Klassisk julemad - langtidsstegt and med brunede kartofler
Hovedretter

Julemad: Langtidsstegt and med sauce og brunede kartofler

Langtidsstegt and og brunede kartofler er klassisk julemad og med denne opskrift bliver juleanden en sikker vinder!

Klassisk julemad: langtidsstegt and med sauce og brunede kartofler

Den klassiske julemad i danske hjem er næsten altid and eller flæskesteg - og brunede kartofler.

Ingredienser til julemad: langtidsstegt and

(Julemad til 4-6 pers. En langtidsstegt ands stegetid er 6 timer ved 125 grader)

1 stor traditionel landand eller Cherry Valley, fritgående and, 3-3½ kg
1 tsk groft salt, friskkværnet peber
2 æbler f.eks. coxorange
75 g svesker uden sten
25 g smeltet smør
4 dl andebouillon
Vingespidser og hals
1 persillekvist
Ekstra vand
1 dl hvid portvin
Hvedemel til jævning
Salt, peber
1-2 spsk ribsgelé
1-2 spsk vineddike f.eks balsamico eller sherryvineddike
Lidt kulør

Har du styr på rødkålen til den store middag? Lav rødkål a la Mette Blomsterberg. Få opskriften her!

Fremgangsmåde til langtidsstegt and

Indmaden tages ud af anden og gemmes.

Fjern det hvide flommefedt, der er indvendig ved gumpen og gem evt. til tilbehøret til langtidsstegt and

Tør anden indvendig med køkkenrulle og gnid ind- og udvendig med salt og peber.

Fyld anden med æblebåde og svesker og luk med en kødnål.

Pensl anden med smeltet smør og læg den med brystet nedad i bradepanden.

Sæt den nederst i ovnen ved 125 grader traditionel under- og overvarme i 2 timer.

Hæld fedtet fra, vend anden og hæld bouillon i bunden af bradepanden.

Læg vingespidser, hals og persillekvisten ved og sæt anden tilbage i ovnen endnu 4 timer, dryp jævnligt anden med skyen i bunden af bradepanden - på den måde får den langtidsstegte and mere smag.

En langtidsstegt and er færdig, når låret løsner sig let, eller når et prik med en stegegaffel i låret giver klar saft. Hæld skyen fra den langtidsstegte and, si den og skum fedtet af.

Partér den langtidsstegte and: Skær lårene af og del dem i over- og underlår. Skær vingerne af i leddene. Skær de to bryststykker af skroget og del hvert stykke i 3 mindre stykker på skrå.

Tag æbler og svesker ud og læg dem i bunden af en lidt mindre bradepande og læg andestykkerne oven på. Stykkerne kan evt. brunes lige inden servering ved 225 grader i 6-8 min., hvis anden f.eks. er stegt om formiddagen eller dagen før.

Bring skyen i kog med ekstra vand samt portvin, så der er 6 dl i alt. Lad den simre nogle min., jævn med en meljævning af vand og mel, der er rystet eller pisket klumpfri og smag til med salt, peber og ribsgele. Kom evt. en lille smule vineddike i for at balancere smagen og justér farven med lidt kulør.

Til en lækker julemiddag, hører der også ris a la mande til. Få den perfekte opskrift på ris a la mande her!

Brunede kartofler til langtidsstegt and

Ingredienser
(Til 6 pers.)

¾ kg små kartofler
1 dl sukker
25 g smør

Vil du gerne lave lidt mere moderne julemad? Server for eksempel denne julechutney

Fremgangsmåde
Kog kartoflerne møre i letsaltet vand i ca. 15 min. og pil og afkøl dem.

Hæld varmt vand over de kolde kartofler 5 min. før bruning og hæld vandet fra.

Smelt sukkeret lysebrunt på panden ved middelvarme.

Tilsæt smør, lad det bruse op og hæld kartoflerne ved.

Glasér kartoflerne ved middel varme, ryst jævnligt panden, så kartoflerne bliver lysebrune over det hele.

Server langtidsstegt and samt de lækre brunede kartofler for dine sultne julegæster!

Mangler du en sød ting til kaffen efter din julemad? Find den her!

Læs mere om: