Træning og kost
31. januar 2013

Stevia - Et naturligt alternativ til sukker

Få hjælp til at tabe dig med naturens eget sødemiddel
Af: Redaktionen
Stevia - Et naturligt alternativ til sukker

Måske hører du til en af dem, der er holdt op med at købe light-produkter, fordi debatten om kunstige sødemidler har været fyldt med historier om, at de rent faktisk feder mere end de gavner. Men nu har du mulighed for at vælge light uden bivirkninger, og så kommer Stevia nærmest direkte fra regnskoven.

Køb bogen "The Stevia Cookbook"Få alle de gode opskrifter til hvordan du laver mad med sødemidlet i "The Stevia Cookbook - Cooking with Nature's Calorie-Free Sweetener"

Regnskovsplante

Stevia er en grøn regnskovsplante, der har været brugt som sødemiddel i Sydamerika i lange tider, og i Japan siden 1970'erne. Nu er det endelig blevet godkendt som sødemiddel i EU, og derfor kan du nu nyde godt af plantens egenskaber.

Facts

Stevia planten stammer oprindelig fra Sydamerika, hvor den i århundreder har været anvendt. Det videnskabelige navn på den er Stevia rebaudiana, og den er verdens sødeste plante. Forsøg har indikeret, at den kan holde sukkersyge i skak.

Udover at kunne indtages, kan den bruges udvortes i skønhedsplejen. Du kan blande yoghurt natural sammen med sødemidlet, og lave en nærende og fugtende ansigtsmaske.

Chefdiætist hos Slankedoktor, Lisa Bolting forklarer

Stevia søder meget kraftigt, og er på linje med de sødestoffer vi i forvejen havde, altså fx Aspartam og Saccarin. Det kan, i kaloriemæssige sammenhæng, bruges frit, og egner sig derfor godt til en kaloriefattig kost.

Den ligner mest af alt en mynte, og er op til 300 gange sødere end sukker, men indeholder ingen kalorier og påvirker ikke blodsukkeret. Eneste lille men ved Stevia er, at den smager en lille smule af lakrids.

Det er ikke alle produkter, der smager lige rigtigt, hvis man bare skifter sukker eller sødemiddel ud med stevia, men med lidt erfaring vil man godt kunne lade det indgå i madlavingen. I retter der kræver meget sukker, som desserter og bagværk, kan det dog være udfordrende at bruge det på grund af lakridssmagen.

Flere produkter på vej

Også fødevarebranchen har taget imod Stevia med kys hånd, og mange etablerede produkter vil i den kommende tid introducere nye varianter. Det gælder både snackmåltider, drikkevarer og morgenmadsprodukter. Stevia kan desuden løskøbes i helsekostforretninger og butikker som Matas.

Læs mere om:

Læs også