vitaminer til huden
Skønhed

Vitaminer til huden: Det gør vitaminerne i cremen ved din hud

28. oktober 2021
af Mette Bundgaard og redaktionen
Udgivet første gang 13. december 2016. Foto: Shutterstock
Hvad gør vitaminer egentlig i din creme? Og hvilke er gode for huden? Nogle vitaminer og mineraler er værd at bide mærke i, hvis du har problemer med din hud. Se listen over gavnlige vitaminer og mineraler her.

A-vitamin til huden: Til kamp mod rynkerne

A-vitamin er vigtigt for vedligeholdelsen af overhuden, da det stimulerer cellefornyelsen og kan få fine linjer og rynker til at syne mindre.

En A-vitaminsyrecreme er noget af det mest virkningsfulde i kampen mod rynkerne, da den beviseligt udglatter dem. Cremen får du dog kun på recept, for det er stærke sager, der kan give bivirkninger som kløe, irritation, afskalning, og som også gør din hud mere lysfølsom end normalt.

Derfor er det også absolut nødvendigt at bruge en solcreme med beskyttelsesfaktor 50+, hvis du er i behandling med A-vitaminsyre. Kosmetikindustrien har dog fundet frem til en mildere A-vitaminsyrecreme, retinol og retinaldehyd, der begge fås uden recept.

Så det kommer de i de antirynkecremer, du kan købe, og effekten er helt afhængig af koncentrationen. De to stoffer kan også give rødme og afskalning, men i en meget mildere grad.

Det kan også give nogle røde urenheder i starten, hvilket selvfølgelig kan være irriterende, men du skal bare holde ud, for pludselig har du den fineste hud.

Et godt råd, når du starter med at bruge en creme med retinol, er at starte langsomt op.

Det vil sige: Brug den kun to-tre gange om ugen i de første par uger, og når huden har vænnet sig til det, bruger du den, som du vil bruge en helt almindelig creme.

https://imgix.femina.dk/image.jpeg

B-vitamin i din creme: Antioxidant

Der findes mange forskellige B-vitaminer, men et af de vigtigste for din hud er B3, da det virker som en antioxidant, hvilket vil sige, at det binder frie radikaler.

Vitaminet har flere forskellige virkninger, da det både virker antiinflammatorisk, kan nedsætte rødme i huden og har en effektiv virkning på akne.

Desuden hæmmer det transporten af melanin i cellerne, hvilket betyder, at det forebygger pigmentproblemer, og vitaminet er også med til at øge kollagenproduktionen og elasticiteten i din hud.

B12-vitaminet i cremeform har i kliniske undersøgelser vist sig at være supereffektivt til behandling af en kløende, tør, rød og følsom hud.

Vitaminet i tabletform udskilles for hurtigt fra kroppen til at kunne nå at virke på huden, så skal du have den fulde effekt af vitaminet, skal det smøres direkte på de irriterede områder.

https://imgix.femina.dk/vitaminb.jpg

C-vitamin i din creme: Antiflammatorisk

C-vitamin er vigtigt og nødvendigt for dannelsen af de kollagene fibre i læderhuden, og da det er en meget stærk antioxidant, forebygger den også udefrakommende cellenedbrydning.

Vitaminet virker også antiinflammatorisk, hvilket vil sige, at det er godt til en rødmende, lidt stresset hud. Desværre er vitaminet meget skrøbeligt, da det hurtigt ødelægges af luftens ilt, lys og varme, hvorfor det i ren form ikke har nogen effekt i kosmetiske cremer.

Derfor anvender man C-vitamin-estere, der er stabile stoffer, i stedet, og putter dem i kosmetikprodukter, der skal virke opstrammende, lysne pigmentpletter, hæmme dannelsen af nye pigmenter og ikke mindst give din hud en fornyet, frisk glød.

https://imgix.femina.dk/vitaminc.jpg

D-vitamin

Den allervigtigste kilde til Dvitamin er solen, og opholder du dig i solen, sker processen lynhurtigt.

D-vitaminer i cremer hjælper med at beskytte huden mod solens farlige uvstråler og bliver derfor brugt som et supplement til den i huden naturligt dannede vitamin D.

Har du psoriasis, har du måske allerede opdaget, at de cremer, der afhjælper problemet, indeholder D-vitaminer, der ligesom solen har en gavnlig virkning på hudsygdommen.

https://imgix.femina.dk/vitamind.jpg

E-vitamin i din creme: Fugt

E-vitaminer øger det antioxidante forsvar i huden, beskytter og reparerer og er derfor ikke til at undvære, da de forebygger for tidlig ældning af huden.

E-vitamin, der er et af de kraftigste antioxidanter, der findes, modvirker også solskader, da de til en vis grad absorberer uv-lys, så det er effektivt at bruge en E-vitaminolie sammen med en solcreme, inden du lægger dig ud i solen. Nogle få solcremer indeholder allerede E-vitamin, hvilket er ret så smart.

Den planteolie, der har det højeste indhold af E-vitamin, er arganolien, der kan forsvare huden mod de rynkedannende frie radikaler. Olien virker opstrammende, har super fugtende egenskaber og modvirker irritationer i huden.

https://imgix.femina.dk/vitamine.jpg

K-vitamin i din creme: Karsprængninger

K-vitaminet er puttet i cremer og sera for at virke sammentrækkende på blodkar og bliver især brugt for at mindske karsprængninger på ansigt og krop samt nogle former for mørke rande under øjnene.

Det reducerer kapillærernes skrøbelighed, så de genvinder elasticiteten og ikke bliver ved med at være synlige, og vitaminet hjælper med at sprede blodet gennem cellerne, hvilket mindsker rødme.

Så har du enten meget røde kinder med sprængte blodkar, har du hudsygdommen rosacea, eller har du lige fået en laserbehandling, så er det K-vitaminet, du skal kigge efter.

https://imgix.femina.dk/vitamink.jpg

Læs også