Kvinde, som finder ro inden sengetid for at forbygge tankemylder
Sundhed

5 simple råd: Sådan stopper du tankemylderet, inden du skal sove

4. april 2022
af Jo Brand og Olivia Zypikoff
Udgivet første gang 4. september 2017. Foto: Shutterstuck
Har du tusinde tanker, du ikke kan slukke for, når du ligger og skal falde i søvn? Her er fem gode råd til at stoppe tankemylderet.

Hvad er tankemylder?

Det er, som om tankerne har alt for meget fart på, kører ud af mærkelige tangenter og ikke er til at stoppe, skriver søvnforsker Helle Bentzen.

Ligger du vågen om natten og vender og drejer dig, fordi tankerne har taget over? Gennemgår du de samme bekymringsscenarier, ‘hvad nu hvis’-tanker eller dårlige oplevelser igen og igen? Her finder du råd til håndtering og forebyggelse af tankemylder.

5 simple råd mod tankemylder

Disse fem råd kan muligvis hjælpe dig med at slukke for det tankemylder, der holder dig vågen den halve eller hele nat.

1. Tag et bad

Et varmt bad to timer inden sengetid virker afslappende. Forklaringen er, at din kropstemperatur falder, når du sover, og tager du et varmt bad to timer inden, sker dette fald hurtigere, hvilket virker søvnfremmende.

2. Læs en bog

Hold dig fra skærmen og find en god gammeldags bog frem. Vi har en tendens til at ligge på mobilen inden sengetid, og den vane fremmer ikke din søvn. En bog kan distrahere dine tanker og trække dem væk fra hverdagens bekymringer. Prøv med en læselampe og ikke en alt for spændende bog; den skal jo ikke holde dig vågen hele natten.

3. Meditér

Meditation er godt for mange ting - ikke mindst din nattesøvn. Forsøg med en meditations-app, sig et par mantraer eller sid i stille ro, inden du hopper under dynen. Når du lukker øjnene, kan du lade lydene eller musikken fra appen fortsætte med at spille, mens du prøver at falde i søvn. Vi anbefaler appen: Calm

4. Skriv dagbog

Skriv de ting ned, der holder dig vågen. Det kan flytte dine tanker fra hjernen til papiret. Og dér vil du hellere have dem, når du skal sove. Lav en liste over dine hverdagsbekymringer, skriv dem ned, streg dem over og slip dem fra dine tanker.

5. Pas på uret

Tallene på uret kan fremme søvnpanikken. Åh nej, klokken er 02 og jeg skal op 07, nu får jeg kun 6 timers søvn - denne frustration er genkendelig hos de fleste af os. Mængden af søvn og frygten for træthed dagen efter kan fremme panikken og stresshormonet adrenalin. Hvis du allerede døjer med tankemylder, hjælper det ikke at supplere med unødvendig stress fra uret.

Vend dit ur om eller placer det, så du ikke kan se det fra din seng.

Kilde: Huffingtonpost.com, Health.com og HelleBentzen.dk

Læs også