Hjemmelavet gløgg
Jul

Gløgg: Mette Blomsterbergs opskrift på krydret gløgg

23. marts 2023
af Mette Blomsterberg, Redaktionen
Udgivet første gang mandag, 24. november 2014. Foto: Lars Ranek, Shutterstock, Columbus Leth, Jette Ladegaard-Pedersen og Anders Schønnemann
Gløgg er en klassisk, varm og krydret juledrik, og selvom man kan købe mange gode gløgg, er den hjemmelavede ikke til at konkurrere med! Her får du Mette Blomsterbergs opskrift på nem, hjemmelavet julegløgg.
2 t og 10 min
Tid i alt 2 t og 20 min

Det skal du bruge til gløgg

  • 1 flaske rødvin
  • mandelsplitter
  • rosiner

Det skal du bruge til gløddkoncentrat

  • ½ usprøjtet appelsin
  • 2 hele kanelstænger
  • 2 laurbærblade
  • 2 stjerneanis
  • ½ tsk hel, sort peber
  • ½ spsk hel allehånde
  • ½ spsk hele nelliker
  • ½ tsk hel kardemomme
  • 30 g brun farin
  • 2½ dl vand

Sådan laver du hjemmelavet gløgg:

  1. Vask appelsinen og skær den i grove stykker.
  2. Kom stykkerne, alle krydderierne, farin og vand i en kasserolle. Bring det hele til kogepunktet og lad det småsimre i 10 min. under låg.
  3. Tag af varmen og lad det trække under låg i ca. 2 timer.
  4. Sigt over i en ny gryde, tilsæt rødvinen og varm nænsomt gløggen op til 80 grader.
  5. Kom mandler og rosiner i glas, hæld den rygende varme gløgg over og server straks, evt. med hjemmebagte brunkager til.

Klassisk julegløgg

Mmmh! En varm rødvinsdrik med appelsin og julekrydderier. Findes der noget bedre end at have været på juleshopping en frostklar dag med familien eller veninderne, for derefter at komme ind og få en kop skoldhed gløgg, som kan varme både hænder, gane og maver?

Den varme julegløgg med rødvin, søde appelsiner og masser af julede krydderier bliver hver jul serveret i store mængder til diverse julefrokoster, julemarkeder og adventssøndage.

Hvad end I er ude eller hjemme, er gløgg en lækker og hyggelig drik at nyde i godt selskab.

Når I har pyntet til jul derhjemme, og duften af gran breder sig, så kan du samle familien til en kop brandvarm gløgg over et brætspil, og måske servere et stort fad fyldt med æbleskiver med syltetøj og flormelis til eller en portion hjemmelavede havregrynskugler – det vil ingen sige nej tak til.

Nem hjemmelavet gløgg

Hvert år er spørgsmålet, hvor får man den bedste gløgg? Svaret er selvfølgelig, at den bedste gløgg er hjemmelavet! Selvom du kan købe god gløgg, er der ingen undskyldning for ikke at lave den selv. Hjemmelavet gløgg er både nem og smager skønt.

Der findes et hav af gløgg-opskrifter og desuden et væld af gode færdiglavede gløgg, du kan købe i supermarkederne omkring jul. Vi kan nu godt lide den klassiske version lavet på rødvin, et gløggekstratk med julekryderier og selvfølgelig en god mændge mandler og rosiner.

Derfor får du her en helt klassisk gløgg-opskrift fra Mette Blosmterberg, der omfavner julen helt perfekt. Denne opskrift på gløgg er supernem, og laves med basis-ingredienser, som du måske allerede har i julekøkkenet.

Hvad er gløgg lavet af?

Gløgg er en krydret og aromatisk varm drik, der traditionelt laves på rødvin tilsat gløggekstrakt, rosiner og mandler. Der findes dog også opskrifter på gløgg, der er lavet på saft, cider eller hvidvin og rom, hvilket i såfald kaldes hvid gløgg. Se, hvordan du laver hvid gløgg i opskriften her.

Nogle gløgg-opskrifter tilsætter også rød saft, som solbærsaft, for at give gløggen ekstra frugtig sødme. Det kan du nemt justere helt efter din smag.

Hvad er gløggekstrakt?

Gløggekstrakt laves på en blanding af julekrydderier, som kanel, stjerneanis, nelliker, kardemomme og allehånde. Krydderierne koges sammen med vand og sukker til en koncentreret ekstrakt. I denne opskrift har vi også tilsat appelsin til gløggekstrakten for at give en frisk, let parfumeret og frugtig smag til den hjemmelavede gløgg.

