Annonce
TrĂŠning og kost
4. december 2017

Vinterens danske vitaminbomber

Vinterens danske frugter og grĂžntsager er de rene vitaminbomber. Og sĂ„ er de tilmed spĂŠkket med kostfibre, som holder dig mĂŠt i lang tid og samtidig forebygger hjerte-kar-sygdomme, krĂŠft og diabetes. Brug vinterens vitaminbomber i supper og simreretter eller nyd dem rĂ„ – uanset hvordan du nyder dem, vil de booste din sundhed gennem de mĂžrke mĂ„neder.
Af: Katrine BĂžg Larsen
vitaminbomber

Foto: Panthermedia

Alle rodfrugter er gode ovnbagte med lidt olie og krydderier, men de kan ogsĂ„ koges og moses eller laves til purĂ©. Du kan ogsĂ„ bruge dem rĂ„ og for eksempel rive dem. PĂ„ den mĂ„de kan du bruge dem i salater sammen med sprĂžd kĂ„l. Endelig kan du ogsĂ„ presse dine rodfrugter sammen med ĂŠbler og pĂ„ den mĂ„de fĂ„ en vitaminrig juice. PrĂžv for eksempel at presse 3 ĂŠbler, 1 rĂždbede, 2 gulerĂždder og 1 persillerod – det smager fantastisk og er samtidig super sundt.Damp dine grĂžntsager i stedet for at koge dem. SĂ„ sikrer du dig, at de bevarer flest mulige vitaminer. Ved kogning kan de miste op til 75 procent af deres vitaminer, ved dampning kun op til 25 procent.De grĂžntsager, der ikke er i sĂŠson i Danmark om vinteren, bĂžr du kĂžbe frosne, da de er blevet frosset ned, kort efter at de er hĂžstet, og derfor ofte indeholder flere vitaminer end dem, som kommer langvejsfra.

RĂždbede

... har et hĂžjt indhold af A- og C-vitamin, B-vitaminet folacin, der hjĂŠlper kroppen til at producere rĂžde blodlegemer, og mineralet kalium. Den rĂžde knold har desuden et hĂžjt indhold af kostfibre og holder dig derfor mĂŠt i lang tid. RĂždbeder kan nydes bĂ„de bagte, stegte, kogte, dampede, syltede og rĂ„ – du kan ogsĂ„ bruge dem til juice og saft.

Æbler

... er fyldt med vitaminer og mineraler. IsĂŠr er de rige pĂ„ C-vitamin, der styrker immunforsvaret. Æbler er samtidig rige pĂ„ kostfibre, der bĂ„de mĂŠtter og gavner fordĂžjelsen, og sĂ„ indeholder de meget vand og har derfor et lavt kalorieindhold. De danske efterĂ„rsĂŠbler, der blandt andet tĂŠller sorterne elstar, rĂžd ingridmarie og coxorange, er i sĂŠson fra oktober til december. Ved korrekt opbevaring, koldt og mĂžrkt, kan de dog holde sig helt indtil marts mĂ„ned. LÆS OGSÅ: FĂ„ smuk hud med de rigtige vitaminer og mineraler

GrÞnkÄl

... er sprÊngfyldt med A- og C- vtamin, jern, kalium og kalk og nedsÊtter indholdet af usundt fedt i blodet. PrÞv at spise grÞnkÄlen rÄ som salat med Êbler, syltede rÞdlÞg og en dressing af grov sennep, honning, Êblevineddike og salt.

RosenkÄl

... er rige pÄ fibre, A- og C-vitamin, jern og kalium og til gengÊld fattige pÄ kalorier. De er desuden gode til at bekÊmpe inflammationer i kroppen. De fleste kender dem kogte og lidt kedelige, og det er egentlig rigtig synd, for de smÄ kÄlhoveder har meget godt at byde pÄ. PrÞv noget nyt og sautér rosenkÄlen let i olivenolie og hvidlÞg i stedet for at koge dem. SÄ forbliver de sprÞde og lÊkre.

