Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sundhed

Marianne sover for meget: "Det går ud over min livskvalitet"

16. august 2021
Kamilla Kilias & Olivia Zypikoff
Foto: TV-desk
Marianne Lindholm har været nødsaget til at vælge søvnen over alt andet.

Se videoen ovenfor og bliv klogere på, hvordan søvnapnø påvirker Mariannes liv.

Vi kender det alle. Overskuddet er i bund, og humøret er svingende, hvis man ikke har fået en god nats søvn. Men for Marianne Lindholm kræver en god nattesøvn flere timer end de fleste.

Hun har nemlig søvnapnø.

Det har betydet, at hun i mange år har måtte vælge ting fra, i frygt for ikke at kunne nå sin timer lange middagslur. I videoen fortæller hun om, hvorfor hun har et stort søvnbehov, og hvad det betyder for hendes hverdag.

Kan man sove for meget?

Vi har alle forskellige søvnbehov, men generelt siger man, at voksne mennesker i gennemsnit skal sove mellem syv og ni timer.

Hvad der måske er overraskende for mange er, at mere end ni timers søvn hver nat gennem længere tid kan være skadeligt, ligeledes med mangel på søvn. Det kan blandt andet forkorte ens livslængde og øge risikoen for diabetes.

Hvad er Søvnapnø?

Søvnapnø betyder vejrtrækningspauser under søvn. Pauserne varer som regel mellem 15 og 60 sekunder, og kan opstå op til flere hundrede gange gennem en nattesøvn. Dette giver dårlig søvnkvalitet og medfører, at man kan opleve en række symptomer næste morgen; kraftig træthed og tendens til at falde i søvn på uønskede tidspunkter.

Vi henviser til Lungeforeningen.dk, hvis du ønsker at læse mere om symptomer og teste dig selv for mulig søvnapnø.

Læs også