hår
Skønhed

10 (nemme) tips til smukkere hår

22. august 2016
af Ahn Line Woo Shing Hai
Glem hår-kure og andre tidskrævende ritualer - gå "back to basic" med disse 10 råd til et smukt hår.

Hvis du vil have blødt og lækkert hår (og hvem vil ikke det?), så kan det godt betale sig at gøre en ekstra indsats. Og det gælder både måden, du vasker, tørrer og styler det på. Det kan nemlig have en betydelig effekt på dine lokkers sundhed og udseende.

10 hår-pleje-tips der virker:

1. Red håret inden badet

Håret er mest skrøbeligt, når det er vådt, og håret bliver samtidig mere filtret, når det har fået mulighed for at suge lidt vand til sig, så for at undgå filtrede lokker er det en god ide at børste håret, inden du hopper i bad. Hvis du godt kan lide at redde håret i badet, så vent til du har puttet balsam i, udred knuder i håret med fingrene og red så garnet med en bredtandet kam.

2. Red håret korrekt

Du har måske hørt, at for meget action med hårbørsten kan forårsage knækkede hår, men din hovedbunds naturlige olier er en af de bedste conditioners, der findes. Massér din hovedbund med en børste med runde træknopper på enderne af børstestikkerne for at stimulere blodcirkulationen og hårvæksten, og børst fra rod til spids for at give håret en naturlig glans.

3. Drop den daglige hårvask

De fleste manker har ikke godt af at blive vasket hver dag. Daglige hårvaske dræner håret for naturlige olier og efterlader håret glansløst. Du er måske vant til at gå i basd hver dag - men du behøver slet ikke vashe dit hår med samme frekvens, og med mindre du bruger en masse stylingprodukter, er det helt fint at nøjes med at skylle håret i vand eller måske bruge en let volumengivende balsam hver anden dag.

Læs også: 22 tips til tykkere hår og en fyldigere frisure

4. Husk balsam til rødderne

At balsam kun skal bruges i spidserne, så du undgår fladt og tynget hår, er faktisk lidt af en myte. I hvert fald hvis du har fint skandinavisk hår. I så fald skal du også give rødderne en tur, da fint hår har tendens til at knække. Det kan dog også blive for meget af det gode, så brug kun lige præcis nok balsam til, at du kan redde knuderne i håret ud. Den helt store tur, hvor du nærmest pakker hele håret ind i den fugtende masse, kan du nøjes med én gang om ugen. Og husk så at skylle håret grundigt og at bruge en rensende shampoo en gang imellem, så hovedbunden bliver fri for eventuelle rester fra produkter.

5. Pas på håndklædet

De fleste styling-produkter guider dig til at bruge dem i såkaldt håndklædetørt hår, men når du gnubber håret for meget med håndklædets grove materiale, slider du markant på det skrøbelige, våde hår, hvilket fører til en kedelig, frizzy manke, hvor hårstråene nemt knækker. Dup håret med et håndklæde og ryst overskydende vand ud med fingrene. Dit hår tager muligvis længere tid om at tørre, men i det lange løb bliver det sundere.

6. Husk varmebeskyttelse

Vi ved formentlig alle, at varme er et af de mest skadelige elementer for håret, men hvis du ikke kan leve uden hårtørrer, glattejern og styler, så husk at bruge et varmebeskyttende produkt, der lægger sig som et beskyttende lag yderst på hårstråene. Inden du føntørrer, så lad håret lufttørre, indtil det kun er let fugtigt, brug en spray eller olie, alt efter hvad du foretrækker, og undgå så at vælge den varmeste luft, din hårtørrer kan præstere. Vælg i stedet en middelvarme, så du undgår at riste håret fuldstændig. Skal du have det optimale ud af din styling med føntørreren, er det vigtigt, at du tørrer det helt.

7. Glat kun tørt hår

Vådt hår og glattejern rimer ikke. Som i overhovedet ikke! Varme curlere, glattejern og stylere kan decideret brænde håret, hvilket svækker hårstråene og øger risikoen for, at de knækker. Håret skal altså være helt (helt!) tørt, inden du giver dig i kast med varme redskaber – også selv om du har travlt.

8. Pas på hårlakken

Har du nogensinde hørt den sitrende lyd, der opstår, når du kører en styler gennem et hår med hårlak i? Det er der ingen grund til, at du nogensinde skal igen, for alkoholen i hårlak brænder, når den kommer i kontakt med varme, og ja, det siger vist sig selv, at det ikke er en fest for håret. Så: Hårlak bruges efter du har stylet dit hår.

9. Toupér med måde

En gang imellem er der bare hårdt brug for seriøs volumen, og så skal det lille touperings-trick i brug. Men børster du mod groretningen liiidt for tit, bliver håret umådeligt træt og i længden skadet og skrøbeligt. For mere va-va-voom uden toupering kan du bruge et produkt, der løfter rødderne og så give dig selv en blow-dry, der giver et mere naturligt løft.

10. Klip dine spaltede spidser

Sorry, men når håret først er begyndt at spalte i enderne, er der ikke noget produkt, der kan redde dem. Den eneste løsning er at blive klippet og så ellers forebygge ved at følge ovenstående råd. En midlertidig måde at minimere synligheden af de flossede kanter kan være at bruge et produkt, der indeholder bivoks eller et serum med arganolie på enderne. Det udglatter en smule, men det redder ikke de stakkels spidser. Så husk at passe godt på dit hår!

5 gode hår-plejeprodukter

https://imgix.femina.dk/10548054-1354101981-702775_0.jpg

Philip Kingsley Grooming Brush. God til at massere hovedbunden og skånsom mod længderne. 240 kr. Køb børsten her.

https://imgix.femina.dk/davines-melu-hair-shield-250-ml-0.png

Davines MELU Hair Shield. er en varmebeskyttende og plejende spray, der sikrer de bedste forhold for håret, inden det f.eks. føntørres eller glattes. 250 ml, 290 kr. Køb den her.

https://imgix.femina.dk/johnmasters-arganoil.png

John Masters Organics 100% Argan Oil. Bevarer fugt, forbedrer elasticitet og blødgør hud og hår. God til spaltede spidser. 59 ml, 369 kr. Køb olien her.

https://imgix.femina.dk/ghd-style-root-lift-spray-100-ml-0.jpg

ghd Root Lift Spray. Skaber volumen og løft ved hårbunden, når det aktiveres med varme. Velegnet til fint, skandinavisk hår. Indeholder også varmebeskyttelse. 100 ml, 239 kr. Køb den her.

https://imgix.femina.dk/id-hair-elements-volume-booster-volumizing-conditioner-500-ml-0.jpg

idHair elements Volumizing Conditioner. Giver fylde til normalt og fint hår. Indeholder varmebeskyttelse. 500 ml, 249 kr. Køb den her.

Læs også