Valentinsdag
Træning og kost

Blog: Fejr Valentinsdag ved at give din krop kærlighed

11. februar 2016
af Ernæringsterapeut, Tine Grandjean
Valentinsdag er lige om hjørnet og ernæringsterapeut Tine Grandjean foreslår, at du forkæler din krop med alt det, den har brug for og lægger vanerne på hylden.

Prøv at hylde dine basale behov i bare en uge.

Begynd dagen med tid til mad, vand, bevægelse, ro og nærvær med dine nærmeste. Før du giver dig i kast med mails, makeup, vinduespudsning, tv og pligtsammenkomster. Før pligt og forestillinger om krav, så prøv at tage kontakt til din krop og spørg om den ønsker sig kaffe eller søvn. Mad eller kiks. Om den ønsker sig en ny bluse eller et langt og kærligt kram. Om den ønsker sig endnu et afsnit på Netflix eller 8 timers søvn.

Der er ikke noget galt med kaffe, tv-serier, arbejde og sociale aktiviteter. Men der er ofte noget galt med forholdet mellem kulturelle og fysiske behov. Der er noget galt med den tid, vi lader tilbage til de behov vi i mange tusinde år har overlevet på at tilgodese. Mærk hvad der sker med din ro og dit overskud, hvis du giver plads til fuldgyldige måltider, hvis du hengiver dig til nærværende og tæt kontakt til dine medmennesker.

Læs også: Sandt eller falsk? 9 myter om mad og sundhed

Brug tiden rigtigt

Jeg møder mange som oplever at tiden foran spejlet og klædeskabet tager tiden ved spisebordet, med mad og børn. At tiden med at opfylde omgivelsernes forventninger tager tiden fra at være med vores allernærmeste.

Mad, rent vand og søvn er en forudsætning for at leve, fungere, tænke klart, huske, være glad, rolig og handlekraftig. Kaffe og ostemadder må ikke overtage. Vi er stærkt skolet i at opfylde kulturelle behov og normer. Men nærhed og kærlighed er en forudsætning for tryghed og for balance i vores hormoner. Normer og pligter må ikke overtage nærheden og kærligheden.

I vores handlinger fortrænger vi grundlæggende behov, når vi vælger at stryge skjorter, sætte hår, lægge makeup og tjekke Facebook inden vi stryger ud af døren med ingenting eller en smule skyr i maven. En kop kaffe kan lige sparke lidt sukker ud i blodet så vi kan køre en time eller to. En kollega har måske sat en rulle kiks eller en hjemmebagt kage ved kaffeautomaten. Du har egentlig besluttet dig for at du skal leve sundt, men din krop, er kraftigt tiltrukket af kagen, fordi den er i dyb krise over manglen på energi til at holde alle organer (også hjernen) kørende. Du kan ikke modstå fristelsen. Derfor snupper du et stykke af den forbudne ”frugt”.

Læs også: Nemt at holde sig sund: De bedste sundhedsapps til din smartphone

Du tænker nu, at du har en rygrad som en regnorm når du ikke kan lade være. Jeg tænker, at du har en stærk overlevelsesdrift, der sikrer, at du får energi og næring til krop og hjerne som skal bære dig gennem alle dine aktiviteter.

Gode vaner

Et liv holdt sammen af kaffe, hovedpinepiller, chokolade, vin, og alt for hurtige leverpostejmadder til aftensmad skænker os ikke den lykke og energi som vi higer efter.

Prøv en uge med rent vand, 500 g. grove grøntsager dagligt. Skønne nødder og mandler, lidt fisk, bælgfrugter og lidt kød. Nyd også gerne lidt fuldkornsbrød/pasta, men lad det ikke udgøre 50 procent af dagens mad. Prøv at gå i seng om aftenen. Læs en god bog. Få eller giv massage. Lig i ske. Har du ingen at gøre det med så kram eller massér dine børn, eller en god ven. Spring ud og gå en tur når solen bryder gennem vinterskyerne. Eller start dagen med bare 20 minutters frisk gang. Måske sammen med din mand, din nabo eller en god ven.

Læs også: Sundhed er vigtigere end drømmekroppen

Sid et øjeblik i stilhed i bare ti minutter i løbet af dagen. Træk vejret.

Mit råd til dig er; brug Valentinsdag til at kickstarte en kærlig livsstil for dig selv og brug vinterferien på at byde din krop hjerteligt velkommen hos dig. Prøv det – bare i en uge.

Få flere råd om sundhed og velvære i Q hver måned. Få et godt tilbud ved at klikke HER!

https://dk-femina-backend.imgix.net/abbo_til_web_-_nye_2016-1.jpg

Læs også