PĂŠrer

... har et hĂžjt indhold af A-, C- og E-vitamin og er samtidig rige pĂ„ kostfibre. Ligesom ĂŠbler har pĂŠrer et hĂžjt indhold af vand, og derfor har de et lavt indhold af kalorier. De danske pĂŠrer er i sĂŠson helt frem til december. Nyd de danske, populĂŠre sorter som for eksempel Clara Friis, concorde og grev Moltke i salater, rĂ„kost og i bagvĂŠrk og desserter – eller nyd en pĂŠre som et opfriskende mellemmĂ„ltid.

TranebĂŠr

... er i sĂŠson helt frem til december. Det lille rĂžde bĂŠr er rigt pĂ„ bĂ„de A-, C- og K-vitamin og pĂ„ kostfibre og er desuden kendt for bĂ„de at kunne forebygge og afhjĂŠlpe blĂŠrebetĂŠndelse – denne virkning er dog ikke videnskabeligt bevist. Spis tranebĂŠrrene friske eller tĂžrrede – sidstnĂŠvnte gĂžr sig fremragende i salater og bagvĂŠrk.

Pastinak

... er fiberrig, rig pĂ„ C-vitamin og kalium. Kan bruges i stedet for – eller sammen med – kartofler som mos. De koges mĂžre i usaltet vand, dampes tĂžrre og moses til en grov mos. TilsĂŠt lidt Ăžkologisk smĂžr, lidt mel og salt. RĂžr mosen med ĂŠg og ekstra ĂŠggehvide, sĂ„ fĂ„r du ekstra protein i retten. HĂŠldes i et ildfast fad og bages i ovnen ca. 40 minutter ved 175 grader.Kan serveres med ratatouille med bĂžnner eller kĂžd.

Champignon

... er fyldt med vigtige vitaminer, mineraler, proteiner og fibre og er samtidig fattig pĂ„ kalorier. Champignon har samme indhold af B-vitamin som for eksempel broccoli og spinat. Desuden har den lille paddehat et hĂžjt indhold af D-vitamin. Du kan vĂŠlge mellem mange svampe i efterĂ„ret, men den helt almindelige, hvide champignon er den svamp, der styrker immunforsvaret allermest. Du bĂžr dog kun indtage champignoner i rĂ„ form i en lille mĂŠngde, da de indeholder stoffet phenylhydrazin, men spis gerne lĂžs af de opvarmede. LÆS OGSÅ: Spis lilla - se listen her over de lilla, vitaminrige frugter og grĂžnsager du roligt kan spise lĂžs af

BlomkÄl

... er fyldt med B- og C-vitamin, fosfor og kalcium og indeholder desuden mange fibre. BlomkÄl er isÊr rig pÄ B6-vitamin, som er kendt for at booste immunforsvaret og styrke kroppens omsÊtning af proteiner og kulhydrater. BlomkÄl er i sÊson helt frem til sidst i november og kan bÄde nydes bagt, kogt, dampet, stegt og rÄ. PrÞv for eksempel at lave en salat med rÄ blomkÄl, mandler og en god olivenolie.

Jordskok

... har et hĂžjt indhold af C- og K-vitamin samt af sukkerstoffet inulin, der er kendt for at styrke de gavnlige bakterier i tarmen. De smĂ„ knolde har en lidt sĂždlig, nĂžddeagtig smag, og de egner sig til bĂ„de supper, simreretter, i kartoffelmosen, lynstegte pĂ„ panden eller rĂ„ i salaten eller rĂ„kosten. Jordskokker bevarer, modsat kartofler, deres nĂŠringsstoffer i lang tid, og de kan sagtens holde sig i flere mĂ„neder et koldt og tĂžrt sted. Om eksperten:Jeanette Nothorius Uddannet professionsbachelor i sundhed og ernĂŠring fra Metropol i KĂžbenhavn. Hun er indehaver af Livsstilsklinikken, hvor hun hjĂŠlper sine kunder med at komme stress, usund kost og for mange kilo til livs. Hun hjĂŠlper med store som smĂ„ livsstilsĂŠndringer og sammensĂŠtter bĂ„de kost- og trĂŠningsprogrammer til sine kunder. LĂŠs mere om Jeanette Nothorius pĂ„ livsstilsklinik.dk (link fjernet) LÆS OGSÅ: Se grĂžntsagerne der gĂžr undervĂŠrker for din sundhed
Annonce
Annonce

LÊs ogsÄ

Bliv medlem af femina+

Du skal vÊre medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrÊnset adgang til alt indhold.