Krop & velvære

Lider du af søvnapnø eller snorker du bare?

Søvnapnø: Omkring 100.000 danskere lider af behandlingskrævende søvnapnø, men kun en femtedel får behandling.

De færreste af os kender særligt meget til søvnapnø, men faktisk er der fire procent af danske mænd i alderen 30-60 år og to procent af danske kvinder i samme aldersgruppe, der lider af søvnsygdommen.

Apnø betyder vejrtrækningspauser, og det er lige præcis det, der sker hos mennesker, der lider af sygdommen.

Søvnapnø har store konsekvenser for vores velbefindende, for manglen på dyb søvn og de mange opvågninger gør, at mennesker, der lider af søvnapnø er voldsomt trætte om dagen. Trætheden kan gøre, at man udfører sit arbejde dårligere, at ens hukommelse bliver dårlig, man får svært ved at koncentrere sig, får mindre lyst til sex, og måske får forhøjet blodtryk.

Det er fortrinsvis mænd, der får sygdommen, og både alkohol og overvægt spiller en rolle i forhold til sygdommen.

4 hyppige spørgsmål om søvnapnø:

Hvad er søvnapnø?

Er du træt og uoplagt om dagen, og har du fået at vide, at du ligger og gisper efter vejret om natten? Så er du måske en af de 80.000 danskere, der lider af svær søvnapnø uden at være i behandling for det.

Søvnapnø er en lidelse, hvor musklerne i svælget slapper så meget af, når du sover, at der kommer en pause i vejrtrækningen. Ubevidst vågner du derfor lidt op og aktiverer musklerne igen. Det betyder, at søvnen konstant bliver afbrudt. Det siger Poul Jennum, der er professor i klinisk neurofysiologi ved Københavns Universitet og ekspert inden for søvnapnø.

Lider du af søvnapnø?

Hvis du har mistanke om, at du eller din partner lider af søvnapnø, så søg læge med henblik på at blive henvist til et søvnlaboratorium. Livsstilen betyder meget, så som overvægt, fysisk inaktivitet, alkohol før sengetid og sovemedicin.

Årsagen til søvnapnø kan være forsnævringer i næse eller svælg, ændring i luftvejene, men i over halvdelen af tilfældene er årsagen overvægt. Søvnapnø behandles ved at sove med en maske eller tandskinner og kirurgi.

Læs også: Søvn: Det kan være farligt at ligge i ske

Hvad ved vi om søvnapnø?

Når så få bliver diagnosticeret med svær søvnapnø, er grunden et manglende kendskab til lidelsen og dens symptomer. Sidstnævnte er fx udtalt træthed, hjerteproblemer og hjernesygdomme.

- Det skyldes bl.a., at man først blev klar over sygdommen i 2002, hvor den blev anerkendt, siger Poul Jennum og fortæller, at folk ofte gennem længere tid har søgt en forklaring på deres symptomer.

- Tal viser, at folk, der er kommet i behandling, gennem nogen tid har været ved lægen med forskellige symptomer. Så de har været i kontakt med sundhedsvæsenet, siger han.

Få 8 numre af femina fra kun 229 kr - ingen binding! Få vores tilbud her

Er søvnapnø ikke bare det samme som at snorke?

Ofte forbindes søvnapnø med snorken. Men Poul Jennum fraråder, at man bruger snorken som parameter for, om man tror, man lider af søvnapnø eller ej.

- Snorken er ikke noget godt symptom at holde øje med. Man kan sagtens snorke uden at have søvnapnø. Men man kan også have søvnapnø, som er relativt lydløs. Det vil sige, at der ikke er nogen snorken. I cirka en fjerdedel af tilfældene er der ikke tale om snorken, siger Poul Jennum.

Læs også: Søvnekspertens bedste råd mod søvnløshed

Kilder: Dansk Center for søvnmedicin - Rigshospitalet, Dansk Søvnapnø ForeningSundhed.dk