Se alle podcasts
Kh mor

Kh mor

36 episoder

Når man bliver mor, bliver man en del af stort dejligt fællesskab, hvor man, kvinde og kvinde imellem, deler nogle oplevelser og følelser, som det kan være svært for andre helt at sætte sig ind i. Men selvom man kan have titlen “nogens mor” til fælles, så er det alligevel meget forskelligt, hvordan moderskabet opleves. Sammen med sine gæster vender Line Kirsten blikket mod de mange nuancer, der er i rollen som mor. Gennem en række portrætter fortæller forældre, hvad rollen betyder for dem og deler ud af erfaringer, så vi kan lære af hinanden og tale om det omdiskuterede emne, det er at være nogens mor. Lyt til Kh mor – hver mandag. Vært: Line Kirsten Nikolajsen Tilrettelæggelse og klip: Mathilda Bo Munthesen Redaktør: Kathrine Hinge  Lyd: Epidemic Sound 

Episoder

 • Signe Lindkvist: At få børn er en lang løsrivelse

  1. juli | 52 min

  Tv-vært Signe Lindkvist står midt i en limbo af følelser. Hendes barn er ved at blive voksen, og løsrivelsen er på samme tid inspirerende og skræmmende. De to har altid været helt tæt forbundet, og Signe frygtede, hvad der ville ske den dag, datteren begyndte at stå på egne ben. ‘Hvad nu, hvis hun bliver ligeglad med mig?’ Men Signe ved nu, at kærligheden og båndet aldrig forsvinder. Det bliver bare mere ligeværdigt.

 • Samira Nawa: Jeg er ikke mor først og fremmest

  24. juni | 54 min

  Hun er næstformand i Radikale Venstre, finans-, klima- og ligestillingsordfører, efterkommer af afghanske flygtninge og mor til to. Rækkefølgen på, hvordan Samira Nawa introducerer sig selv, er ikke tilfældig. Det er ikke en merit for Samira at være mor, og hun mener, titlen kommer med en spændetrøje. En lang, stram liste af forventninger til, hvordan man skal prioritere sit liv, og det er hun altid gået imod. Hun elsker sine børn, men ikke moderskabet.

 • Thea Rytter: Jeg fik aldrig et voksenliv uden børn

  17. juni | 55 min

  Kender du de mødre, der kan alt? Udefra ligner Thea Rytter sådan en mor. Hun har tre børn, udgivet 14 bøger og en chefstilling, men ifølge Thea kommer der ikke mindre tid i hverdagen, bare fordi der kommer flere børn. Hun fik sit første, da hun var kun 21 år, og det var ikke planen. Men selvom det ikke var nemt at være den første til alting, det første barnebarn, den første nevø, den første mor, så ville hun ikke bytte det for noget. Børnene har derfor været med til at forme hende. Der findes ingen mor-Thea, bare Thea.

 • Susse Vallø Bisgaard: Mit barn er barn for evigt

  10. juni | 56 min

  Hvordan er det at være mor til et barn med downs syndrom? Susse Vallø Bisgaard er mor til Tilde, som er kendt fra TV 2-programmet ‘Ups, vi er voksne’. Når andres børn bliver studenter eller backpacker på den anden side af jorden, kan Susse godt mærke et stik i hjertet. Hun skal passe på sin datter resten af livet. For selvom Tilde er 31 år, så er der mange ting, hun ikke kan selv på grund af sit handicap. I stedet samler Susse på alt det, Tilde godt kan.

 • Stine Bosse: Jeg ville ikke gøre det om, selv hvis jeg kunne

  3. juni | 51 min

  Kan det gå lykkeligt op med store jobs og børn? Erhvervskvinde og europaparlamentskandidat Stine Bosse valgte at få børn tidligt, så hun kunne udleve sine karrieredrømme. Dengang fik hun mange skæve blikke, og det har ikke ændret sig. For der er ting, man må give afkald på, og for Stine hed det i mange år: børn, arbejde og intet andet. Når den dårlige samvittighed så nagede, huskede hun på, at tid til nærvær kommer igen.

