5 kendte slankekure
Krop & velvære

5 kendte slankekure – virker de overhovedet?

13. marts 2014
af Lene Rode
Foto: Panthermedia
Dukan-kuren, stenalderkost, LCHF, 5:2-kuren eller Atkins? Hvilken slankekur er bedst? Hvordan virker de? Og er de overhovedet sunde?

Der har været masser af dem. Fra hvidvinskuren og citronsaftkuren over kålkuren, til den gode gamle spis mindre, end du forbrænder-slankekur. Og jo, du kan i princippet tabe dig på dem alle. Men er slankekurene sunde? Her får du for og imod fem af de bedst kendte slankekure.

5 kendte slankekure

Atkins

Sjældent har en slankekur været mere kontroversiel end Atkins. Den blev introduceret af dr. Robert Atkins i 1972, men boomede først rigtig i 90'erne.

Ifølge Atkins-kuren er kulhydrater i form af brød, ris, pasta, kartofler og stivelsesholdige grøntsager fuldstændig bandlyst. Argumentet er, at kulhydrater hæver blodsukkeret og frigiver insulin, som forhindrer kroppen i at nedbryde fedt og dermed tabe vægt. Slankekuren er blevet kritiseret for at være decideret farlig, men andre har været begejstrede.

For
Er man vild med kød, æg, ost og smør og gerne vil tabe sig, kan det være en fordel at følge Atkins-kuren. Flere, der følger denne slankekur, oplever et hurtigt vægttab på en-to kilo om ugen og uden at føle sig sultne. En del af slankekurens effekt skyldes den proteinrige kost, da proteiner mætter bedre end kulhydrat, så man automatisk spiser mindre.

Imod
Da kosten stort set eliminerer brød, ris, pasta, kartofler, frugt, grønt og juice, vil kroppen mangle næringsstoffer, vitaminer og mineraler fra disse kilder.

En af ulemperne ved ekstrem kulhydratrestriktion er desuden, at det kan give forstoppelse på grund af mangel på fibre.

Man kan med Atkins opleve en acetonelignende ånde, fordi fedtforbrændingen resulterer i ketonstoffer. Pga. manglende kulhydrat minimeres fysisk/mental præstationsevne, og der er set muskelsvaghed, kramper og hovedpine.

Læs mere: 3 myter om vægttab

Hvem kan bruge denne slankekur?
Atkins er som skabt for store kød- og fedtelskere. Æg, bacon og store bøffer bliver dine nye bedste venner, når du er på denne slankekur. Til gengæld vil din krop komme til at savne grøntsager og fuldkorn. Brug den eventuelt til at sparke et vægttab i gang, og gå så en mere varieret vej.

LCHF

LCHF står for Low Carb High Fat - altså, »få kulhydrater og masser af fedt«. Metoden er en videreudvikling af Atkins.

Princippet i LCHF er, at du skærer kraftigt ned på kulhydraterne og i stedet skruer op for fedt og protein. Dvs. at du spiser dig mæt i æg, ost, smør, fløde, olie, pesto, mayonnaise, kød, fisk og grøntsager. Til gengæld dropper du brød, kage, slik, pasta, ris og kartofler, mens du er på slankekur.

For
Rigtig mange taber sig uden sult af LCHF-kost. For det første mætter fedt og protein rigtig godt, så man automatisk spiser mindre portioner. For det andet bliver dit blodsukker stabilt, når du fjerner kulhydraterne fra kosten. Det betyder, at du ikke længere vil føle dig sukkerkold eller længes efter søde sager. Desuden holder du dig mæt længe.

Du kan læse meget mere om LCHF på letliv.dk

Imod
LCHF er en lidt dyr slankekur, fordi den kræver masser af kød og olier. Socialt kan det være en udfordring at skulle sige nej til mange ting, når du spiser ude. Desuden er der ikke nogen regler omkring grøntsager i LCHF, så i princippet kan man følge denne slankekur helt uden at spise grønt. Og hvis du gør det, går du glip af en masse vigtige fibre og næringsstoffer.

Hvem kan bruge denne slankekur?
LCHF er en god slankekur for dig, der elsker kød, sauce og smør, og som er træt af svingende blodsukker. Du skal dog være klar til at vinke farvel til brød, pasta, ris, kartofler og alle former for slik og kage, når du følger denne slankekur.

Få lækre LCHF-opskrifter i bogen "LCHF - spis dig mæt og glad" - bogen kan købes her >>

Stenalderkost

Stenalderkost, også kendt som palæo, er den seneste store kosttrend. Nogle ser den som en åbenbaring, mens andre har svært ved at identificere sig med det at skulle spise som en hulemand.

Stenalderkost går ud på at spise som vores jæger-samler-forfædre gjorde. Det vil sige primært økologisk kød, fisk, æg, fedt og grøntsager og samtidig helt undgå alle forarbejdede fødevarer som raffineret sukker, kornprodukter og bælgplanter. Mejeriprodukter begrænses til et minimum, og kun de fede som smør og fløde er ok.

