Bolig
23. januar 2023

Har du en af disse boligsager derhjemme, er du virkelig trendy

Pludselig var en særlig vase overalt. Selv på dronningens skrivebord ...
Af: Freja Lyngbo, Therese Grønborg Steffensen, Kasper Foged Rasmussen, Sigrid Glavind, Emilie Enggren og Mette Seerup
Boligtrends lige nu

Foto: Unsplash, PR, Michael Amorsen, Birgitta Wolfgang, @celinehallas, Mille Maria Steffen-Nielsen Smith

Hvilke tendenser hitter i indretningen lige nu? Bliv up to date hvad angår farver, formgivning, mønstre og materialer, når vi her guider dig til tidens allerstørste boligtendenser.

De største boligtrends lige nu

Boligtrends

Murermesterbuen: Fra had til kærlighed

Du skal ikke have set mange boligprogrammer på tv for at vide, at mange indretningsarkitekter har et anstrengt forhold til 90’er-buen, men måske hadet snart bliver vendt til kærlighed?

I hvert fald ser det ud som om, at buen er på vej tilbage – især hvis den for lov at markere sig i sin egen farve. Billedet er fra Nomad Workspace.

TIP: Har du ingen buede åbninger derhjemme, kan du få den smukke form ind på en plakat eller med et stort gulvspejl.

Boligtrends

Foto: Mille Maria Steffen-Nielsen Smith

De foldede vaser

Pludselig var den overalt. Ja, selv på dronningens skrivebord under nytårstalen: Foldevase i metal på fod.

Vasen er lavet af kunstneren Tage Andersen og sælges i hans blomsterforretning i København, men han er

ikke den eneste, der lige nu gør sig i vaser, der ligner et bølgende stykke stof.

Boligtrends

Glasurer, der løber sammen

Det flyder med glasur på keramikernes atelier. Det ser i hvert flad sådan ud med alle de kopper og tallerkener, der forlader værkstederne lige nu, hvor forskellige glasurer løber sammen og danner et legende mønster.

Vasen i lertøj er fra Ferm Living.

Boligtrends

Flet i nye dimensioner

De flettede sæder er en gammel tradition inden for dansk møbelproduktion, men størrelsen på de flettede mønstre har på det seneste fået nye, usete proportioner. Et tiltrængt pust til det gode håndværk.

Stolen med fletsæde er fra FDB Møbler.

Boligtrends

Plakater med sydeuropæiske motiver

Middage på restaurant uden bagkant, hvor den ene Aperol Spritz tager den anden. Vi savner Sydens sol.

Mon vores rugbrødsmad kommer til at smage mere eksotisk med tapas og blåternet dug på væggen?

Plakaten er fra The Poster Club.

Boligtrends

Comeback til dækservietten

Dugen har fået lov at komme på ved særlige lejligheder, men dækkeservietten har haft en lang pause som gæst ved middagsbordet.

Nu er den inviteret med igen, og især den ekstra dekorative med broderi og perler er en velkommen gæst. Disse er fra Jou Quiltes.

Boligtrends

Gitter på tværs

Det er hverken kvadrater eller egentlige tern, men nærmere en slags gitter med 3D-effekt, der indtager pladsen som det mest eftertragtede mønster til dit hjem lige nu.

Hæng det i en ramme på væggen, brug det på fliser bag komfuret, eller dæk dit bord med mønstrede servietter. Det tæller alt sammen. Plakater af Evelina Kroon (Wall of Art).

Boligtrends

Tekstiler med grafiske og eventyrlige mønstre

Møbeltekstiler er blevet en lille fortælling for sig. Det er ikke længe siden, vi udelukkende så ensfarvede glatte tekstiler.

De seneste år er stoffet blevet grovere, og vi har set et utal af sofaer og lænestole i fåreskind og bouclé. Næste side i fortællingen beretter om både grafiske og eventyrlige mønstre, der kun gør historien sjovere.

Sofa fra Kristina Dam Studio.

Boligtrends

Farverig frugtfeber

Ordet frugtskål har fået en helt ny klang, for nu er skålen i sig selv en frugt. Det er der en god forklaring på.

Frugterne er i løbet af de sidste par år blevet brugt som grafisk motiv på især plakater, men nu ser vi også, at det pibler frem med appelsiner og citroner i både mode- og interiørbranchen, og ifølge founder af Fabrek, Ann-Sophie Ulka Faust, er årsagen temmelig åbenlys.