 • Ida Rud: Når alt er lort, så læner jeg mig ind i kærligheden til min datter

  27. maj | 54 min

  Journalist Ida Rud er netop vendt tilbage på arbejdsmarkedet efter sin barsel, men meget har ændret sig. Både inde i Ida selv og ude i verden. Det var ikke nemt at blive gravid. Barslen var ikke en hyggeboble. Og hun mistede et af de vigtigste mennesker i sit liv. Så Ida har måtte give slip på forestillingerne om, hvordan livet skulle se ud – og starte forfra. Men hun kan altid finde tryghed og uudtømmelig kærlighed i sin datter.

 • Louise Castella: Jeg ligner ikke andre mødre, og det er okay

  20. maj | 50 min

  Da Louise Castella var 13 år gammel, blev hun lam fra navlen og ned og har siden siddet i kørestol. Det kan være udfordrende at være så begrænset fysisk, når man har et barn på fire med krudt i røven. Og det kan også være udfordrende at skille sig så meget ud. Men Louise gør tingene på sin egen måde. Med en motor på kørestolen og en glasset halvt fyldt-attitude skriver hun sin egen historie og kæmper for, at sønnen aldrig skal blive begrænset af hendes handicap.

 • Anna Grynnerup: At blive mor ændrer ikke dig, det ændrer dine forventninger

  13. maj | 46 min

  Moderskabet er en ekstremsport i løbende forventningsafstemning med sig selv. Det er det især for Anna Grynnerup, som er læge og mor til fire. Hun har altid været ambitiøs og typen, der ville det hele. Og Anna vil stadig det hele – men hun har måttet indse, at det bliver anderledes, end fortids Anna måske havde forestillet sig. For der er meget at se til, når børnene og arbejdet hyler.

 • Silja Balthazar Eriksen: Taler vi ægte om, hvor hårdt det er?

  6. maj | 52 min

  Silja Balthazar Eriksen (Siljabobs) fødte for få måneder siden barn nummer to. Med en lille ny er hun i granatchok, en blanding af glæde, stress og ængstelighed. For selvom Silja er blevet mor for anden gang, så er det stadig hårdt. Og det er på mode at tale om, hvor hårdt det er – men taler vi rigtigt om det? Tør vi egentlig være ærlige og sige, at vi har brug for hjælp? Kh mor giver dig i denne uge historien om moderskab fra en kvinde, der står midt i det.

 • Simi Jan: Dør jeg her, kan jeg ikke retfærdiggøre det for mine børn

  29. april | 56 min

  Hvorfor gør jeg det her? Det spurgte Simi Jan sig selv om, da hun på sin søns syvårs fødselsdag kørte gennem et kogende Kabul gemt bag en burka og omringet af talibankrigere. Hvorfor rejse til verdens brændpunkter, når man har to børn derhjemme? For Simi vægter kærligheden til hendes børn højest. Men når verden kollapser, er der ting, der må vægtes højere.

 • Stinne Valentin Ry: Kan jeg glæde mig på min venindes vegne?

  22. april | 58 min

  Hvordan fortæller man sin veninde, der lige har mistet, at man er blevet gravid? Hvordan støtter man hinanden gennem den dybeste sorg og den største lykke? Line Kirsten og hendes veninde Stinne Valentin Ry var i fertilitetsbehandling samtidig. Det gav dem en følgesvend, men samtidig også en, som pludselig kunne stikke af med drømmen. Ugens afsnit af Kh mor handler om babyjalousi, egoisme og uudtømmelig kærlighed.

 • Sandie Westh: Når du mister et barn, mister du dit liv

  15. april | 62 min

  Det her afsnit af Kh mor handler om at være mor til et dødt barn. Sandie Westh mistede sin datter kort efter fødslen, og hele verden skælvede. At miste et barn er anderledes end at miste et andet menneske i sit liv, men Sandie lærte, at hun ikke var alene. Gennem et fællesskab af kvinder i alle aldre fandt Sandie en identitet i at være mor til et barn, der ikke er her mere. Og ved at blive ved med at tale højt om det, får datteren Vilma også sin plads i verden.

