https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/februar/2013-7-intimiterrende-p.jpg
Træning og kost

Bør du faste? - Få eksperternes dom

14. februar 2013
af
[Kilde: Bente Klarlund, Professor, overlæge, dr.med.]
Intermitting Fasting er på dansk direkte oversat til intermitterende faste, og er en ny livsstil på lige fod med stenalderkost og alle de andre. Det handler om at spise kun hveranden dag. Vi får eksperternes dom her.

Hvem vil ikke gerne leve længere, bevare huden ung og frisk, undgå sygdomme som Parkinsons og sukkersyge og samtidig tabe sig? Opskriften er tilsyneladende enkel: Spis hver anden dag! Sådan lyder rådet i hvert fald, hvis man skal følge den seneste slanketrend kaldet 'Intermitterende Faste' (IF). Men kan man overhovedet det? Hvordan reagerer kroppen, og er det farligt? Mød tre eksperter og få svarene lige her.

Stenalderkost - Få Thomas Rodes mini kostplan her

Hvad er Intermitterende Faste?

Intermitterende Faste er en ny trend, der tager udgangspunkt i mange års forskning inden for kalorierestriktion og aldring. Talrige studier på gær, orme, fluer, mus, rotter og hunde viser, at man kan forsinke aldringen ved kaloriebegrænsning. Ved kaloriereduktion taber man sig til at begynde med, men herefter sænkes stofskiftet, hvorved man sætter aldringsprocesserne i stå. Igennem 20 år har et forskerhold i USA studeret rhesusaber, som enten var sat på kaloriereduceret kost (30 procent under, hvad de normalt spiser) eller almindelig kost. Da studiet blev afsluttet, var 37 procent af de aber, der fik almindelig kost, døde af aldersbetingede sygdomme. For de kaloriereducerede aber, var tallet kun 13 procent.

I de seneste ti år har der været forskning i såkaldt Intermitterende Faste - også kendt som Alternate Day Fasting - som et alternativ til kaloriereduktion. Der findes forskellige udgaver af Intermitterende Faste, f.eks. at man spiser hver anden dag. Dyreforsøg viser, at Intermitterende Faste har samme positive effekter på dyr som kaloriereduktion, men der er ikke udført tilstrækkelige studier på mennesker til, at man kan sige, om der på kortere eller længere sigt er bivirkninger, herunder effekt på psyken.

10 smutveje til et længere liv

Sultekur eller supersund?

Det mener eksperterne om Intermitterende Faste

Diætisten: Christina Bendix, klinisk diætist, lyngbykostklinik.dk

"Det kan på kort sigt virke som en slankekur - men jeg er overbevist om, at det for de fleste vil give bagslag. Men når det er sagt, så mangler der klar forskning på området, så egentlig er det svært udtale sig helt klart. At være i kalorieunderskud kan have en gavnlig effekt på f.eks. blodtryk og kolesteroltal, men omvendt peger mange studier i retning af, at det er meget besværligt at være i underskud; det både sænker stofskiftet og kan have en negativ effekt på den mentale sundhed.

Samtidig er jeg overbevist om, at det må føre til en masse kludder i blodsukkerbalancen og appetitreguleringen. Og dem der i forvejen har et dysreguleret blodsukker, og måske ofte føler sig sultne, må klart mærke svingninger endnu mere. Med mine mange års erfaring hælder jeg til at spise regelmæssigt, gerne små måltider fordelt over dagen. Det gør det meget nemmere at begrænse sig og forebygger samtidig trangen til at overspise og "crave" sukker og andre hurtige løsninger. Derfor vil jeg ikke anbefale kun at spise hver anden dag."


Professoren: Bente Klarlund, Professor, overlæge, dr.med. på Rigshospitalet

"Jeg har ingen stærke synspunkter, hvad angår intermitterende faste. Jeg synes, det er et spændende område, men der er behov for mere forskning. De fleste mennesker i Danmark spiser mindst tre gange om dagen. Men der er ingen forskning, der viser, at vi skal spise 1, 2, 3 eller flere gange om dagen for at være sunde.

Ud fra teoretiske overvejelser, er det formentligt uhensigtsmæssigt at være på en meget lav kaloriediæt eller at faste, hvor man frisætter fedtsyrer til blodet, hvis man ikke samtidig forbrænder dem ved fysisk aktivitet. Generelt mener jeg derfor, at alle forsøg på vægttab bør inkludere motion. Med den viden vi har i dag, finder jeg derudover ikke stærkt belæg for hverken at tilråde eller fraråde personer at faste hver anden dag."


Lægen: Charlotte Bøving, speciallæge i almen medicin, jugendhuset.dk

"Hvis intentionen er, at Intimitterende Faste skal virke som en slankekur, så vil man rigtigt nok opleve at tabe sig det første stykke tid, men på sigt vil stofskiftet blive nedsat i kraft af, at kroppen kun får mad hver anden dag, og det vil faktisk i det lange løb betyde vægtforøgelse som symptom på, at den basale forbrænding går ned. Man ved, at højt stofskifte øger aldringsprocessen og at lavt stofskifte sænker den hos dyr, men der eksisterer ikke nogen dokumentation for, at det virker på os mennesker.

Derudover, når vi bliver frataget at spise, vil det unægteligt påvirke vores psyke - nogle i så stærk grad, at det kan ende med voldsomme humørsvingninger eller depressioner.
Vælger man alligevel at kaste sig ud i det her, er det meget vigtigt, at man har for øje at sørge for at få rigeligt med vitaminer, mineraler, kulhydrater og proteiner, så man ikke ender med at fejlernære sig selv, og derfor vil man være nødt til at være under kontrol.

Læs også