Pakkeleg til julefrokost skal spilles efter de klassiske regler
DIY

Pakkeleg – her får du reglerne til julefrokosten

10. august 2020
af Redaktionen
Foto: Shutterstock, PR, Line Falck Christensen. Udgivet første gang d. 25. december 2019.
Pakkeleg er et klassisk element til julefrokosten – og med pakkelegen følger ofte kamp om gaverne, som måske bliver til en ægte slåskamp, når pakkerne hurtigt skifter ejer. Her får I reglerne til pakkeleg, så I trods alt ikke skal slås om dem!

Den klassiske pakkeleg til julefrokosten

Når silden, flæskestegen og æbleflæsket er fortæret til julefrokosten, er der ikke noget bedre end at hygge videre ved bordet over et spil pakkeleg.

Om det er brugbare gaver, sjove påfund eller gamle rædsler, I tager med til julefrokostens pakkespil, det bestemmer I selvfølgelig selv. Men et godt tip er at blive enige om et nogenlunde prisleje, før en i vennegruppen går ud og bruger flere hundrede kroner på verdens bedste gaver, mens alle andre finder noget til en 20’er i Søstrene Grene.

Du har sikkert selv siddet til en julefrokost, hvor der til pakkeleg er rift om én enkelt eller et par pakker, som enten er de flotteste, de tungeste, de største eller formet på en måde, så alle tror, de ved, hvad der er indeni. Sørg derfor for at pakke alle gaver til pakkespillet kreativt ind – for med stor sandsynlighed bliver der rift om de gaver, der ser mest spændende ud.

Pakkeleg med de klassiske regler er en fast tradition til julefrokosten

Det er sjovt, hvis der er mange gaver – men vi vil nu helst have den største gave, som der altid er rift om!

5 gode ideer til pakkelegsgaver

Planlægger du at holde julefrokost med en klassisk omgang pakkeleg med gaver i et nogenlunde billigt prisleje, så har vi fem bud på, hvad du kan give, som både er billigt og brugbart.

Den lille, men gode gave: Et skrabelod! Tricket ved denne gave er, at der højst sandsynligt ikke er nogen, der vil gå efter den, fordi den ikke ser ud af meget. Men den ”uheldige” person, der ender ud med denne lille gave, vil med garanti blive ellevild over at få et skrabelod, som de måske kan vinde masser af penge på. Du kan også gå hele vejen og købe en skrabejulekalender, hvis budgettet er lidt højere. Så er der endnu større chance for at vinde, og det vil helt sikkert falde i god jord!

Den lækre gave: En pose slik eller en æske chokolade. Ligegyldigt, hvem af dine gæster, der ender ud med denne gave, vil de helt sikkert blive glade for den – og vælger den heldige modtager at dele ud, er det en gave, der vil vække begejstring hos hele selskabet.

Den store gave: Find en dårlig gave, for eksempel en dåseleverpostej, og pak den ind i flere kasser eller lag af avispapir, så den bliver rigtig stor, og pak den så flot ind. Der er nemlig en mærkelig tendens til, at den største gave er den, alle ved bordet vælger at gå efter – på trods af, at det som oftest ikke er den bedste. Det vil være en sjov prank og give et godt grin, når gaven endelig bliver pakket ud.

Den bæredygtige gave: Noget, men alligevel selv ville købe, for eksempel en lækker te eller kaffe, eller noget hjemmelavet. Det vil modtageren altid blive glad for, fordi det ikke er noget, der vil fylde i hjemmet eller bare smides ud. Enten har det personlig værdi, eller også kan det spises.

Den sjove gave: Nytårsbrillen. Gaver, der kan bruges til selve julefrokosten, er gode, fordi de kan sætte gang i samtalen og den festlige stemning og give noget at samles om. Et par sjove briller eller en festlig hat vil gå på runde blandt gæsterne og give anledning til gode grin og billeder.

Mangler du lidt inspiration til julefrokostbordet, så kan du vælge at pifte de klassiske juleretter op med fornyede julefrokostopskrifter, der er grønne og skønne. En julefrokost behøver nemlig ikke altid bestå af de samme retter tilberedt på den samme måde år efter år. Forny eksempelvis den klassiske fiskefilet med avocado og ristet grønkål. Find opskrifterne herunder:

LÆS OGSÅ: Julefrokost: 7 julefrokostretter med et friskt og grønt pift 

Regler til pakkeleg

Så er der bare reglerne til pakkeleg – dem kan man hurtigt komme op og toppes over, hvis ikke der er enighed om reglerne. Her får du en guide, til hvordan man spiller pakkeleg, så man undgår kontroverser.