 • Mette Beck Lisberg: Jeg er ikke mindre mor, fordi en anden har født mit barn

  8. april | 49 min

  Vejen til moderskabet kan være lang og snørklet, og det var den især for tv-producer Mette Beck Lisberg. Hun var over 10 år i fertilitetsbehandling uden held. Men alligevel vidste Mette, at det nok skulle lykkes – på den ene eller den anden måde. Med en rugemor i Ukraine fik hun endelig sit barn, og selvom rejsen dertil var svær, var beslutningen ligetil. For Mette handlede det nemlig aldrig om, hvordan hun fik et barn – det handlede bare om at få det.

 • Lone Theils: Jeg gav ikke op, jeg gav slip

  1. april | 46 min

  Forfatter og journalist Lone Theils har ikke fået børn. Var det hendes eget valg? Både ja og nej. Engang ville Lone gerne have børn, men det var ikke så ligetil. Flere mislykkede forsøg tog pusten fra Lone, og hun så det som en slags test: Ville hun moderskabet nok? Svaret var nej. Lone har aldrig fortrudt, og det øjeblik, hun gav slip på drømmen, føltes det rigtigt. Lykke findes nemlig også i mange andre former – for eksempel i bøger, niecer og katte.

 • Louise Mahnkopf: Jeg er lykkelig for, vi er tre forældre

  25. marts | 49 min

  Du har måske selv været der. Et par øl og en genial idé. “Hvis ingen af os har børn, når vi bliver 35, så får vi dem sammen”. Sådan sad Louise Mahnkopf med sine venner Silas og Johannes, og kort efter kunne de kalde sig far, far og mor. At være tre om et barn er ikke altid nemt. Der er tre holdninger til alt, og tre som vil have det på deres måde. Men der er også tre til at give kærlighed og støtte.

 • Petra Nagel: Det er ikke tripel-hårdt at have tre børn

  18. marts | 48 min

  Har du nogensinde kigget på en anden mor og tænkt: “Hvordan gør de det?” Petra Nagel har tre små børn, og der er meget praktik, der skal gå op. Men med barn nummer tre er der også kommet en slags ro. Ikke i hverdagen, men i moderskabet. En coolness, som flerbørnsmødre tit har. For der er ikke længere tid eller plads til at bruge energi på navlepilleri og ligegyldigheder. Psst! Fra nu af udkommer vi hver mandag morgen, så du altid kan starte din uge ud med et nyt afsnit af Kh mor.

 • Line Knutzon: Jeg brugte fis og ballade som overlevelseskraft

  6. marts | 48 min

  Line Knutzon var alene med fire børn og havde ikke altid nemt ved at betale huslejen. Det var en kaostid med bleer over det hele og kanelsnegle til aftensmad, men familien overlevede på fis og ballade. Set i bakspejlet var der til gengæld ikke meget plads til andre følelser. Line udvikler sig stadig som menneske, som mor og som bedstemor, og hun kigger tilbage på 90’ernes idyl med både glæde og skyld.

 • Emilie Melgaard Jacobsen: Det, jeg sender ud på Instagram, er det, jeg får igen

  28. februar | 48 min

  Når man kigger på Emilie Melgaard Jacobsens Instagram, er det en vitaminindsprøjtning af farver og positivitet. Men Instagram er som altid kun et glimt af hverdagen. For der er også ting, som er rigtig svære. Emilies ene søn har infantil autisme, og det kommer nogle gange med kaos og udfordringer. Netop derfor samler Emilie på de gode øjeblikke – de støtter hende, når sorgen fylder.

 • Andrea Lykke: Min største overraskelse var, hvor dejligt moderskab også kan være

  21. februar | 45 min

  “Bare vent at se”. Sådan plejer folk at sige til Andrea Lykke, når hun fortæller, at moderskabet for hende har været nemmere end forventet. Nogle gange føler hun endda, det er helt skamfuldt at sige højt. Men Andrea prøver at fokusere på at leve sin egen sandhed. For hende har moderskabet nemlig låst op for en frihed. Og kærligheden til hendes datter har fået verden til at åbne sig på ny.

 • Christine Nordam: Hvis vores familie har det godt, så fuck hvad andre tænker

  14. februar | 48 min

  Christine Nordam er 31 år, gravid med sit fjerde barn og bor med sin familie på 46 kvadratmeter. Med sådan et liv må hun nogle gange bare sige: fuck andres forventninger. Christine vælger frihed, om det så er at skrive eksaminer på fødestuen eller have au pair i herskabslejligheden. For hende handler det om kvalitet frem for kvantitet – både når det kommer til tid med børnene og til materielle ting.

