Vigga Bro i bevægelse
Krop & velvære

Vigga Bro: Lad være med at dømme andre ud fra vægt

27. august 2017
af Rikke Hast
foto:All Over Press
Vigga Bro, 79, er en lille dame på godt og vel halvanden meter og med en vægt på 49 kilo, men hun er også en dame med en stor personlighed. Hun synes ærligt talt, at det er irriterende, at vi er slemme til at dømme andre mennesker ud fra deres vægt. - Lad vær med det, siger hun her.

Vigga Bro om alder og sundhed

Vigga Bro er en lille dame med en stor personlighed. Med sine godt og vel halvanden meter og 49 kilo fylder hun ikke meget i landskabet. I hvert fald ikke fysisk. Det er straks noget andet, hvis vi taler om hendes karisma og evne til at fylde rummet. For det kan hun altså, om nogen.

I et interview med SØNDAGs sundhedsmagasin "SUND - hele livet" siger den 79-årige skuespiller og historiefortæller ligeud, at hun synes, vi generelt er for slemme til at dømme andre ud fra deres vægt.

- Og den slags er da irriterende, konstaterer hun og tilføjer opfordrende, - så lad vær med det!

Audrey Castaneda: Min vægt skal ikke have lov at begrænse mig

Begyndte at lægge sig ud

Opfordringen kommer i forbindelse med, at Vigga Bro så fint fortæller om, hvordan hun som 17-årig begyndte at lægge sig lidt ud:

- I mit barndomshjem var der ikke så mange penge. Men min mor var god til at få de penge, der var, til at række og til at bruge det, der var i haven. Det var ofte kartofler og grøntsagssuppe, sund mad, vi fik, husker Vigga.

Men alligevel begyndte hun altså at lægge sig ud, forklarer hun.

– Jeg spiste helt, som jeg plejede, men det ligger til familien. Pund efter pund tog jeg på. En dag gik jeg til læge, fordi jeg undrede mig over min vægtøgning. Han mente, at jeg nok skulle slå mig til tåls med, at det lå til familien, men det ville jeg altså ikke, så jeg holdt op med at spise sukker og kager og at drikke saftevand.

Gør som mændene, hvis du vil tabe dig

Vi har alle vores egen "kampvægt"

Kostomlægningen gav pote. Vigga tabte igen de kilo, hun havde taget på. Og siden da har hendes vægt stort set været stabil. Og det passer hende godt:

– Jeg skal helst ikke komme ret meget over 50 kilo, så har jeg det ikke godt i min krop. Jeg delte engang garderobe med Marguerite Viby, og jeg kan huske, at hun sagde til mig, at hun var så glad for, at hun havde fået lov til at bevare sin kampvægt.

- I dag ved jeg præcis, hvad hun mente med, at man har en ”kampvægt”. Det er nemlig den vægt, man føler sig bedst tilpas med at gå ud og møde verden med. Og den vægt er ikke den samme for alle, nogle har det godt med at have en større krop. Og det er helt okay.

Og her er det, at hun siger opfordrende: - Vi er i det hele taget for slemme til at dømme andre ud fra deres vægt, og den slags er da for irriterende, så lad være med det..!

Puk Elgård: Jeg skal virkelig passe på min vægt

Ikke noget dydsmønster

Den dag i dag er Vigga meget opmærksom på at få et måltid om dagen, som er fuldt af grønt og vitaminer.

- Jeg synes faktisk, det er blevet nemmere at spise sundt i dag. Man kan gå ind mange steder og købe gode færdiglavede salater, og hvis dressingen er for fed, kan man jo lave en selv, siger hun og fortæller videre:

– Det er vigtigt for mig at købe gode råvarer. Og jeg spiser helst økologisk. Men jeg er ikke noget dydsmønster – overhovedet. Når jeg fester eller er ude, spiser jeg det, der bliver serveret, og jeg nyder at få god mad. Jeg spiser ofte en portion mere, end sulten fortæller mig, og så betaler jeg for det bagefter. Mad er jo også hygge, og livet er for fattigt uden hygge og god mad.

Læs evt. hele interviewet i SØNDAGs sundhedsmagasin "SUND - hele livet", der udkom i uge 32/2017

Læs også