– Efter en længere periode med douce- og pastelfarver ser vi nu en farvepalet med mere klare og fremtrædende toner, og her kommer frugterne jo virkelig til sin ret.

– Frugterne har i forvejen de klare farver, som vi netop nu efterspørger i vores boligindretning, og derfor resulterer den nye colorbomb automatisk i et øget frugtfokus.

– Ifølge Ann-Sophie Ulka Faust har coronapandemien også en finger med i spillet, hvad angår den farverige frugttendens. For efter en hverdag præget af utryghed og uforudsigelighed har vi brug for at forholde os til noget genkendeligt.

– Jeg tror virkelig på, at vi har brug for farver og tryghed i tiden efter corona. Frugterne giver os begge dele, ikke bare fordi vi kender dem fra frugtskålen, men fordi vi har set tendensen på keramik før.

– Jeg kan tydeligt huske, at mine forældre tilbage i 1990’erne havde store grønne fade formet som salatblade og stentøj med citroner.

– Jeg tror, at det er en 90’er-ting, og det giver god mening, at vi søger back to the roots, når vi mangler tryghed og autenticitet. Det er sådan, vi skaber balance, siger Ann-Sophie Ulka Faust.

Service fra Zara Home.

Boligtrends

Lysestager med vokseværk

Kammerstagen har groet både arme, ekstra ben og blade det sidste års tid. Formet i keramik og badet i pastelfarvet glasur står den som et lille sjovt centerpiece i indretningen. Lysestage fra Emma Heegaard.

Boligtrends

Terrazzo takeover

Terrazzoen har med ét genfundet sin plads i vores boliger, og fra at have sin primære funktion under vores fødder, ser vi den nu overalt. For når vi skal forny os, vender vi ofte blikket mod det, som var engang.

I løbet af de seneste år er det terrazzoen, der for alvor var populært i starten af 1900-tallet, som vi igen kaster vores opmærksomhed efter. Terrazzoens comeback kan bl.a. forklares med, at vi er ramt af en ugly-æstetikbølge.

Det betyder, at æstetik ikke længere er lig med præcision og symmetri, og ifølge indretningsdesigner og trendforsker Sussie Lerche er dét indbegrebet af terrazzo.

Derfor er det også helt naturligt, at terrazzo netop nu kan ses mange steder.

– Vi mennesker kan godt lide noget, der er smukt for øjet, men det må altså gerne være lidt anderledes.

– Med terrazzo er mulighederne uendelige: Du kan kigge på det samme objekt i lang tid og hele tiden opdage nye detaljer. Når du fremstiller terrazzo, kan du ikke styre processen, og farverne får frit løb.

– Vi mister med andre ord kontrollen, og det kan vi godt lide, for først her opstår det unikke. Det er det, man kalder ugly-æstetik, siger Sussie Lerche.

Sidebordene er lavet i genbrugsplast og er fra Small Revolutions.

Boligtrends

Masser af striber

Under dette års 3 Days of Design (modeugen for os boligentusiaster) tegnede der sig hurtigt et billede af særligt én tendens – striber. Det er lige fra de store møbler til de små detaljer, som glassene på bordet.

Gå efter de brede striber til de store møbler som her i caféen hos Coco Hotel i København, og lad de smalle striber være på f.eks. et tapet i entréen eller gardinet i soveværelset.

Boligtrends

Loftkunst

Tilløbet til de malede vægge har taget et par år, men er for alvor slået igennem, og senest er loftet som ”femte væg” også regnet med.

Ligesom de malede vægge er nået til loftet, skal vi nu også vende billedkunsten herop. Det er alligevel en flade, der er tæt på umulig at hænge kunst på, så hvorfor ikke inddrage som et stort kunstværk?

Billedet er fra File Under Pops nye Color Lab i København, hvor den engelske kunstner David Risley har dekoreret loftet med abstrakte blomster og farverige penselstrøg.

Boligtrends

Slå knude på

Det bryder lidt mod naturloven, at hårdt stentøj og glas kan bindes som en kunde, men det er ikke desto mindre tilfældet med denne trend.

Snoninger og knuder er netop at se på diverse keramikkopper, lysholdere og dekorationselementer.

De skæve former er med til at give blødhed til de kolde materialer og er et finurligt indslag på bordet eller i vindueskarmen. Lysestagen er er håndlavet af Anna Wadle.

https://imgix.femina.dk/2023-01-10/mariamwabala.jpg

Foto: @mariamwabala

En 1980’er-favorit: Frisvingerstole

Tilbage i 1926 tegnede Marcel Breuer frisvingerstolen inspireret af et cykelstyr, og sidenhen er der kommer flere frithængende stole til.