 • Tine Høeg: Hver gang det ikke lykkedes, blev jeg mindre og mindre

  7. februar | 47 min

  Forfatter Tine Høeg var igennem et langt fertilitetsforløb, før hun blev gravid. Hun har altid haft en længsel efter at blive mor, og det føltes som en trussel mod hendes eksistens, hver gang tingene ikke gik som forventet. De mange nederlag og uvisheden fik et mørke til at vokse inde i Tine. Til sidst kunne hun nærmest ikke mærke sin egen krop. Og da alt så mest sort ud, dukkede de to streger op på graviditetstesten.

 • Cecilie Rubini: Jeg har skullet lære at tilgive mig selv efter skilsmissen

  31. januar | 47 min

  Hvordan er livet som mor og som kvinde i en delefamilie? Cecilie Rubini blev skilt for fire år siden og har sine børn hver anden uge. Den ene uge er hun mor på fuld smæk, og den næste er der helt stille. Larmende stille. Men Cecilie er ved at lære at sænke skuldrene og forventningerne. Hun har måttet indse, at ikke alt kan være perfekt – og det er okay.

 • Lene Beier: Nu flyver de snart fra reden… Desværre

  24. januar | 46 min

  Lene Beier og hendes familie har rejst verden rundt med bæresele, klapvogn og en “vi tager det, som det kommer”-mentalitet. For Lene er ikke så bange for, hvad der kan ske ude i verden. Men en ting, der alligevel kan skræmme hende, er en tom rede. Med to teenagere tænker Lene allerede på det savn, der kommer til at overtage deres plads i huset. Forhåbentlig kan familiens østrigske eventyr holde dem hjemme lidt endnu.

 • Kaspar Mørk Arianto: Hvor er mor?

  17. januar | 48 min

  Du er måske stødt på “far-bashing” på Instagram. Fortællingen om den hjælpeløse far, der får ros for helt basale forældreopgaver. Men hvordan påvirker det familier uden en mor? Kaspar Mørk Arianto har tre børn med sin mand Lambang. Børnene har ingen mor, men i stedet en far og en papa. I ugens afsnit fortæller Kaspar om at stå midt i en digital storm. Om at få båret sit barn på den anden side af kloden. Og om kampen for medfars rettigheder.

 • Ane Høgsberg: I lang tid havde jeg ingen trang til at blive mor

  10. januar | 45 min

  Komiker Ane Høgsberg var sikker på, hun ikke ville have børn. Men alt ændrede sig, da hun mødte sin kæreste og hans søn, og kærligheden til de to gav hende lysten til at blive mor. I dagens afsnit fortæller Ane om at skifte mening. Om pludselig at blive en af dem, der siger: “Du har bare ikke mødt den rigtige endnu”. Hun fortæller også om livet som Bonus, om det helt særlige bånd, der kan opstå mellem barn og Bonus.

 • Anne Sofie Boelsmand: Jeg fortryder rollen som mor

  3. januar | 40 min

  Det er nok de færreste, der vil svare ja, hvis du spørger dem, om de fortryder valget om at blive mor. For selvom vi er blevet gode til at snakke om de hårde ting ved moderskabet, så er den store fortælling stadig, at det er det største at blive mor. Men det er bare ikke altid sandheden. For moderskabet kan godt føles så voldsomt, at du rent faktisk fortryder at være trådt ind i det. Sådan var det i hvert fald for gæst Anne Sofie Boelsmand.

 • Sofie Bøcher Lindquist: Jobbet som mor bliver ikke anerkendt

  27. december | 42 min

  Før Sofie Bøcher Lindquist (HelloSofie) blev mor, var hun 12-tals Sofie. En ambitiøs arbejdshest, der altid levede op til samfundets forventninger. Men efter sit andet barn gik tingene ikke længere op. Sofie var splittet og måtte enten gå på kompromis med sit arbejde eller sine børn for at få livet til at køre rundt. Det fik hende til at spørge: Er arbejdsmarkedet overhovedet indrettet til at blive mor?

