https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/august/20133352kurenp.jpg
Træning og kost

5:2 kuren - Smid de overflødige kilo ved at faste 2 dage om ugen

16. august 2013
af Q.dk i samarbejde med Politikens Forlag
Foto : Shutterstock
At halvere mængden af mad 2 dage om ugen kan give dig det ønskede vægttab, se hvordan her!

Slankekure, diæter, kostretninger og livsstil - det handler i virkeligheden alt sammen om det samme, nemlig kost, vægt og sundhed.

Der kommer konstant nye bøger baseret på nye forskningsresultater om hvad det seneste kost trend er, som skal få vores sundhed helt i vejret og kiloene til at rasle af.

Nogle af de mange kost trends har vi skrevet om her på Q.dk, blandt andet Stenalderkost, Dukan kuren, LCHF og intermitterende faste. Men nu er der en ny trend på vej, og den hedder 5:2 kuren og drejer sig om let faste 2 dage om ugen.


At faste er en ældgammel idé med en moderne metode

At faste er ikke noget nyt fænomen, og for mennesket er det langt fra unaturligt - selvom det i vores ører kan lyde helt absurd at man skulle undvige mad i længere tid af gangen. Menneskekroppen er designet til faste, faktisk var det på en tid hvor føden var knap, at vi udviklede os som art. Mennesket i dag er formet gennem flere tusinder års vekslen mellem mangel på føde og overflod af samme - så nej, at faste er ikke fremmed for os. For mange i dag er faste relateret til tro og religion, f.eks. Ramadan og Yom Kippur.

I dag spiser vi som mennesker hele tiden, men gør det os lykkelige, tilfredse, sunde og giver det os velvære? For mange vil det svar være et rungende nej. Derfor forskes der i disse dage meget i faste og hvilken betydning det kan have for kroppen.

Nogle af dem der har taget det til sig og undersøgt det på egen krop, og i professionelt øjemed er Michael Mosley og Mimi Spencer, der sammen har skrevet bogen "5:2 kuren" som udgives af Politikens Forlag den 9. august.

Hvad går 5:2 kuren ud på?

5:2 kuren handler om let faste, og hvordan man kan gøre det til en aktiv del af ens liv. Let faste fører ikke kun til et umiddelbart vægttab, men på længere sigt også øget sundhed og velvære. Kort og godt betyder let faste, at du i en kortvarig periode begrænser indtaget af kalorier, men ellers lever ganske normalt. Let faste er ikke bare en slankekur, men skal anses som en livsstil der giver dig et sundt og langt liv.

Fordele ved at faste 2 dage om ugen

 • 5:2 kuren er let at forstå og nem at arbejde med
 • Der tælles kun kalorier 2 dage om ugen
 • Der er ingen dage hvor du sulter
 • Du fortsætter med at spise ting du kan lide
 • Efter ønsket vægttab kan du holde vægten ved brug af et basisprogram

5:2 kuren og let faste i dagligdagen

Det mest tiltalende ved en kur som 5:2 kuren og let faste er, at den giver dig et garanteret vægttab samtidig med du får lov til at spise de ting du normalt ville spise, og uden at du skal sulte - altså ikke din typiske slankekur.

To dage om ugen skæres kalorieindtaget ned til 500 kalorier for kvinder og 600 kalorier for mænd. Din krop vænner sig hurtigt til det, men det kan naturligvis være svært den første faste dag. De to faste dage er ikke sammenhængende dage, og de måltider du indtager på en faste dag kan fordeles som du selv ønsker og den rytme der passer dig bedst. Det kunne f.eks. fordeles på et morgenmad og aftensmad, eller små måltider/mellemmåltider i løbet af dagen.

Hvad må du spise når du faster?

Da du kun må indtage 500/600 kalorier på dine faste dage handler det om at vælge det som mætter i lang tid, altså som er rigt på protein og har lavt glykæmisk indeks. Det anbefales ikke at droppe kulhydrater, men på faste dagene vil en kost med højt proteinindhold og lavt glykæmisk indeks holde dig mæt i længere tid.

Maden du indtager på dine faste dage skal overvejes grundigt, for at give din mave og hjerne tilfredshed. Vælg det du bedst kan lide at spise, men sørg for at variere i smag, konsistens, udseende og sprødhed for at tilfredsstille alle sanser.

Gode proteinkilder er f.eks. hvid fisk, kylling uden skind, magre mælkeprodukter, rejer, tun, tofu, nødder, frø og bælgfrugter. Derudover er æg også et oplagt valg særligt til morgenmad, da et æg kun indeholder ca. 90 kalorier.

> Læs også : Protein gør dig slank

Tips til madlavning på faste dage

 • Vej først ingredienser efter du har gjort dem klar (trimmet og skåret dem)
 • Lad være med at holde dig helt fra fedt på faste dage
 • Undgå hvide kulhydrater (brød, kartofler, pasta) vælg i stedet bønner, grøntsager, linser, brune ris og quinoa.
 • Du må gerne indtage magre mælkeprodukter
 • Hvis der mangler sødme i maden så prøv Stevia der er et naturligt sødemiddel.

At holde vægten efter 5:2 kuren og det ønskede resultat

Når du har tabt dig de ønskede kilo kan du overveje at skifte til vedligeholdelses modellen. Det er en justeret udgave af 5:2 hvor du kun faster en dag om ugen. Oplever du at vægten stiger kan du altid trappe op til 2 ugentlige fastedage igen.

Tips til at leve med 5:2 kuren og let faste

 • Drik rigeligt af væske uden kalorier (urtete, mineralvand med bobler, postevand osv.)
 • Regn ikke med at tabe dig hver dag
 • Stop hvis det føles forkert
 • Forbered din faste dag (klargør maden som står klar i køleskabet når du skal bruge det)
 • Find en fasteven som du kan dele oplevelserne med
 • Ændre din fasterytme (Du kan f.eks. faste fra 14 eftermiddag til 14 næste eftermiddag hvor du taber dig mens du sover)

> Find endnu flere gode råd, tips og tricks samt lækre opskrifter i bogen "5:2 Kuren"

Køb bogen "5:2 kuren" her og spar op til 20%


Lige nu kan du købe bogen 5:2 Kuren der er fyldt med solid og faglig baggrundsviden om diæten, anbefalinger og vurderinger fra personer der har prøvet det på egen krop, lækre og nemme opskrifter og selvfølgelig ALT du skal vide når du selv lever efter 5:2.

> Køb bogen "5:2 Kuren"

Læs også : Her er de mest populære bøger om kost og effektivt vægttab

Læs også