sådan får du langt hår
Skønhed

Få langt hår helt naturligt

14. december 2021
af Marie Bedawed
Foto: Unsplash
Hvis du drømmer om langt hår, er det vigtigt, at du passer på det, så det netop kan vokse sig langt. Vi guider dig til, hvad du selv kan gøre for at hjælpe dit hår på vej mod din drømmelængde.

Hvis du er en af dem, som drømmer om langt hår, ved du sikkert også, at det er en langsom og til tider frustrerende proces at gro lokkerne ud.

Der findes desværre ingen hemmelige opskrifter som kan gro dit hår langt på en nat. Ifølge Videnskab.dk vokser vores hår faktisk kun omkring en centimeter om måneden.

Derfor er det ikke kun vigtigt, at du passer og plejer dit hår, så det ikke knækker, inden det når at vokse sig langt, men at du også værner dig med en god mænge tålmodighed og trust the process.

Kan jeg få langt hår?

Inden du kaster dig ud i projekt Rapunzel-hår, skal du vide, at der (desværre) findes grænser for, hvor langt hår, vi hver især kan få. Så hvis du føler, at dit hår bare ikke vil vokse længere end til skuldrene, er der faktisk en forklaring på det.

Den ene forklaring er, at dit hår knækker nemt, og derfor ikke kan vokse sig langt. Det kan du heldigvis gøre noget ved – hvilket du kan læse om længere nede.

Den anden mulige forklaring er, at dine gener ikke tillader, at du får langt hår.

Ifølge Mette Deleuran, som er overlæge på dermatologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, har håret en cyklus, hvor det gennemgår forskellige faser. Den første fase er vækstfasen, og det er her, dit hår vokser. Hvis du føler, at dit hår aldrig kan vokse sig længere end en bestemt længde, kan det skyldes, at dit hårs vækstfase er for kort til at tillade, at du får længere hår.

Videnskab.dk skriver, at vækstfasen kan variere fra person til person og kan vare alt fra to til fem år. Det kan være en forklaring på, hvorfor du føler, du ikke kan få lige så langt hår, som andre.

En anden forklaring på, hvorfor dit hår ikke vokser, kan selvfølgelig også være, at det bare savner lidt ekstra pleje.

Uanset om du af den ene eller anden grund ikke kan få de lange lokker, du drømmer om, vil dit hår elske dig for at følge disse syv tips til et sundere hår.

Hvordan får jeg langt hår?

Drømmer du om at få smukt, langt hår, kan du starte med at behandle dit hår bedst muligt. Det er ikke til at sige, hvor lang tid det vil tage for dig at få den ønskede længde, men du kan hjælpe det godt på vej med disse tips.

Klip spidserne

Du har sikkert hørt det her råd så mange gange, at vi forstår, hvis du ruller øjne lige nu, men hear us out. Hvis du trimmer de spaltede spidser en gang imellem, kan du undgå, at de knækker længere op. Det er vejen til langt og sundt hår, forklarer Mark Townsend, som er stylist for kendte som Dakota Johnson, Ashley Olsen, og Gwyneth Paltrow, til Cosmopolitan. Ifølge stylist Leigh Hardges, kan du nøjes med svinge saksen – eller måske få en frisør til at gøre det – hver tredje måned.

Artiklen fortsætter under billedet…

sådan får du langt hår

Find den rette shampoo

En essentiel del af at vokse dit hår langt, er ved at bruge den rette shampoo. Der findes et hav af muligheder, og det kan være svært at vælge, men trikolog Dr. Dominic Burg fortæller til The Cut, at du bør gå efter shampooer uden silikoner og parabener, fordi disse ingredienser kan hobe sig op på din hovedbund og tilstoppe dine hårsække. I stedet anbefaler Dr. Burg, at du går efter en mild shampoo, baseret naturlige ingredienser.

Plej din hovedbund

Apropos at undgå tilstoppede hårsække, så er det en rigtig god idé at pleje din hovedbund. Det kan du blandt andet gøre ved at få fingrene i en hovedbundsolie, som indeholder ingredienser som pebermynte eller tea tree. Trikolog Bridgette Hill forklarer nemlig, at disse ingredienser kan hjælpe med blodcirkulationen i din hovedbund, hvilket tilfører dine hårsække mere næring. Kokosnødsolie, jojobaolie, castor-olie, og rosmarin-olie er din hovedbund også glad for, fortæller kosmetisk dermatolog Hope Mitchell. Og når du alligevel har fingrene i hovedbunden, kan du lige så godt give dig selv en hovedbundsmassage, så får du rigtig gang i cirkulationen. Så er det lange hår vist også lige rundt om hjørnet … Fingers crossed.

Tilfør næring indefra

Hvis du passer og plejer dit hår med alle de rette produkter, men stadig ikke føler, du ser resultater, kan du med fordel tage et kig på din kost. Dermatolog Francesca Fusco forklarer nemlig, at dit hår er afhængigt af næring indefra. Nok protein, vitaminerne A, C og E, zink og jern er blot nogle af de næringsstoffer, hun anbefaler. Hvis du indtager en varieret kost, så skulle du få netop de næringsstoffer, du har brug for. Hvis ikke, anbefaler hun, at du hjælper dig selv på vej med kosttilskud.

Tilfør dit hår fugt

For nogen kommer det måske som en selvfølge, men hvis ikke du husker det, så får du lige en reminder om, at det er en god idé at huske at bruge balsam. Ifølge stylist Mark Townsend kan balsam hjælpe med at genopbygge dit hår fra skader som kan komme af varme styling og farvning. Han anbefaler også, at du afslutter dit bad med at rense håret i koldt vand, hvilket kan hjælpe det med at holde på fugten.

Skru ned for varmen

Bogstaveligt talt. For meget varmestyling med glattejern, krøllejern og føntørrer kan udtørre dit hår, hvilket gør, at det knækker hurtigere, forklarer hårstylist Ken Paves, der blandt andet har arbejdet sammen med Jennifer Lopez. Han anbefaler at skure ned for varmen og som minimum bruge en varmebeskyttende spray, inden du svinger glattejernet.

Sov på silke

Den bedste undskyldning for at investere i et lækkert silke-sengesæt – ikke at du har brug for en undskyldning – er, at det er bedre for dit hår. Ifølge dermatolog Jesleen Ahluwalia er dit hår mindre tilbøjeligt til at blive filtret eller knække, hvis du skifter din almindelige hovedpude ud med en, der er lavet af silke. Rapunzel må have sovet på silke, siden hun blev født …

Artiklen fortsætter under billedet…

sådan får du langt hår

Vask ikke dit hår hver dag

Ved at undgå at vaske dit hår hver dag, lader du de naturlige olier trænge ind i håret, så det fugter og reparerer sig selv, forklarer stylist Ken Paves. Når du så vasker dit hår, så anbefaler Sabina Wizemann, som er kemiker hos Beauty Lab, at du ikke børster det, når det er vådt. Hun forklarer, at håret nemmere kan knække, når det er vådt, og derfor er det bedst enten at børste dit hår, inden du hopper i bad, eller venter med at gøre det, til det er halvtørt, og efter du har brugt noget leave-in conditioner.

Læs også