 • Carolyne Kaddu: Nu er det tid til, at Bibi har karriere

  20. december | 43 min

  “Dig og mig, lille ven, mod resten af verden”. Sådan sagde 18-årige Carolyne Kaddu til sin nyfødte datter. Familien var ikke glade for, at Carolyne var blevet mor, så de to blev gemt væk i den fattige del af Uganda. Et barn mere kom til, og med dem flyttede Carolyne til snedækkede Danmark. Her skulle hun lære at være mor i en helt anden kultur. Nu, 30 år senere, er det Bibis tur til at skabe sig en karriere.

 • Natasha Holst Bülow: Det er ikke synd for mig at være solomor

  13. december | 45 min

  Natasha Holst Bülow er solomor by choice. Hun havde ingen partner, men et kæmpe ønske om at få børn. Så hvorfor vente? Natasha fortæller om bekymringerne, opbakningen og fordommene om at være solomor. For det er nogle gange ekstra hårdt, når man kun er én, men for Natasha vil det aldrig overstige den glæde, moderskabet har givet hende.

 • Christina Barré: Du behøver ikke sætte dit liv på pause

  6. december | 44 min

  Kan man stadig være cool med en baby på armen? Founder af Confetti CPH Christina Barré går ind for, at vi skal rebrande mor-rollen. Så med barnesædet på cyklen og pusletasken i hånden tager Christina på festival, for sådan bliver hun den bedste udgave af sig selv. Christina lever ikke længere det samme liv, men et nyt liv – og hun elsker det.

 • Sabba Mirza: Det var en befrielse at skabe min egen familie

  29. november | 42 min

  Sabba Mirza er jurist, forsker, ejer af virksomheden ‘My Law Story’ og mor til fem. Familie var for Sabba forbundet med uro, men da hun som ung begyndte at stifte sin egen, mærkede hun for første gang en ro. Sabbas fødsler passede med semestrene på jurastudiet, og selv gennem tabet af sin datter holdt hun ved. Nu er hun ejer af sin egen virksomhed, og familien er for hende et åndehul.

 • Julie Christiansen: Morfar bor ved havet, og mormor bor i himlen

  22. november | 48 min

  Skuespiller Julie Christiansen havde lige mistet sin mor, fundet sit livs kærlighed, og pludselig skulle hun selv være mor. Livet føltes som at stå midt i en orkan, og Julie holdt sin datter tæt for at beskytte hende. Selvom tabet af mormor stadig føles uretfærdigt, og selvom der stadig kommer nye ting, hvor mormor mangler, er Julie ved at lære at give slip.

 • Molly Thornhill: Kærlighed kommer af din tilstedeværelse, ikke af dit DNA

  22. november | 46 min

  Hvor meget betyder den biologiske relation i moderskabet? Komiker og sanger Molly Thornhill har ikke båret sin datter og føler sig ikke som en “rigtig” mor. Men det er okay. Hun kan bidrage på andre måder med forståelse, praktik og kærlighed. Og i det sekund, datteren kom til verden, blev Molly forælder og “mommy”.

 • Camille Gudmand Lange: Jeg har også brug for at være mig

  22. november | 43 min

  For influencer og podcastvært Camille Gudmand Lange var det at blive mor en katalysator for mange identitetskriser. For hvilken mor skal man så være? Og hvilken kvinde skal man være? Camilles verden rystes, og hun vender op og ned på sin karriere i forsøget på at finde den evigt svære balance mellem at være supermor og være sig selv.

 • Neel Rønholt: Man er ikke nødvendigvis ekspert på alle sine børn

  1. november | 46 min

  Da skuespiller Neel Rønholt blev mor for anden gang, kom det bag på hende, at hun skulle lære at være en anden slags mor med to meget forskellige børn. Den nye rolle som mor til to tvang hende til at være til stede hos sine børn på en helt ny måde, som krævede noget arbejde med hende selv og en stærk prioritering af kvalitetstid.

 • Teaser

  31. oktober | 2 min

  Sammen med sine gæster vender Line Kirsten blikket mod de mange nuancer, der er i rollen som mor. Gennem en række portrætter fortæller forældre, hvad rollen betyder for dem og deler ud af erfaringer, så vi kan lære af hinanden om det omdiskuterede emne, det er at være nogens mor.