Det skal I bruge i pakkeleg

- 2-3 gaver pr. mand. Det kan være gamle rædsler fra skuffen, sjove ting fra billigbutikkerne eller måske den lysestage du aldrig fik byttet sidste jul?

- Raflebæger og terninger. Hvor mange terninger I skal bruge kommer an på antallet af personer der er med til pakkeleg.

- Et stopur

 

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan er reglerne i pakkeleg

- Start med at lægge alle pakker i en bunke på midten af bordet. 

- Efter tur rafler deltagerne. Hvis man slår en 6’er, må man tage en pakke og lægge på bordet foran sig. Dette gøres indtil alle pakker er fordelt.

- Nu udvælges én person til at have styr på tiden. Vedkommende sætter alarmen til x antal minutter, som resten af deltagerne ikke ved.  

- Derefter går spillet i gang. Alle rafler efter tur – og hver gang, man får en 6’er, må man stjæle en pakke fra en anden deltager.

- Når uret ringer, må man pakke sine pakker op. Alternativt kan man – for at forlænge spillet – aftale, at man kun må pakke én pakke op. Derefter sætter man på ny tiden og starter en ny pakkeleg op.

Er du i tvivl om, hvordan bordet skal dækkes til din julefrokost, så kan du finde inspiration ved at følge linket nedenfor, hvor du finder tre smukke juleborde, som kan bruges både til julefrokosten – som et smukt underlag til pakkelegen – og til juleaften.

LÆS OGSÅ: 3 magiske juleborde til din juleaften 

Lav dine egne snoede lys til pakkelegen

5 bæredygtige gaver, du selv kan lave til pakkelegen

Du kan også gå den fuldstændig bæredygtige vej og vælge at lave gaver til pakkelegen selv. En hjemmelavet gave vækker som regel begejstring og giver altid ros og street credit fra de andre gæster. Der er masser af muligheder for selv at lave sin pakkelegsgave – også selv om du ikke er den mest kreative kniv i skuffen! Her får du et par ideer til hjemmelavede gaver til pakkelegen.

Snoede stearinlys: De snoede lys er vildt populære, og de er tilmed superlette selv at lave! Det kræver nemlig bare en tur ned i lysbutikken eller supermarkedet efter lys og noget varmt vand i en gryde. Køb nogle lys i fine farver, for de er lidt flottere end klassiske hvide, og følg så denne guide til, hvordan du laver snoede lys. Husk at pakke dem pænt ind til pakkeleg. 

Saltede mandler: At lave saltmandler selv er virkelig let og falder med garanti i god jord hos modtageren. Du skal bare bruge lige så mange mandler, du gerne vil give, og så følge den nemme opskrift på saltmandler, som du finder i denne opskrift. Put dem I en krukke og pak den ind. 

En hjemmelavet julesnaps: Det er lidt mere lækkert og hyggeligt at få en hjemmelavet julesnaps end at købe den færdig, så modtageren vil sikkert blive glad for at pakke en sød og krydret julesnaps op. Følg denne opskrift og hæld herlighedenpå flaske med en sød lille seddel på. 

Et hjemmestrikket halstørklæde: Eller noget andet, du selv har strikket. Alt efter hvor øvet ud i strikkekunsten, du er, kan du vælge noget mere avanceret. Men selv de, der lige er begyndt at strikke, kan strikke et lækkert halstørklæde. Garn kan være dyrt, så overvej, hvor meget du vil spendere på pakkelegsgaven. Men det vil helt sikkert være en kærkommen gave i vinterkulden.

Hjemmelavet keramik: Er du superkreativ, kan du skifte strikkepindene ud med en drejebænk og kreere en smuk skål, en kop eller måske et helt fad med glasur. Det være et hit til pakkelegen! Men husk, at pakkeleg kan gå vildt for sig – så pak keramikken godt ind i avispapir.

En hjemmelavet julegranola vil være et hit som gave til pakkelegen

Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke gaver du selv kan lave til pakkeleg. Find flere gode ideer til hjemmelavede spiselige gaver herunder.