Energien i en slankekur med stenalderkost kommer i langt højere grad fra fedtstoffer og proteiner end fra kulhydrater i forhold til anden kost, fordi man undlader kornprodukter og holder sig til grøntsager, kød, fisk og æg.

For
Stenalderkost indeholder ofte flere vitaminer og mineraler, fordi principperne lægger høj vægt på økologi, kvalitet og uforarbejdethed. Desuden er stendalerkost rig på protein og fedt, der mætter mere end kulhydrater. Mange oplever vægttab, mindre inflammation, lavere blodtryk, mere energi og et større velbefindende, når de går over til stenalderkost.

Imod
Det kan være svært at leve 100 pct. efter principperne for stenalderkost, for vi lever jo ikke i stenalderen! Og hvis man kun må spise kød fra græsfordret kvæg og vildlevende fisk, bliver det både meget dyrt og besværligt.

Desuden udelukker diæten fødevarer, vi faktisk har godt af, såsom bønner, quinoa, linser og fuldkorn, som indeholder sunde fibre og gavner vores fordøjelse. De fleste vælger derfor en modereret og mere moderne udgave af den populære slankekur.

Hvem kan bruge denne slankekur?
Hvis du er glad for kød, grøntsager, fisk, fedt og økologi, vil du have let ved at falde for stenalderkost. Især hvis du samtidig kan se dig selv undvære brød, pasta og søde sager. Hvis du vælger en moderat udgave af stenalderkost, gør du livet lettere for dig selv.

Læs mere i bogen "Stenalderkost" af Thomas Rode - bogen kan købes her >>

Dukan Kuren

Dukan Kuren lover intet mindre end et vægttab, der holder resten af livet, hvis du bare følger nogle simple regler. Slankekuren har en del tilfælles med Atkins-kuren. Den har hovedfokus på en kost med flere proteiner og færre kulhydrater og er baseret på fire faser, der dikterer, hvordan du skal spise.

En vigtig pointe for denne slankekur er, at du må spise så meget, du vil, og at du skal spise, inden du bliver sulten, for at undgå at blive fristet af lavt blodsukker. Man bør aldrig springe et måltid over, og man skal altid drikke, mens man spiser.

De fire faser i Dukan Kuren er angrebsfasen (kun kød og fisk), vekselfasen (kød, grønt og magre mælkeprodukter), sikringsfasen (almindelig mad med visse restriktioner) og stabiliseringsfasen (almindelig mad med en ugentlig ren proteindag).

For
Slankedoktor.dk oplyser, at 91 pct. af deres medlemmer taber sig, når de bruger Dukan Kuren som slankekur. Det svarer meget godt til de resultater, slankekuren har skabt på verdensplan. Det skyldes formentlig, at man indtager væsentlig mindre stivelse, ingen sukker og meget protein, hvilket tilsammen virker slankende.

Vil du prøve kræfter med Dukan Kuren? På Slankeklubben.dk får du både guides, opskrifter og kosplaner til den populære kur - se her >>

Imod
Mange oplever forstoppelse under denne slankekur, fordi de ikke får fibre. Og kosten bliver let meget ensidig. Protein er som udgangspunkt godt, når man vil tabe sig. Rent protein, derimod, er ikke godt, og i længden vil man komme til at mangle adskillige næringsstoffer. Fordi Dukan-kuren er svær at holde, er det langvarige resultat også tvivlsomt.

Hvem kan bruge denne slankekur?
Hvis du søger et meget hurtigt vægttab og er klar til at dedikere dig til det, vil du formentlig få gode resultater med Dukan Kuren som slankekur. Men sørg for at supplere din slankekur med kosttilskud og fibre, og gå så hurtigt som muligt over til en mere langtidsholdbar løsning.

5:2 Kuren

5:2-kuren er den nyeste stjerne inden på sundhedshimlen. 5:2-kuren går i grove træk ud på, at man spiser normalt (men sundt og varieret) fem dage om ugen og faster to. Og med faste menes et kalorieindtag på maks. 500 for kvinder og 600 for mænd. Slankekuren har vakt opsigt verden over, men meningerne er delte.

For
Du spiser en almindelig sund og varieret kost fem dage om ugen, hvor du ikke går rundt og føler, at du er på slankekur. Korte perioder med faste giver fordøjelsessystemet en pause og har i flere studier vist både at fremme vægttab og generel sundhed, modvirke livsstilssygdomme og virke livsforlængende.

Imod
To dages faste virker meget hårdt og voldsomt på de fleste. Mange føler sig trætte, utilpasse, svimle og ufokuserede og kan kun tænke på mad. Desuden kommer man let til at kompensere ved at overspise efter fasten.

Desuden kan faste give bivirkninger som søvnproblemer, dehydrering og dårlig ånde. Endelig kan man ikke træne, når man faster.

Hvem kan bruge denne slankekur?
Hvis du kan faste to dage om ugen uden nævneværdige bivirkninger, kan 5:2-kuren måske virke for dig. Det kræver, at du i øvrigt er sund og rask og kan holde dig til en sund, balanceret kost de øvrige fem dage.

Læs mere i bogen "5:2 Kuren" af Mimi Spencer - bogen kan købes her >>

Læs også