Stolen var særlig populær i 80’erne og er nu tilbage på hitlisten i boligen, hvor det kølige stål og sædet i rørflet desuden er to tendenser i sig selv.

På billedet har @mariamwabala har skabt et harmonisk tone i tone-look i sandfarver ved at give frisvingerstolene en omgang spraymaling, så de matcher resten af rummet.

TIP: Find frisvingerstole brugt på DBA eller loppeprofiler på Instagram. Se eksempler på de bedste IG-profiler på side 79.

Boligtrends

Frosne associationer

Står du over for at dække et smukt vinterbord til f.eks. en julefrokost, så skal du have fat på denne glastrend.

Vi får i hvert fald frosne vibes eller endda associationer til en islandsk gletsjer, når vi ser på glassene her.

De er fine sammen med tallerkener i stentøj eller med hvidt porcelæn, hvis du ønsker at skabe en fornemmelse af et snelandskab. Glassene er fra Zara Home.

Boligtrends

Megaspejle

Som et tungt møbel indtager de store spejle rummet. De er selvskrevet gode til at give et full body view, men de store spejle er også en smart genvej til at få et rum til at virke større.

Samtidig er særligt de kurvede spejle fra fx Gustaf Westman (billedet) og Poltronova-spejlet nærmere et statement piece i indretningen.

Boligtrends

Skaktern

Spillet er langtfra slut, hvad angår tern. Lige nu er det især de tofarvede køkken- eller skaktern, der hitter på interiørbrættet.

Du kender måske de sort-hvide tern fra et køkken- eller badeværelsesgulv – nu ser vi farver såsom grøn, rødbrun og mørkeblå kombineret med den hvide i stedet, der giver en blødere kontrast og kan kombineres med andre komplimenterende farver.

Tæppet er fra Nomads.

Boligtrends

Color bomb

Efter år med afdæmpede nuancer skal du nu til at indrette med et festfyrværkeri af farver.

De sniger sig frem på møbler og overflader og er alt andet end afdæmpede. Det er der en logisk forklaring på.

Ifølge trendforsker Pernille Kirstine Møller fra Pej Gruppen er det meget naturligt, at det er netop nu, vi er vidne til farvernes tilbagevenden.

– Jeg er ikke den første i verdenshistorien, der pointerer det, men der skal ofte en krise til, at vi får rusket lidt op i tingene og os selv. Og der opstår som regel noget nyt ud af en krise.

– Vi har det historisk set med at reagere på samme måde, når vi står over for bestemte ting, og kriser udløser et behov for at give slip og skrue op for fest og farver.

– Vi er på vej ud af en pandemi, der har lukket alt det sjove ned. Der er mange, der har haft brug for et energiboost i deres hverdag. Der kommer farverne ind og er en overskuelig faktor. Det er nemt at gøre noget ved, siger hun.

Billedet er fra Hübsch.

Boligtrends

Kulør på karmene

Først var det en enkelt væg, så blev det alle væggene i rummet, og nu skal døre, lofter og karme også have en tur med penslen!

Vi har set tendensen på Instagram, og der er mange måder, du kan givet hjemmet en farverig overhaling på.

Du kan for eksempel male en enkelt karm, et par døre, eller du kan gå all in og male hele molevitten.

Finder du den store pensel frem, kan du gå efter et afdæmpet tone i tone-look eller lege med komplementærfarver. Billedet er fra File Under Pop.

Boligtrends

Legesyge lys

De snoede lys har ikke været til at komme uden om det sidste års tid. Er du blevet træt af dem, er der netop nu et hav af lys med andre finurlige og funky former.

Tænd op for et bobleformet bloklys, stabel selv-stearinlys eller et glaslys med olie, og byd efteråret velkommen på ny. Lysene er fra Kiosk48th.

Boligtrends

Sanselige gardiner

Nok er gardiner opfundet til at lukke lyset ude – men de bidrager til meget mere end det og må meget gerne være trukket for hele dagen i store bølger.

Hvor vi i 00’erne dyrkede det minimalistiske og højst tillod persienner i vinduerne, er vi nu gået all in på tekstiler fra gulv til loft.

