Line Hviid
Bolig

Line ville gå farveamok i 80'er-villaen, men manden var tøvende. Resultatet er enestående

6. september 2022
Af Julie Wittrup
Foto: Mia Mortensen
Ikke alle derhjemme er lige begejstrede, når designer Line Hviid bliver grebet af trangen til at sætte kulør på familiens 80’er-villa i Horsens. Hun har lært, at når det gælder kærlighed og quilt, er kompromis den største kunst.

Egentlig havde Line Hviid forestillet sig, at hendes lille familie skulle bo i Aarhus, men den arkitekttegnede villa, som hun faldt pladask for, befandt sig nu engang i Horsens.

Rustrøde klinker og dramatiske, sortmalede vinduespartier var bare nogle detaljerne, som Line og hendes mand var glade for at få med i handlen for 18 år siden;

− Vi faldt for det hele. Placeringen, udsigten til Horsens Fjord, skov og mark, og så selvfølgelig at alt var originalt og i god kvalitet.

Huset er tegnet af Ginnerup Arkitekterne i 1979, og vi købte det af familien, som havde fået bygget huset, fortæller Line.

quilt_kaerlighed
Line starter hver morgen på den lyserøde sofa med noget varmt i koppen og Claus ved sin side. Her gennemgår de dagens gøremål, mens ungerne vågner, og solen står op over markerne udenfor.

Bevar det originale

Netop det, at villaen ikke har haft andre ejere, sætter Line pris på, for ifølge hende, har oprindelige detaljer det med at forsvinde, hvis et skøde skifter hænder for tit.

Nogle detaljer har hendes familie dog set sig nødsaget til at ændre.

Badeværelserne trængte til en kærlig hånd, og dem har Line og Claus nænsomt istandsat og indrettet med Montana-reolsystemer, der passer til husets oprindelige stil.

Dertil kommer trægulvene, der har erstattet væg-til-væg-tæpperne i de rum, der ikke var belagt med klinker.

Men de originale, grønbejdsede spær i loftet er der ingen, som får lov at pille ved, garanterer Line.

− Arkitekturen passer meget godt sammen med vores stil.

Vi sætter virkelig pris på originalitet, dansk design og naturmaterialer, fortæller Line.

Kunsten at gå på kompromis

Til daglig er Line omringet af farver og former i sit arbejde med Jou Quilts, og føler hun trang til at fortsætte farveeksperimenterne derhjemme, er hun nødt til at vende det med Claus.

− For det meste er vi nogenlunde enige i beslutningerne, men jeg har måske en mere legende tilgang til indretningen, fortæller Line om rollefordelingen derhjemme.

Hvem

Line Meldgård Hviid, 45 år,

Stifter og indehaver af JOU QUILTS, @jouquilts, der er kendt for sine farverige patchwork-designs

Mand, Claus, og deres to børn, Viktor og Sigurd på 14 og 7 år.

Hvad

Arkitekttegnet villa fra 1970 på 200 m2 i Horsens

Lampen på messingbordet bryder Claus sig for eksempel overhovedet ikke om, og alle Lines farverige Jou Quilts produkter falder heller ikke altid i hans smag.

Men vigtigt er det, at der er plads til dem begge.

− Stod det alene til mig, kunne jeg godt finde på at lade flere farver flytte ind. Det er vi ikke altid helt enige om herhjemme, men vi finder altid et godt kompromis, lyder det fra Line.

quilt_kaerlighed
Line Hviid og hendes mand er begge vilde med klassisk dansk design såsom PH-lampen over parrets spisebord og Arne Jabobsens 7’er-stol i cognacfarvet læder, der komplimenterer gulvets terracottafarvede klinker. Et af Lines vægtæpper giver det moderne modspil, som alle klassikere har brug for.
quilt_kaerlighed
Parret holder meget af den overdækkede terrasse, og der er en klar rollefordeling i hjemmet, når det kommer planterne derude – Line køber dem, og Claus holder dem i live.
quilt_kaerlighed
Line sætter pris på unikt kunsthåndværk, også selvom det ikke er hendes eget. Hun mixer gladeligt unikakeramik med vintagefund og klassisk dansk design. 
quilt_kaerlighed
Hverken Line eller Claus havde noget forhold til Horsens, da de flyttede til byen, men de faldt for den kantede 80’er-villa og den grønne udsigt med fjorden i det fjerne.

Tre tips til stilen

Undgå at fjerne det unikke ved det hus, du flytter ind i. Omfavn de originale detaljer, hvad end det er et klinkegulv fra 80’erne eller vægpaneler fra 50’erne.

Gå efter naturmaterialer som træ og sten til dine gulve, og put bløde uld- og bomuldstæpper med masser af struktur på både gulve og vægge.

Giv dit hjem personlighed med grønne planter og nøje udvalgte vintagefund, såsom et teaktræsbord eller et stykke spændende keramik.

quilt_kaerlighed
Line og Claus sætter pris på godt håndværk. Derfor kunne de heller ikke nænne at fjerne det originale køkken fra UnoForm, som huset er født med.
quilt_kaerlighed
Original kunst og store, grønne planter med masser af volumen tilfører personlighed til indretningen.
quilt_kaerlighed
Little Petra, som den hvide bamsestol i stuen hedder, er Lines favoritmøbel. Den er tegnet af Viggo Boesen, og Line fortæller, at det føles som at få et stort bjørnekram, når man sætter sig og svinger benene op.
quilt_kaerlighed
En enkelt væg i soveværelset er malet i en afdæmpet rosa nuance. Det skaber en rolig bund for de farver og mønstre, som Line introducerer med sine tekstiler. Det stribede sengetæppe er fra HAY.
quilt_kaerlighed
På begge badeværelser har Line opgraderet med moduler fra Montana for at ramme en tidsløs stil, der ikke clasher med husets 80’er-sjæl.

Læs også