan var det at være på Dukan-kuren?

Jeg synes, det er en kur, der giver mening. Dukan-kuren tvinger dig til at tænke i andre baner i så lang tid, at du begynder at lægge nogle nye vaner ind i dit skema, når du laver mad. Og det er jo det, der skal til. Det har været rigtig godt for sådan en som mig, fordi jeg har levet rigtig usundt.

Kræver det meget at holde kuren?

I starten gjorde det. Den her kur har ikke nogen nemme løsninger. Du kan ikke gå ned og købe knækbrødet, cornflakesene eller brødet. Du skal lave det hele selv, fordi det skal laves med havreklid. Nu er jeg alene med tre børn, og det er lidt sejt, at skulle lave mad til sig selv og lave mad til dem. Så engang imellem får de det jeg spiser, og så laver jeg lidt kartofler og sovs til dem.

LÆS OGSÅ: Dukan-kuren: Sådan gør du

Løb du ind i nogle problemer undervejs?

Viljestyrken skulle virkelig testes. Der har været en masse runde fødselsdage, hvor folk festede igennem med lækker mad, og lige pludselig fik jeg ikke lov til det. Jeg syntes, det var meget synd for mig, så jeg havde lige nogle knæk, hvor jeg var totalt tudefjæs. Men jeg vidste, at hvis jeg faldt i, så ville jeg blive endnu mere vred på mig selv og skamme mig. Så jeg har holdt den, og hver gang har tilfredsstillelsen ved, at jeg ikke faldt i, gjort mig rigtig stolt. Det har givet ekstra motivation til at fortsætte. Det er stadig svært, og jeg ville dø for at få et stort stykke lagkage eller et stykke ristet brød med ost. Men min engel har sejret over min djævel, og jeg bliver ved til den bitre ende.

Hvad var det værste ved kuren?

Jeg synes, jeg går glip af et fællesskab. Det er lidt ligesom, det fællesskab rygerne har, når de går ud og ryger. Der er meget mere fællesskab i mad, end man tænker over. F.eks. når man har gæster på besøg til kaffe og kage, eller man tager på café. Der er en masse ting, jeg pludselig ikke kan være en del af, og det har været svært.

Hvad var det bedste ved kuren?

Jeg har fået en energi, jeg ikke har haft i lang tid. Førhen afleverede jeg børnene og gik hjem og besvimede af træthed. Jeg havde ingen energi, og jeg orkede ikke at gå i gang med nogen projekter. Nu har jeg gang i en masse ting og arrangementer.

Er du tilfreds med resultatet?

Indtil videre er jeg. Jeg har ikke noget negativt at sige. Jeg tror alle, der går på denne her kur, vil tabe sig, men hvor meget man taber sig, det tror jeg, er individuelt.

Er der nogle af de andre kure, du bedre kunne se dig på?

Nej. Jeg har prøvet en del kure, og jeg synes, de fleste kure er lidt ligesom at tisse i bukserne for at holde sig varm. Det er ligegyldigt. Der er rigtig mange, der spilder krudt på at gå på kure, der ikke giver mening. Der er jo ingen, der kan holde af en kur, der kun er baseret på pulver eller juice. Det er en livstilsændring og ikke en kur, man skal bruge.

Har du et godt råd til dem, der gerne vil på kuren?

Hvis man skal på Dukan-kuren, så skal man lave noget forarbejde. Lav nogle retter på forhånd og frys dem ned, og studér nogle opskrifter. Når du er sulten, så orker du ikke at finde opskrifter. Så tager du den meget nemme og triste løsning, så kuren bliver kedelig, og så falder du fra. Det bliver nødt til også at være lidt lækkert.

LÆS OGSÅ: Dukan opskrift: Appelsinkage

Læs hvad læge og foredragsholder Jerk W. Langer siger om Dukan-kuren:

Fordel:

De fire faser betyder, at der virkelig er styr over, hvad man skal gøre. Det er en fordel for folk, der godt kan lide, at der er planer og regler at holde sig til. Samtidig veksler man mellem de forskellige faser, og det kan være rigtig godt for folk, der ikke rigtig er motiverede. En anden god ting er, at vi skærer kulhydraterne helt fra.

Ulempe:

Det bliver jo lidt kedeligt i det lange løb kun at spise kødprodukter, og selvom der kommer lidt grøntsager til, så varer det lang tid, før man kan spise det, man gerne vil, herunder brød og den slags. I de første faser hvor man overvejende spiser kød, æg og fisk, kan der være nogle vitaminer og mineraler, man måske ikke helt får nok af, men så må man tage en vitaminpille.

En af de ting, man er en lille smule bekymret for ved de kure, der indeholder meget protein, er, at man ikke ved, om det høje proteinindtag er farligt for nyrerne. Modstanderne af højprotein-kurene mener, at der på et tidspunkt kommer en bølge af folk, der har fået ødelagt nyrerne, fordi affaldsstofferne fra proteinforbrændingen skal udskilles gennem nyrerne. Men man ved endnu ikke, om det er rigtigt.

LÆS OGSÅ: En kur der dur: Find den perfekte slankekur

Læs også