Da art deco-tendensen rullede, skulle de være tykke af velour, men i dag gælder alle typer tekstil, også gerne i mange farver sat sammen og så lange, at de slæber. Helst hængt på skinner oppe i loftet.

Gardinerne her finder du hos AndDrape.

Boligtrends

Bamseblødt interiør

Det krøllede tekstil med referencer til krammebamser har på det seneste sneget sig ind på flere møbler, gerne i omfavnende design fra 1930’erne.

Især sofaer og lænestole skal nu betrækkkes med langhåret polster. Samtidig er ryatæpperne kommet ind i billedet igen.

Ja, dem, der prydede vægge og gulve i dine forældres eller bedsteforældres stue i 1970’erne. Efter de sortmønstrede Beni Ouarain-tæpper var overalt for fem år siden, skal tæpperne i dag gerne være rigtig langhårede og tykke.

Måske har vi bare savnet en undskyldning for et godt gammeldags bamsekram?

Her er der i hvert fald blødt tekstil på Lille Petra-lænestolen fra &Tradition.

https://imgix.femina.dk/2023-01-10/7.PNG

Stål og krom

Den gyldne messing har længe været allestedsnærværende på alt fra armaturer til lysestager, men nu følger andre materialer såsom stål og krom trop.

For eksempel er Steltons originale termokande ikke længere noget, der hører til i storkøkkener og kantiner, og armlæn og stoleben i metal finder vej til flere og flere stuer og bryder med den nordiske stil, vi kender så godt.

Det er både den børstede og den blanke version, der er populær. Værket her er af Caia Leifsdotter.

Boligtrends

Patchwork i alle afskygninger

Den seneste tid har patchwork i forskellige afskygninger fundet vej til manges symaskiner. Måske har du set de hypede pojagi-gardiner på Instagram, hvor små stykker af stof i forskellige farver og strukturer sys sammen til et gardin?

Eller måske har du fundet din farmors gamle tæppe frem fra gemmerne og givet det en prominent plads på stuevæggen?

Har du ikke tålmodigheden til at sy de dekorative tæpper selv, kan du bl.a. købe dem hos The Apartment og Patchwork Copenhagen eller hos Jou Quilts, hvor tæppet på billedet er fra.

Boligtrends

Mellemfarver som dueblå

De senere år har pasteller været overalt, men på det seneste er en ny gruppe af farver begyndt at finde vej til vægge og interiør.

Nemlig mellemfarver, altså farver, der ligger mellem to sarte og de kraftige.

Særligt dueblå, der er en klar farve uden for meget grønligt, ses mange steder. Her er det Stillebens showroom, der er blevet klædt i den støvede blå på væggene, men du kan også finde farven på interiør.

Eksempelvis har møbelfirmaet Brdr. Krüger netop lanceret syv nye farver til dets ikoniske Tray Table, hvoraf dueblå er en af dem, og også Stilleben Architects har givet både skammel, hylde og bord et blåligt touch.

Boligtrends

Flydende former

De organiske former dukker op flere og flere steder og leder tankerne hen på skyen på himlen eller søen i landskabet.

Tendensen er et skridt væk fra de kontrollerede og stringente former og et skridt mod formgivning, der er inspireret af elementer fra naturen.

Vi ser det på både spejle og knager – og på borde som dette fra Atbo.

Den stikmodsatte tendens må vi dog også lige huske at nævne: Møbler, hvor træ i tykke flader er sat sammen i rette vinkler, som du f.eks. ser hos Magniberg. Som et minde om brutalismen.

Boligtrend

Sæt værkerne i relief

Vi ser mere og mere vægkunst, der tager udgangspunkt i en bestemt struktur og breder sig ud i rummet frem for at hænge fladt bag glas.

Værkerne er sanselige og tilføjer en ny dimension til vores vægge, som ellers har været præget af plakatkunst de senere år.

Relieffer er en af de teknikker, der går igen, og de ses ikke kun på vægkunst, men også genstande som for eksempel Relief-vasen, som papirkunstner Matias Malling Mortensen har designet for Kähler.

Også snorværk og papirkunst skal nu hænge på søm. Værkerne på billedet er fra Kristina Krogh.

Boligtrends

Japandi

Måske har du hørt om japandi? En hybridtrend, der kombinerer elementer fra den skandinaviske og den japanske designtradition.

Resultatet er simple, meget lave møbler, ofte udført i træ. De små, tykke ben får borde til at syne lavere, og for sofaerne gælder det, at armlæn og rygge er lave.

