grøntsager
Træning og kost

6 grøntsager, du aldrig bør skrælle

3. januar 2017
af Christina Bølling & Margrethe Vadmand
Foto: Panthermedia
Du ville aldrig skrælle en tomat, vel? Men en gulerod, ja. Men hvorfor egentlig? Ifølge magasinet Men’s Health er der seks grøntsager, du aldrig bør skrælle.

Her er listen over de gode grøntsager

Æbler...

er fulde af C-vitamin, især i skrællen. Dér sidder i øvrigt også pektinet, de vandopløselige fibre, som har en stabiliserende effekt på kolesterolet. Pektin sætter også fordøjelsen lidt ”på hold”, så du føler dig mæt længere.

Gulerødder...

indeholder et stof, polyacetylen, som i laboratorieforsøg slår kræftceller ihjel, og som man véd har svampedræbende effekt, plus at de virker antibakterielt og antiinflammatorisk. Polyacetylenet sidder lige under skrællen og i selve skrællen, og derfor bør man skrubbe gulerødderne så forsigtigt, man kan. Lilla gulerødder (og orange) indeholder faktisk nogle af de samme lilla farvestoffer og antioxidanter som blåbær. LÆS OGSÅ: 10 råd til dig, der vil have flere grøntsager i dit liv

Kartofler...

Folinsyre, fibre og jern er der masser af i kartoffelskræl. Lilla kartofler indeholder særligt store mængder – og skrællen 10 gange så meget som selve kødet.

Agurk...

Hvis du skræller agurken, er der stort set intet andet end vand tilbage. Lader du skrællen sidde, får du til gengæld magnesium, kalk, kalium, fosfor, A- og K-vitamin. LÆS OGSÅ: Derfor bør du spise ingefær, hver dag

Aubergine...

Skrællen her er kendt som sej og kedelig, men den er fuld af sundhed i form af flavonoider, primært nanusin, som er gavnligt for hjernevævet. En anden fordel ved flavonoiderne er, at modvirker overvægt.

Vindruer...

Vindrueskaller er kendt som det mest pesticidholdige i grøntafdelingen, men før du raderer dem helt ud, så se, om du kan finde penge i budgettet til øko-druer. Drueskaller indeholder et stof kaldet resveratrol, som har en cancerhæmmende virkning, bl.a. i forhold til huden. Ellers kan du starte med at skylle grundigt, det fjerner 50 procent af pesticidresterne.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også