Den hvide gløgg smager også skønt, hvis du vil prøve noget andet end den klassiske gløgg lavet på rødvin. 
Den hvide gløgg smager også skønt, hvis du vil prøve noget andet end den klassiske gløgg lavet på rødvin. 
Foto: Aller Media

En klassisk gløgg er fyldt med mandelsplitter og rosiner, men det er ikke alle, der er vilde med det ekstra fyld. Hvis du stadig godt kan lige smagen fra mandlerne og rosinerne, kan du si dem fra, når gløggen hældes i glassene. Du kan også helt udelade dem, hvis du ikke kan lide rosiner og mandler i gløgg.

Hvilken rødvin er bedst til gløgg?

Brug gerne en fyldig og rund rødvin til gløgg, da det passer godt til de julede krydderier i gløggekstrakten. Ligesom med mange andre opskrifter, gør kvaliteten af ingredienserne en forskel. Vælg derfor gerne en god rødvin, som du også ville drikke normalt, men du behøver ikke bruge en af de dyreste flasker.

Det gode ved hjemmelavet gløgg er, at du kan lave den lige efter din smag. Derfor kan du også vælg vin efter din normale præference, for så skal opskriften på gløgg nok blive god!

Gløgg uden alkohol

Selvom gløgg traditionelt laves på vin, kan du sagtens lave alkoholfri gløgg. Æblegløgg er en lækker gløgg-opskrift, der ikke indeholder alkohol men i stedet laves på æblemost eller æblejuice.

Vinen i gløgg kan skiftes ud med saft, juice eller cider. Du kan f.eks. lave en skøn hvid gløgg på hyldeblomstsaft. I dag kan man også få mange gode vin uden alkohol, som du kan bruge til at lave en alkoholfri gløgg.

Gløggens historie: Er gløgg dansk?

Der findes mange udgaver af gløggen – gløgg med snaps, gløgg med rom og gløgg med portvin. Men det er alle nymodens typer af gløgg, for den klassiske gløgg blev lavet på vin, og opskriften er faktisk virkelig gammel - og stammer slet ikke fra Danmark.

Ifølge Historienet skal man finde gløggens oprindelse i en gammel romersk kogebog fra år 300. Dengang havde romerne nemlig en drik, der mindede meget om gløgg. Den bestod af honning, vin, peber, pinjekerner, lavendel, safran og dadler.

En sidste – og lidt overraskende – ingrediens, romerne puttede i gløggen, var glødende kul, som skulle dulme smagen, hvis den var blevet for skarp. De glødende kul er heldigvis blevet taget ud af nutidens opskrift.

Gløggen, som vi kender den, kommer oprindeligt fra Tyskland, hvor den kaldes glühwein og især kan findes på julemarkederne, som er meget populære hos vores sydlige nabo. Historien lyder, at der på de kolde tyske slotte i 1400-tallet blev drukket opvarmet rødvin med krydderier i, så beboerne kunne holde varmen i vintermånederne.

Senere har gløggen bredt sig til resten af Europa og er i dag blevet en populær nostalgisk juledrik, som især findes på julemarkederne rundt omkring.

Julens varme drikke

Varme drikke smager altså bedst, når vi kommer ind efter at have været ude i vinterens kulde.

Er det hvid jul, er det ideelt at tage familien med ud at kælke eller måske bygge en nuttet snemand i haven, som kan stå og pynte gennem vintermånederne.

Hvis det bliver traditionelt dansk julevejr – kulde og sjap – så pak jer godt ind i huer, halstørklæder og vindtætte jakker, og gå en lang tur.

Når I så kommer ind igen, kan I sidde med røde kinder og næser og drikke en kop varm gløgg – og skrabe rosiner og mandelsplitter op fra bunden af koppen med en ske og slubre dem i jer.

Men er én eller flere af jer ikke til gløgg, skal I selvfølgelig ikke snydes for hyggen. Og heldigvis findes der mange andre lækre og varmende juledrikke, som i kan afprøve. Hvis der er børn eller barnlige sjæle, der ikke er så meget til gløgg, kan I også nyde en hjemmelavet chai latte - få ospkriften her.

Eggnog- eller æggepunch-opskrift til julehygge

I kan også lave hjemmelavet æggesnaps, også kendt som den amerikanske eggnog, som er en gammeldags juledrik med æg, vaniljesukker og mælk.

Læs også