Hjemmelavet chai latte
Mad

Chai latte

23. marts 2023
af Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Bjørn Jakobsen
Chai latte har en lækker, sød og krydret smag, der gør den lune mælkedrik perfekt til efterår og vinter, men chai latte kan drikkes året rundt - især med denne nemme opskrift, der smager fantastisk!
Tid i alt 40 min

Basis-te

  • 1 liter vand
  • 12 hele grønne kardemommekapsler
  • 1 tsk hele nelliker
  • 2 stænger kanel
  • Et lille stykke tørret ingefær
  • 1 spsk sort indisk te, f.eks. assam

Desuden

  • 2 dl basis-te - se ovenfor
  • 2 tsk honning eller rørsukker
  • 2 dl cafemælk eller letmælk

Sådan laver du hjemmelavet chai latte

Basis-te

1. Bring vand og krydderier i kog og lad det koge 10 minutter ved svag varme under låg.

2. Tilsæt te og kog endnu et par minutter. Lad basis-teen trække mindst 30 minutter, men gerne længere og si te samt krydderier fra. Opbevar basis-teen i køleskabet. den kan sagtens holde op til en uge.

Desuden

3. Bring basis-teen i kog, fordel i glas og tilsæt sukker eller honning.

4. Varm mælken langsomt op under konstant piskning, brug evt. en mælkeskummer. Fordel mælken i glassene og server.

TIP: Chai te kan købes mange steder som tebreve, så hvis det skal gå lidt hurtigere, kan du springe første led med bais-teen over, og bare lade den færdigkøbte te trække i kogende vand, inden sukker og mælk tilsættes.

Hjemmelavet chai latte

Det er supernemt at lave sin egen chai latte, og så er det væsentlig billigere end at købe chai latte pulver. Når du har opskriften på hjemmelavet chai latte kan du desuden tilpasse den lige efter din smag.

Her får du en god grundopskrift, som du kan smage til med lige de krydderier og sødemidler, som du foretrækker. Prøv f.eks. også at tilsætte vaniljesukker eller en vaniljestang til chai teen for at lave en sød chai latte med vaniljesmag eller forsød mælkeblandingen med karamelsirup for en lækker chai latte med karamel.

Sukkerfri chai latte

I denne opskrift opskrift på chai latte har vi sødet den lune drik med honning eller rørsukker, men du kan også bruge andre sukkerarter eller sukkererstatninger, som kokossukker, dadelsukker eller sukrin. Det er nemt at smage sin chai latte til, så den får lige den sødme, du foretrækker.

Hvad er chai latte?

Chai latte er en sød, varm og krydret drik lavet på mælk og chai te. Navnet chai latte er derfor en blanding af chai fra teen og latte fra mælken. Her får du en nem opskrift på hjemmelavet chai latte, hvor du både laver chai teen og den søde mælkeblanding fra bunden.

Du har måske også hørt om matcha latte? Ideen er den samme som med chai latte, men i stedet for sort chai te, er det den grønne matcha-te, der blandes med mælk.

Hvilken mælk bruges til chai latte?

Chai latte laves ofte på letmælk eller sødmælk, men du kan også sagtens lave en god chai latte med minimælk eller skummetmælk. Vil du lave en vegansk chai latte, er især havremælk god, da den i er lidt sød i sig selv, men du kan også bruge soyamælk.

Hvad er chai te lavet af?

Chai te er en sort te, der er fyldt med krydderier som kanel, kardemomme, nelliker og ingefær. Krydderierne i chai te giver den sødlige og krydrede smag, som du kender fra chai latte.

Chait te stammer fra områder som Pakistan og Indien, og i Danmark bruges chai te især til at lave chai latte. Du nemt lave din egen chai te med opskriften her, som både smager skønt i sig selv og er perfekt til hjemmelavet chai latte.

Alternativt kan du købe chai te hos tehandlere som A.C. Perchs eller i almindelige supermarkeder fra mærker som Fredsted te eller Pukka.

Læs også