Tendensen passer godt sammen med slow living-tendensen, der handler om at dyrke det enkle, ægte og afslappede, hvor naturmaterialer og en jordbunden indretning er i højsædet.

Bordet på billedet er fra Ferm Living.

Boligtrends

De lave sofaer

Hvis du følger nogle af de større profiler på Instagram, har du nok stødt på fx den bløde, geometriske flydersofa Camaleonda fra B&B Italia eller Togo-sofaen designet af Michel Ducaroy.

Designet taler lige ind i tendensen med lave, brede og bløde sofaer, som er lige til at smide sig i.

På billedet - Togo-sofa fra Ligne Roset.

Boligtrends

Spraglet glas

Farvet glas er ingen nyhed, men hvor genstandene tidligere var udført i et simpelt formsprog, er udtrykket nu mere legesygt.

Vi ser for eksempel glasvaser i skæve former, drikkeglas med swirlmønster og genstande, der er udført i forskellige farver og behandlinger af glas.

Der er gjort op med det ensartede og strømlinede udvalg i køkkenskufferne, og i stedet må bordet gerne dækkes i masser af forskellige farver, former og mønstre.

Skeerne er fra Hay og koster fra 249 kr. for et sæt med to.

Boligtrends

Sanselige overflader

De sanselige og taktile overflader har vundet indpas i vores hjem.

Det er en let og tilgængelig måde at skabe varme og personlighed på i indretningen, uden at man behøver modet til at kaste sig over vilde farvepaletter eller spraglede mønstre.

Samtidigt er det rart at omgive sig med bløde materialer og riflede overflader, da det stimulerer vores sanser – hvor tomme vægge og kolde overflader ikke giver samme omsluttende og hyggelige atmosfære.

Den taktile ’3D-effekt’ kan findes i alt fra kunst og keramik til puder og gulvtæpper. Pudebetrækkene på billeder er fra Ferm Living og koster 799 kr. per stk.

Boligtrends

Hipt håndarbejde

Er der noget mere stemningsskabende end hjemmegjorte sysler? Vores samfund har længe været domineret af en usund brug og smid væk-kultur.

Men heldigvis har det også skabt en modreaktion: Mange flere springer ud i håndarbejde, såsom at sy eller strikke sit eget tøj, eller lave nye ting sit hjem.

DIY-kulturen er godt for vores moder jord, så du kan med god samvittighed bruge tid på at strikke, hækle, save, folde, sy, kilppe, hamre, male...

F.eks. er disse fine evighedsblomster et eksempel på den grønne trend. Foto: Pernille Enoch

Boligtrends

Chunky møbler

Maksimalismen sniger sig langsomt og sikker ind i vores indretning. Minimalismen har domineret danske hjem i lang tid, men nu må møbler, farver og former gerne "makse ud".

F.eks. er denne spisebordsstol et eksempel på, at let og elegant er udskiftet med rustikt og chunky.

Stolen hedder Ark, og er fra Ferm Living og koster 1.999 kr.

https://imgix.femina.dk/2023-03-02/orange%20gardin.jpg

Orange is the new black

Det er hverken første eller sidste gang, at tøjmoden sniger sig ind i vores indretning, og dét er tilfældet med appelsinorange.

Den glade farve kan fungere som et statement i dit hjem i gardiner, møbler eller andre store flader.

Hvis du gerne vil tage et stille tilløb, kan du i stedet lade farven pryde dine detaljer, såsom vaser, bestik eller glas. Gardinet på billedet er fra &Drape og koster fra 2.349 kr.

Boligtrends

Fut i halvfjerdserne

Kraftige farver som rød, koboltblå og græsgrøn begynder at snige sig ind i hjemmet og sætter kulør på både interiør og hverdagen.

Samtidig har bløde, organiske former fået sin renæssance og giver for alvor minimalismens kantede tankegang kamp til stregen.

Bordet er fra Jore Copenhagen.

Boligtrends

Kanter, der buer

Kender du det, at hoften lige strejfer hjørnet på køkkenet og efterlader et lille blåt mærke? Måske bliver din redning de buede hjørner, der på elegant vis runder køkkenet af.

Lad det rundede hjørne være spildplads, der udstråler­ overskud, eller brug pladsen til åbne hylder eller­ jalousilåger.

Vi kommer også til at se mange flere møbler med buer - eller måske hele vægge?

Køkkenet er fra Københavns Møbelsnedkeri

Denne artikel blev første gang bragt af Mad og Bolig. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også