Hjemmlavet æblegele af paradisæbler
Mad

Lav æblegelé af paradisæbler

23. marts 2023
af Nanna Simonsen
Foto: Bjørn Jakobsen
Paradisæbler er perfekte til æblegelé. Her får du en lækker og simpel opskrift på æblegelé - og du kan naturligvis også bruge andre æbler end paradisæbler.

Det skal du bruge

  • 3 kg paradisæbler
  • 5 dl vand
  • 1 kg sukker pr. liter siet saft
  • Evt. 1-2 spsk æbleeddike
  • 2 vaniljestænger

Det tager cirka 1½ til 2 timer plus gennemløbstid (5-7 timer) at lave æblegelé. Opskriften er til 10-12 små glas.

Sådan laver du æblegelé af paradisæbler

  1. Skyl æblerne og fjern stilke og blomster. Kom dem i en gryde, hæld vand ved og bring det langsomt i kog. Lad æblerne simre under låg, til de er meget møre efter ca. 30 min.
  2. Mas æblerne med en stor grydeske. Si den udkogte æblemasse gennem et dørslag, så skind, kerner og kernehuse holdes tilbage.
  3. Hæld æblemosen i en saftpose med en skål under og lad saften løbe fra i 5-7 timer. Massen bør ikke mases gennem klædet, da det gør geléen grumset, men man må godt klemme lidt på stofposen for at hjælpe saften igennem.
  4. Mål saften op og bring den i kog. Rør sukker i og smag til, når sukkeret er opløst, tilsæt evt. en smule eddike. Lad saften koge svagt uden låg i ca. 10 minutter. Rør indimellem.
  5. Prøv, om en dråbe kan tykne og blive siddende på bagsiden af en ske, eller om du med en ske kan trække en bane i en lille pyt af saften på en tallerken. Hvis saften endnu ikke gelerer, koges den lidt længere.
  6. Skum den færdige saft. Flæk vaniljestængerne, skrab kornene ud og tilsæt dem. Klip stængerne i småstumper og lad dem koge med et øjeblik. Tag stængerne op og fordel dem i de rene glas.
  7. Hæld saften i glassene og luk dem straks.

TIP: Lav en saftpose af et hårdt opvredet klæde, der er helt fri for rester af sæbe og skyllemiddel. Hæng stoffet som en hængekøje på benene af en omvendt spisebordsstol. Kom æblemosen i "posen" med en skål under så saften opsamles.

Hjælp - hvorfor stivner geléen ikke?

Der er nogle faldgruber, man skal være opmærksom på, når man laver gelé, for i nogle tilfælde vil den ikke stivne. Det kan skyldes forskellige ting, såsom at geléen ikke har kogt længe nok, at der ikke er tilsat nok sukker eller at æblerne er overmodne og dermed ikke indeholder nok mængder pektin. Heldigvis kan du nemt komme omkring det, hvis din gelé ikke har sat sig på køl.

Du kan nemlig fint varme geléen op igen i en gryde og tilsætte lidt sukker sammen med et geleringsmiddel, der indeholder pektin. Den slags finder du i supermarkedet.

Læs også