https://imgix.femina.dk/media/0a7f5670bd23482ca3b371af10d16538.jpg
Træning og kost

17 genveje til at tabe dig

4. februar 2012
af Juliane Olsen, NewsDesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Slå de ekstra kilo effektivt ned med hjælp fra denne trin-for-trin guide

Er det næsten en uoverkommelig opgave at slippe af med de ekstra kilo, der har sat sig efter julens gilder? Føler du, at januar-vejret lægger en solid dæmper på din motivation?

Så kan det være en god løsning for dig at søge hjælp i de 17 genveje, som SlankeDoktor.dk's chefdiætist Lisa Bolting her giver dig.

LÆS MERE: Tab et kilo om ugen uden at være sulten. Få kuren her!

Spis mindre og oftere
Det er især vigtigt at holde din mave godt kørende, hvis du er en af dem, der let bliver sulten hen på dagen. Så er det en god ide at holde sig til reglen om at spise mindre og oftere.

Spis stor frokost
Din frokost skal være større end morgenmaden rent kaloriemæssigt. Det giver god logik, fordi du jo bruger energi i løbet af dagen, og derfor også skal have noget ind igen.

Frokosten skal hovedsagligt bestå af grøntsager fra råkost eller salat, som kan stabilisere dit blodsukker, og dertil er det en god ide at spise et stykke fiberrigt brød. Det holder din mund i gang med at tygge, og gør, at du når at mærke mætheden, når du får den.

Spis mere protein
Protein er vigtigt, fordi du skal tabe dig i fedtprocent og ikke i muskelmasse. Protein er med til at stabilisere dine muskler, der holder din forbrænding ved lige. Desuden mætter protein også godt, og derfor er det en god ide at få protein ind i hvert måltid.

Protein kan komme mange steder fra, så spis rigeligt med ost, kylling, fisk, bønner eller quinoa. Husk, at der skal være lige meget brød og protein, når du spiser.

LÆS MERE: Vi ser på myterne om en flad mave og får svaret på om mavebøjninger er vejen frem

Tyg langsomt
Når du tygger langsomt i stedet for at sluge maden, så når din hjerne meget bedre at opfange signalet fra din mave om, at du nu er mæt. Hvis du spiser hurtigt, så mærker du ikke mætheden, og det er ganske enkelt en dårlig vane, at du spiser for hurtigt. Kig og smag på din mad og koncentrer dig i stedet om at nyde den.


Sov mere
Et stabilt sovemønster er meget vigtigt for at få et effektivt vægttab. Hvis du er meget træt det meste af tiden, så er dit overskud til at holde fokus på, at du skal tabe dig også mindre. Hvis du ikke sover godt, bliver det altså også tilsvarende svært at holde dit vægttab ved lige, fordi du oftere vil få trangen til noget sødt. Du skal have omkring syv-otte timers søvn for at fungere godt med din nye livsstil.


Drik grøn te
Alle drikke med smag, der ikke indeholder ret mange kalorier, er en god ide at holde sig til. Det kan give dig en tilfredsstillelse gennem din dag, der afholder dig fra at spise slik og andre søde sager. Lav nogle forskellige slags te til dig selv og nyd det.


Rør dig igennem hele dagen
Vær opmærksom på, at selv de små ting kan gøre en forskel for om du får vægten ned eller ej. Du kan eksempelvis stå op og arbejde en time hver dag eller sige til dig selv, at du skal trappen i stedet for elevatoren hver gang muligheden byder sig. Hvis du har tre af den slags regler igennem dagen, så har du ydet en indsats, og det gør derfor mindre, om du ikke lige når til den træning, som du havde planlagt.


80/20 balance mellem sundt og usundt
Selv om du arbejder på at få vægten ned, så skal der også være plads til noget af det sjove ind imellem, men ikke hver dag. Det kan være, at du skal holde dig til, at slik kun er noget, du får i weekenden og sæt samtidig et beløb på hvor meget, du må købe for.


Skær ned på alkohol
Du skal drikke så lidt alkohol som overhovedet muligt, hvis du forsøger at smide nogle kilo, for det giver det bedste vægttab. Tag stilling til, hvornår du virkelig føler, at du ikke kan undvære dråberne. Det kan være, at du sætter din alkohol-ration til kun at skulle ske til det bryllup, du skal til, men det går ikke at drikke hver dag.


Tag cyklen
Det behøver ikke kun at være hardcore motion, der hjælper dig. Jo mere pulsen arbejder, jo mere taber du dig - det giver sig selv, men cykling kan eksempelvis være en løsning, der hjælper dig ret let i form. Transportmotion er perfekt til den, der gerne vil slå to fluer med et smæk, men du skal op på en times cykling dagligt før det batter noget.


Spis ved bordet
Mad skal altid foregå ved spisebordet. Det højner din bevidsthed om, hvad du laver, og derfor også om du spiser rigtig eller forkert. Det er en dårlig ide at have fokus et andet sted, mens du spiser.


Begræns dine aften-snacks
Du skal være varsom med, hvad du indtager af kalorier ud på aftenen. Du har kun råd til at spise omkring 150 kalorier, og det er altså ikke meget. For de kalorier kan du få lidt brød med pålæg, noget mørk chokolade, en flødebolle, lidt frugt eller en halv bolle med hytteost.


Hav mad i fryseren
Hvis du føler dig udkørt efter fyraften, er det fristende at ringe efter en pizza, der sikrer dig mod et bjerg af opvask og oprydning senere. Derfor er det perfekt at have mad i fryseren, som du hurtigt kan varme i mikrobølgeovnen.

Det er let at lave en dobbelt omgang mad, når du er i gang, og så skal du stå i køkkenet det sjældnere. Det kan være pizza, lasagne eller en gryderet, og det kræver kun, at du laver en salat til. Sådan sparer du effektivt tid og kræfter.

LÆS MERE: Derfor er manglende søvn ødelæggende for dit vægttab

Bag sundere
Bagning kan give et hyggeligt og kærkomment afbræk i dine almindelige madlavnings-vaner, men sørg for at bag sundt. Hvis du bager brød, skal det bages på mindst halvt groft mel, og undgå at bruge for meget fedtstof. Du må gerne bage kager ind imellem, og der findes så mange fedtfattige opskrifter, at du ikke behøver at have dårlig samvittighed samtidig.

For at være tro mod dit vægttab, er det dog ikke frit lejde til at spise løs, selv om du har ydet en indsats i køkkenet, så husk, at du stadig skal spise mindre, end du plejer.


Vælg et mellemmåltid, der mætter
De fleste mennesker har brug for lidt at tygge på mellem måltiderne. Det er bare ofte de usunde alternativer, som vi tyr til. Spis i stedet en kombination af fibre og protein som eksempelvis knækbrød med mager ost eller kødpålæg.


Spis salat til forret
Det kan være en udmærket ide, at du starter dit aftensmåltid med en salat som forret. Når du gnaver lidt på de grønne madvarer, så får du fyldt maven op, inden du går om bord i hovedretten. De fiberrige grøntsager mætter selvfølgelig bedst, men spis blot de grøntsager, som du sætter størst pris på.


Spis flere grøntsager
Vil du tabe dig, så kræver det, at du spiser omkring et halvt kilo grøntsager hver dag, og det nytter ikke noget, at du gemmer hele rationen til aftensmåltidet, for det er umuligt at få spist. Du skal spise omkring halvdelen til frokost, tage et par gulerødder om eftermiddagen og så spise alt til aftensmaden.

Læs også