Balance øvelser
Træning og kost

Balance øvelser: Sådan får du en bedre balance

4. oktober 2021
af Redaktionen
Udgivet første gang 4. juli 2012. Foto: Shutterstock
Balance øvelser kan bidrage til at styrke din balance. Balancen bliver nemlig dårligere med alderen, men med simpel balance træning, kan du forbedre den, så du undgår problemer med at holde balancen. Se guide til balanceøvelser her.

Balancen har det med at svigte med alderen, og mange kvinder oplever, at deres balance pludselig ikke længere er, som den har været.

På trods af, at balancetræning er en af de bedst dokumenterede forebyggende træningsformer, er der ikke ret mange, der husker at træne deres balance.

Og det på trods af at en god balance er vigtig for optimal funktion af kroppens led og muskler, og har desuden en betydning for vores kropsholdning.

Kan man træne balance?

Der skal ikke ret meget træning til for at forbedre din balance, og du kan træne balancen hvor som helst, med og uden redskaber.

Husk at blot to minutters træning gør en forskel, lyder rådet fra osteopat Hanna Tómasdóttir.

Hvad skyldes dårlig balance?

Det er vores øjne, øregange og føle-feedback fra knæ og ryg, som skal arbejde sammen med vores hjerne. I følge Videnskab.dk er grunden til dårlig balance, når hjernen og resten af systemerne bliver dårligere.

Det er derfor vigtigt at træne sin balance, hvis man oplever den bliver dårligere med alderen eller opsøge læge, hvis man mistænker alvorlige sygdomme.

Kilde: Videnskab.dk

Balanceøvelser

Hun anbefaler denne yogainspirerede balanceøvelse, den såkaldte »Tree pose«, eller Træet. Den er nem at udføre og kræver ikke ret meget plads.

Hvis øvelsen er for svær, så start med at udføre den, mens du læner ryggen op ad en væg.

Balance træning

Balance øvelser: Test og træn din balance sådan her

1: Stå med god kropsholdning, fødderne står i hoftebreddes afstand, skuldrene er nede »på plads« og skulderbladene samles.

Kig lige frem og tag en dyb indånding

2: Pust ud og flyt din kropsvægt samtidig over på dit højre ben, løft din venstre fod fra gulvet og placer den på indersiden af dit højre ben, enten under knæet eller over knæet - hvis du kan.

3: Træk vejret ind, løft armene op og saml håndfladerne ind foran brystet i en »bede« position.

Hold stillingen i op til 30 sekunder, træk vejret godt igennem helt ned i maven, og gentag øvelsen for det andet ben.

Læs også