yoghurt mod depression
Mental sundhed

Virker yoghurt mod depression?

af Margrethe Vadmand 14. december 2017
Foto: iStock
Hvis du har triste tendenser, er der noget, der tyder på, at du skal have yoghurtskålen frem. Ny forskning viser nemlig en sammenhæng mellem symptomer på depression og probiotika, der findes i yoghurt og kefir.

Yoghurt mod depression

Yoghurt og andre syrnede mælkeprodukter er kendt for at forbedre fordøjelsen. Men kan de virkelig også hjælpe mod depression? Tarme er kommet i fokus, og nu har forskerne kig på tarmbakteriers betydning for den psykiske sundhed. Psykiatrifonden skriver om en undersøgelse fra Nutrients, hvor en forskergruppe undersøger, om probiotika, som er gavnlige bakterier, der bl.a. findes i yoghurt og kefir, gør godt mod depression.

Forskere har gennemgået undersøgelser af sammenhængen mellem depressive symptomer og probiotika. Undersøgelserne sammenlignede depressionssymptomer hos personer, der fik kapsler med probiotika, med symptomerne hos personer, der fik et uvirksomt stof. Ingen af forsøgspersonerne vidste, om de fik et aktivt stof eller placebo – og det gjorde de, der undersøgte dem for depressionssymptomer, heller ikke.

Alle undersøgelserne viste, at dem, der havde fået probiotika, havde færre depressionssymptomer end dem, der havde fået det inaktive stof. Det gjaldt både for dem, der havde en depressionsdiagnose i forvejen, og for raske forsøgspersoner, der fik målt deres depressionssymptomer i forbindelse med undersøgelsen. Denne undersøgelse tyder altså på, at man til en vis grad kan påvirke psyken ved hjælp af syrnede mælkeprodukter. Så frem med skeen.

LÆS OGSÅ: Dette kan forebygge en depression

LÆS OGSÅ: Kend forskel: Er du deprimeret eller bare trist