Drikke

Gløgg: Mette Blomsterbergs opskrift på krydret gløgg

Mangler du lidt at lune dig på i den kolde juletid, så prøv denne opskrift på krydret og smagfuld gløgg fra Mette Blomsterberg, som får tankerne hen på julegaver, granduft og julehygge.

DET SKAL DU BRUGE

1 flaske rødvin
Mandelsplitter
Rosiner

GLØGGKONCENTRAT

½ usprøjtet appelsin
2 hele kanelstænger
2 laurbærblade
2 stjerneanis
½ tsk hel, sort peber
½ spsk hel allehånde
½ spsk hele nelliker
½ tsk hel kardemomme
30 g brun farin
2½ dl vand

Saml familien til en kop varm gløgg

Hop ned til Mette Blomsterbergs opskrift på gløgg ved at klikke her.

Mmmh! En varm rødvinsdrik med appelsin og julekrydderier. På juleshopping en frostklar dag med familien eller veninderne er det bedste, I kan gøre for jer selv, at stoppe op for at få en kop skoldhed gløgg, som kan varme både hænder og maver.

Den varme rødvinsdrik med søde appelsiner og masser af julede krydderier bliver hvert år til jul serveret i store mængder til diverse julefrokoster, julemarkeder og adventssøndage. Hvad end I er ude eller hjemme, er gløgg en lækker og hyggelig drik at nyde i godt selskab.

Når I har pyntet til jul derhjemme, og duften af gran breder sig, så kan du samle familien til en kop brandvarm gløgg over et brætspil, og server et stort fad fyldt med æbleskiver med syltetøj og flormelis til – det vil ingen sige nej tak til.

Gløggens historie

Der findes mange udgaver af gløggen – gløgg med snaps, gløgg med rom og gløgg med portvin. Men det er alle nymodens typer af gløgg, for den klassiske gløgg blev lavet på vin, og opskriften er faktisk virkelig gammel.

Ifølge en gammel romersk kogebog fra år 300 har romerne haft en drik, der mindede meget om gløgg. Den bestod af honning, vin, peber, pinjekerner, lavendel, safran og dadler. En sidste – og lidt overraskende – ingrediens, romerne puttede i gløggen, var glødende kul, som skulle dulme smagen, hvis den var blevet for skarp. De glødende kul er heldigvis blevet taget ud af nutidens opskrift.

Gløggen, som vi kender den, kommer oprindeligt fra Tyskland, hvor den kaldes glühwein og især kan findes på julemarkederne, som er meget populære hos vores sydlige nabo. Historien lyder, at der på de kolde tyske slotte i 1400-tallet blev drukket opvarmet rødvin med krydderier i, så beboerne kunne holde varmen i vintermånederne.

Senere har gløggen bredt sig til resten af Europa og er i dag blevet en populær nostalgisk juledrik, som især findes på julemarkederne rundt omkring.

Kilde: Historienet 

Den kolde juletid

Varme drikke smager altså bedst, når vi kommer ind efter at have været ude. Er det hvid jul, er det ideelt at tage familien med ud at kælke eller måske bygge en nuttet snemand i haven, som kan stå og pynte gennem vintermånederne. Hvis det bliver traditionelt dansk julevejr – kulde og sjap – så pak jer godt ind i huer, halstørklæder og vindtætte jakker, og gå en lang tur. Vi elsker at sidde med røde kinder og næser og drikke en kop varm gløgg efter en frisk gåtur i vinterkolde Danmark – og skrabe rosiner og mandelsplitter op fra bunden af koppen med en ske og slubre dem i os.

Til en varm kop gløgg på en kold vinteraften hører nogle sprøde julekager fra kagedåsen. Herunder finder du opskriften på sukker- og nøddedækkede finskbrød, som passer godt til gløgg.

PRØV OGSÅ: Julebag: Opskrift på fantastiske finskbrød 

Hvis du ikke er så meget til det sprøde, så prøv de bløde og smagfulde havregrynskugler – helt klassiske og rullet i kokos – som vi kender dem fra barndommen. Opskriften finder du herunder.

PRØV OGSÅ: Opskrift på lækre og nemme havregrynskugler

Som sagt findes gløgg i mange afskygninger, og der findes et hav af opskrifter, som ikke er ens. Vi kan nu godt lide den klassiske lavet på rødvin, og vi har den helt perfekte opskrift til dig. Prøv Mette Blomsterbergs krydrede og smagfulde opskrift på gløgg, som du finder lige her.

Opskrift: Sådan laver du den krydrede gløgg

1. Vask appelsinen og skær den i grove stykker. 

2. Kom stykkerne, alle krydderierne, farin og vand i en kasserolle. Bring det hele til kogepunktet og lad det småsimre i 10 min. under låg. Tag af varmen og lad det trække under låg i ca. 2 timer.

3. Sigt over i en ny gryde, tilsæt rødvinen og varm nænsomt gløggen op til 80 grader.

4. Kom mandler og rosiner i glas, hæld den rygende varme gløgg over og server straks, evt. med hjemmebagte brunkager til.

Andre skønne juledrikke

Er du mere til en kølig, cremet juledrik, så skift gløggen ud med en kølig æggepunch – den amerikanske eggnog. Eggnog’en er en skøn og fed juledrik, som i dette tilfælde er lavet på mælk i stedet for fløde. Det bedste er, at den kan drikkes lige fra den amerikanske højtid Thanksgiving i november til efter jul. Hvis du får lyst til et glas eggnog i løbet af årets resterende måneder, så er den cremede drik så let at lave, at du roligt kan lave den lige, når du får lyst. Få opskriften herunder.

PRØV OGSÅ: Eggnog: Opskrift på juledrikken æggepunch

Skal du have noget endnu skrappere til din julefrokost, så prøv at lave din egen kryddersnaps. Det er ultranemt at lave en snaps – du skal bare gøre det i god tid, så din julesnaps er klar til december måned. I vores version er der slikkepinde, stjerneanis, nelliker, allehånde, nelliker, appelsin og ingefær – kort sagt alle ingredienser, der får tankerne hen på jul, hygge og hjemmebag. Mums! Få opskriften på den søde julesnaps herunder.

PRØV OGSÅ: Opskrift på sød og krydret julesnaps