Mille Julehjem
Bolig

Mille har en helt særlig juletradition, som børnene vil elske, når de bliver store

22. december 2022
Af Milena Lindhardt Otto
Foto: Anitta Behrendt
Du får mindst tre gode ideer til kreativ julepynt, når du kigger på Mille Andersson Stokholm julehjem. Hun har for eksempel forvandlet en gammel frakke til stofservietter.

Ved første øjekast er der ikke meget, der tyder på, at Mille Andersson Stokholms hjem ligger i en nybygget ejendom.

Lejligheden, der blev bygget for kun få år siden, er fuld af atmosfære, patina og interiør med stilhistoriske detaljer, fordi Mille simpelthen bare elsker gamle ting. Året rundt, men især til jul, får de fine vintagefund lov til at sætte stemningen.

– Jeg har nok en ret gammeldags julestil, eller i hvert fald en svaghed for ældre referencer.

– Jeg kan godt lide rød, gran og sløjfer. Den røde farve er for mig julefarven, og fordi den ellers ikke ses i vores hjem, bidrager den med julestemning, siger Mille.

Det er dog ikke kun den klassiske røde og grangrønne nuancer, som skaber den nostalgiske julestemning, for Mille kan godt lide at kombinere med farver som orange og blå.

For hende er der intet, der emmer af julestemning mere end et smukt juletræ pyntet med arvede glaskugler i alverdens farver og duftende julepynt.

– Min mormor drev et hotel på Israels plads, og juletræet på hotellet havde en elektrisk lyskæde, hvor lysene er formet som stearinlys, så den er også at finde på mit juletræ sammen med sløjfer og trommer på tråd som sidder fast ovenpå grenene, siger Mille.

Hvert år i starten af december finder en lille omrokering af møbler sted i lejligheden.

I køkkenalrummet er der nemlig ikke plads til både madlavning, spisebord og mange gæster, så derfor rykker Mille stuens sofaer ind i køkkenalrummet og spisebordet ind i stuen, hvor juletræet også får en plads, så de kan sidde og nyde det ved bordet juleaften og til måltiderne i løbet af december.

Hvem?

Mille Andersson Stokholm

Arbejder som freelance interiørdesigner

Bor med kæresten Steffen, som arbejder med marketing

Parret har to børn Ayoe Rose, 4 år og 2-årige Oswald.

Lejlighed på 104 m² i den nybyggede ejendom Bindesbøll Hus i Carlsberg-kvarteret på Vesterbro i København.

Følg Mille på @anderssonstokholm.

Duften af jul

Når hjemmet er gjort juleklart, handler det derfra bare om at tilbringe tid med familien.

– Julen er for mig mere stemning og samvær end en given slags pynt eller gennemført stil. Julen er også duften af appelsin, julemusik og stearinlysenes skær og traditioner, siger Mille.

– Vi holder jul hjemme hos os med vores to familier, og jeg prøver at se det som en mulighed for at skabe ”vores jul”. Julen er så traditionsbundet, så for mig er det vigtigt at kigge på min families og min kærestes traditioner, som er meget forskellige, og plukke dem, vi synes bidrager med noget helt særligt, siger Mille.

En tradition, hun holder meget af og har planer om at holde fast i, er en nyere af slagsen:

– Hvert år får mine børn et stykke glaspynt af min mor; så har de til et juletræ, når de engang skal pynte deres eget.

Jul
Lav en frisk blomsterdekoration til julebordet af Amaryllis og stedsegrønne grene. Mille har brugt en stor glasskål fremfor en vase eller oasis. Spisebordet er fra Børge Mogensen og rundt om står fire Y-stole i røget eg købt i Tre Falke møbler. Gardinerne er Hannalill fra Ikea. Vægfarven er Dempet jord 478(3713-Y18R) fra Gjøco.
Mille_Andersson_Stokholm
Mille, der til dagligt arbejder som freelance interiørdesigner, har indrettet den nybyggede lejlighed i Carlsberg-kvarteret med bløde tekstiler og fine vintagefund.
Bolig
På kommoden, som Mille har fra en svensk auktion, står et lille udvalg af godt til ganen. I år byder Mille på en drink på Vermouth, rosmarin og appelsin.
Bolig
Det kan være svært at klemme et træ ind i indretningen, så hvis pladsen er trang, kan du gøre som Mille og ændre på møblernes placering op til jul. Sofahjørnet som Mille i december har rykket ind i køkkenalrummet, er indrettet i afdæmpede toner med mønstrerede tekstiler og unikke vintagefund. Sofaen Plano er fra Eilersen. Sofabordene er fundet på svensk auktion. Lampen Pearl er fra Pholc, maleriet stod til udsmidning da Mille flyttede hjemmefra i Jægersborggade, og har fulgt hende siden. Puderne er fra Craft Sisters og hjemmesyet ud af stof fra Tapet Cafe. Bordløberen er lavet ud af vintage liberty stof.
Jul
Skab stemning ved at samle lysestager i små samlinger rundt omkring i hjemmet. Miks gerne lys og lysestager i forskellige højder, farver og metaller. Køkkenet er en kombination af HTH-moduler og snedkerløsninger fra Handcrafted Interior. Fliserne er fra Mosaikhjørnet, og bordpladen er lavet af slebet sandsten fra Falke Granit. Vægfarven er Slipper Satin fra Farrow & Ball.
Borddaekning
Sy dine egne juleservietter ud af en gammel dug eller andet bomuldsstof, eller gør som Mille som har brugt stoffet fra en gammel frakke som hun godt kunne lide mønstret på. Glassene er arvestykker, og steller er det klassiske Hardenberg stel fra Royal Copenhagen, bestikket er fra Villeroy and Boch, Laguiole og Georg Jensen. 
Juleindretning
Mille har indrettet et lille hjørne af stuen, hvor juletræet har fået sin plads, og som emmer af en nostalgisk jul. På kommoden, købt på en svensk auktion, står der flere fine dekorationer. Spejlet er fundet på Kræmmergården i Dragør og bordlampen har hun fået af sin mor. Spisebordsstole er designet af Hans J. Wegner.
Mille_Andersson_Stokholm
Brug dine gavebåndsrester som pynt på træet. Bind en sløjfe og vikl ståltråd om midten, så den kan sættes fast på træet. Papir og bånd fra Vesterbros kontorforsyning, og rester Mille har gemt fra gaver hun har fået i årenes løb.
Sovevaerlse
En lang knagerække er et oplagt sted at hænge lidt diskret julepynt i soveværelset. Sengelampen er er et arvestykke, mens knagerækken er fra Trævarefabrikernes Udsalg, som Mille har malet petroleumsblå. Spejlet er fra Preserved and Vintage. Vægfarven er Time08, My Retreat fra Flügger.
Lys
Stil små skåle med spiselig pynt rundt omkring for lidt ekstra julestemning. Stagerne er købt på loppemarked, den lille krukke er fra Preserved and Vintage og vintage-klovne­figuren er fra @brixbrocante.

Tre tips til nostalgisk jul

  1. Gå på jagt på loppemarkeder og genbrugsbutikker efter vintagepynt, der skaber en hyggelig stemning
  2. Hold dig til de traditionelle julefarver rød, hvid og grøn, og tilsæt enkelte detaljer i f.eks. blå eller orange for at bryde det klassiske udtryk.
  3. Kast dig ud i de kreative sysler, og lav f.eks. dine egne papirklip, eller sy mundservietter af dekorative stofrester.

Læs også