Krop og kost

Svangerskabsforgiftning: Det skal du vide

Svangerskabsforgiftning rammer ca. 2-3 procent af alle gravide i Danmark. Men det er meget forskelligt, hvor alvorligt det er.

Jordemor Anette Lunøe Jæger forklarer her, hvad svangerskabsforgiftning er, hvilke symptomer du kan kigge efter, og hvad du kan gøre, hvis du rammes af svangerskabsforgiftning.

 

Hvad er svangerskabsforgiftning?

Svangerskabsforgiftning kaldes også for præeklampsi, og det rammer ca. 2-3 procent af alle gravide i Danmark. Svangerskabsforgiftning er en kombination af for højt blodtryk og udskillelse af æggehvidestof i urinen efter 20. graviditetsuge. Svangerskabsforgiftning kan opstå i mild eller svær grad. I sidstnævnte tilfælde vokser barnet ikke så meget, som det skal, fordi moderkagen og dermed fostret får nedsat blodtilførsel.

Svangerskabsforgiftning, sukkersyge m.m. - læs alt om komplikationer i graviditeten her >>

Hvorfor får man svangerskabsforgiftning?

Man ved ikke, hvad der er årsagen til, at nogle udvikler svangerskabsforgiftning, men moderkagen har helt sikkert en vigtig rolle. Andre faktorer, der øger risikoen for udvikling af svangerskabsforgiftning, er bl.a. hvis kvinden er førstegangsgravid, er overvægtig, har sukkersyge eller højt blodtryk, har nyre-, hjerte- eller bindevævssygdomme, eller hvis fostret har misdannelser. Svangerskabsforgiftning kan også være arveligt.

Hvad er tegnene på svangerskabsforgiftning?

De fleste har ingen symptomer på svangerskabsforgiftning og får stillet diagnosen ved en rutineundersøgelse hos lægen eller jordemoderen. Gennem hele graviditeten får den gravide jævnligt kontrolleret sit blodtryk og sin urin, bl.a. for at holde øje med, om hun skulle være ved at udvikle svangerskabsforgiftning. Tegnene på svangerskabsforgiftning er nemlig typisk forhøjet blodtryk og æggehvidestof (protein) i urinen. Derudover er symptomer på svangerskabsforgiftning, som du selv kan holde øje med, væskeophobning i kroppen, synsforstyrrelser, kvalme, kraftig vægtstigning på kort tid, hovedpine, flimren for øjnene, åndenød, brystsmerter og almen utilpashed. Kontakt din læge eller jordemor, hvis du er bekymret for, om du er ved at udvikle svangerskabsforgiftning.

Hvor farligt er svangerskabsforgiftning?

Det er meget forskelligt, hvor alvorligt svangerskabsforgiftning er. Under graviditetskontrollerne holdes der øje med, om barnet vokser som forventet. Svangerskabsforgiftning kan nemlig påvirke moderkagens funktion, så barnet vokser mindre, end det skal. Ved let svangerskabsforgiftning kan det være nødvendigt, at den gravide kommer til kontrol et par gange om ugen på hospitalet og eventuelt bliver sygemeldt fra sit arbejde, så hun kan slappe af. Ved svær svangerskabsforgiftning bliver den gravide indlagt på hospitalet. Svangerskabsforgiftning kan nemlig være alvorligt for både moderen og barnet, og i de svære tilfælde kan det blive nødvendigt at sætte fødslen i gang eller lave kejsersnit. Det vil altid være en fødselslæge, der tager en sådan beslutning. Det er heldigvis meget sjældent, at svangerskabsforgiftning er årsag til, at et foster dør.

Vand i kroppen under graviditet: Det kan du gøre

Hvordan behandles svangerskabsforgiftning?

Behandlingen er i lette tilfælde hvile og aflastning, så blodgennemstrømningen af moderkagen øges, og barnet derved får ilt og næring. I sværere tilfælde medicinsk blodtrykssænkende behandling eller igangsættelse af fødslen. Når man først har svangerskabsforgiftning, går det ikke væk igen før efter fødslen.

Hvordan forebygges svangerskabsforgiftning?

Det, du selv kan gøre for at undgå svangerskabsforgiftning, er at undgå at tage for meget på og holde dig i god form. Hvis du får symptomer, som bekymrer dig, skal du altid kontakte din jordemoder eller læge.

Gravid? Sådan skal din vægt være

 

Gravid uge for uge - så stor er din baby:

Gravid uge for uge: Så stor er din baby