5 fysiske tegn på depression
Krop & velvære

5 fysiske tegn på depression

1. januar 2023
af Margrethe Vadmand
Foto: Shutterstock
Depression gør ondt. Og mens vi ofte forbinder denne psykiske sygdom med følelsesmæssig smerte som tristhed, gråd og følelsen af håbløshed, viser forskning, at depression også kan manifestere sig som fysisk smerte.

Depression kan vise sig på forskellige måder, og rammer ifølge Psykiatrifonden 17-18 procent af danskerne i løbet af et helt liv.

Sygdommen mindsker livskvaliteten, da ens arbejdsliv og sociale liv i høj grad bliver påvirket. Det kan være, at livet føles meningsløst, og du har mistet interessen for, hvad du normalt går op i.

Depression påvirker både psyken og kroppen, skriver Psykiatrifonden. Sygdommen bliver ofte forbundet med den følelsesmæssig smerte som tristhed og håbløshed, men depression kan også vise sig som fysisk smerte.

Det er omfanget og sværhedsgraden af symptomerne, der afgør, om der er tale om en depression. Husk, altid at kontakte din læge, hvis du har mistanke om en depression.

Hvis du vil læse mere om de psykiske symptomer, som nedsat selvtillid, koncentrationsbesvær og indre uro, kan du klikke her.

5 fysiske tegn på depression

I nogle tilfælde manifesterer depression sig som fysiske symptomer. Det er dog næsten altid en kombination af psykisk og fysisk smerte, når der er tale om depression.

Det er vigtigt at gøre klart, at det altid kræver en læge, psykiater eller psykolog til at vurdere sværhedsgraden af symptomer, og om der er tale om en depression.

5 typiske, fysiske symptomer på depression er:

1. Konstant træthed og lav energi

Man har svært ved at tage sig sammen til noget, føler sig træt og energiløs. Det kan gøre det vanskeligt at opretholde et socialt liv eller passe sit arbejde. Det skyldes ikke dovenskab, men derimod sygdommen.

2. Søvnforstyrrelser

Søvnforstyrrelser optræder næsten altid ved depression. Ofte ligger man længe før man falder i søvn, eller så vågner man hyppigt i løbet af natten. Nogle vågner også tidligt og kan ikke falde i søvn igen.

3. Appetitforstyrrelser

Nogle vil også opleve, at appetitten er væk, når man er deprimeret. Følelser som sorg, angst og overvældelse kan desuden også forstyrre vores fordøjelsessystem. Hvis appetitnedsættelsen er svær, kan det også medføre et stort vægttab.

I få tilfælde oplever folk den modsatte effekt, hvor de spiser mere. Det ses særligt ved vinterdepression.

4. Seksualdrift

Ens seksuelle lyst vil almindeligvis også være nedsat, hvis man har en depression. Visse former for behandling, som eksempelvis antidepressiv medicin kan også påvirke ens seksualdrift.

5. Angstanfald

Som led i depressionen oplever nogle patienter angstanfald. Et angstanfald er et panikanfald, hvor hjertet hamrer hårdt i brystet, man sveder og har måske svært ved at trække vejret.

Sammenhæng mellem angst og depression

Angst og depression er nært beslægtede og hænger ofte sammen med stress. Det er ikke ualmindeligt at have symptomer på begge dele på en gang. Det skriver Psykiatrifonden.

Lidelserne kan være med til at udløse hinanden, og de kan også udløse anden psykisk sygdom.

Angsten og angstanfald kan nogle gange snyde lægen, fordi der bliver fokuseret på det og ikke den bagvedliggende depression, skriver netdoktor.dk. Derfor er det vigtigt at blive undersøgt ordentligt og henvende sig til sin læge, hvis man har en mistanke.

Forebyg depression

Mange mennesker kan opleve at have haft en depression og derfor hurtigt føle tilbagefald. Det er derfor vigtigt at forebygge depression og være opmærksom på eventuelle symptomer. For at undgå en depression bør du være opmærksom på følgende tre faktorer:

  • God søvn

En god nattesøvn er vigtig for at restituere og lade kroppen op. Når du sover lader du hjernen slappe af og genoplade ny energi til den næste dag. Hvis du ikke sover nok er der større chance for, at du udvikler symptomer på en depression, da din krop ikke slapper nok af.

  • Kost

Sund kost og motion kan være med til at forebygge tegn på depression. Sund kost er med til at tilføje energi til kroppen, hvilket gør dig gladere og giver dig mere overskud. En usund livsstil kan lede til træthed, og hverdagen kan derfor virke uoverskuelig.

  • Motion

Lidt motion hist og her kan ligeledes bidrage til at mindske risikoen for depression. Du behøver nødvendigvis ikke træne hver dag, men cykelturer, gåturer og lidt bevægelse i hverdagen bidrager med energi til din krop.

Kilde: Psykiatri Fonden & netdoktor.dk

Læs også