Hovedretter

Vegansk mad: 5 lækre veganeropskrifter, du skal smage!

Uanset om du allerede spiser vegansk mad, overvejer at blive det eller får en veganer til middag, har vi masser af inspiration til, hvordan du laver veganske retter, der både mætter og tilfredsstiller smagsløgene.

5 veganske opskrifter

En lækker skoldhed suppe at varme sig på i kolde måneder, eller måske en omgang hjemmelavet fastfood på terrassen en sommeraften? Der er mange muligheder for at slå sig løs i køkkenet med vegansk mad – også selvom du ikke er veganer. Mange tror, veganere lever besværligt, og at et vegansk måltid indebærer en tur til fem forskellige supermarkeder, men faktisk kan du lave lækre veganske retter nemt og hurtigt.

Der bliver flere og flere veganere - og flere, der gerne vil skære ned på kød i kosten. Heldigvis betyder det ikke, at vi skal skrue ned for smagsoplevelserne! Her finder du fem fantastiske opskrifter på vegansk mad, og kigger du lidt længere nede, har vi samlet endnu fire, som du – veganer eller ej - let kan trylle om til veganske hits. Der findes nemlig efterhånden et stort udvalg af lækre veganske alternativer til nogle af de klassiske elementer i mad, som for eksempel parmesan. Velbekomme!

Vegansk mad: Misosuppe i flotte regnbuefarver 

På kun 20 minutter kan du have denne simple, men smukke, misosuppe fyldt med sprøde grøntsager, klar. Indholdet kan let byttes ud med det, du bedst kan lide. Retten er vegansk, men du kan nyde den, selvom du ikke er veganer.

SE OPSKRIFTEN HER: Misosuppe i flotte regnbuefarver

Veganermad: Mexicansk vegetarburger

Udskift hakkebøffen med en sprød og saftig grøntsagsbøf og hav et lækkert vegansk måltid. Det bedste er, at du kun skal bruge en halv time i køkkenet på at lave maden. Så let er det at være veganer! 

SE OPSKRIFTEN HER: Mexicansk vegetarburger 

Vegansk ret: Grøntssagssamosaer med hjemmelavet mangochutney

Her får du veganer-versionen af en sprød samosa. Lav en sund udgave af samosaer ved at bruge rispapir, og dem dyp i den hjemmelavede mangochutney – hele retten tager kun 40 minutter.  

SE OPSKRIFTEN HER: Grøntssagssamosaer med hjemmelavet mangochutney 

Veganeropskrift: Butternutsquash-suppe med stegte kikærter

En efterårssuppe til veganere og vegetarer med butternutsquash i en fantastisk farve, fyldt med sprøde kikærter, så retten får lidt bid. Maden tager kun 35 minutter og er supernem!

SE OPSKRIFTEN HER: Butternutsquash-suppe med stegte kikærter 

Vegansk ret: Dhal med blomkål, gule linser og tomat

Lad de lidt gammeldags gule flækærter få et comeback i en veganervenlig krydret indisk dhal, som kan forberedes på 20 minutter, og så bare skal simre, til du er klar til at sætte dig til bords. Vegansk mad bliver ikke lettere.

SE OPSKRIFTEN HER: Dhal med blomkål, gule linser og tomat her

LÆS OGSÅ: Veganer: Jeg fortæller mine børn at dyrene er vores venner

4 vegetariske opskrifter, der med én lille ændring bliver veganske

Ofte skal der ikke de store ændringer til, for at mad går fra vegetarisk til vegansk. Her får du fem retter, der går fra at være vegetariske til at være veganske, ved at du skifter én enkelt ingrediens ud - vi guider selvfølgelig til, hvilke ingredienser der kan indgå som substitut.

LÆS OGSÅ: Sådan får du nok som vegetar

Veganske blomkålsbøffer med ovnkartofler og avocado-mayo

Som rettens navn antyder, skal der i denne opskrift bruges mayonnaise, som ikke er et vegansk produkt, da det laves på æg. Heldigvis kan man i de fleste supermarkeder købe plantebaseret mayonnaise. Hvis man ikke kan få fat i vegansk mayonnaise, kan man også udskifte de 3 spsk. mayonnaise med 1/2 moden avokado. Veganerversionen er lige så god som den almindelige!

SE OPSKRIFTEN HER: Veganske blomkålsbøffer med ovnkartofler og avocado-mayo 

Veganerspaghetti med linse-bolognese

Spaghetti med linse-bolognese er en lækker vegansk udgave af klassikeren spaghetti bolognese, og den smager mindst lige så godt. De fleste pastaretter serveres dog med et ordentligt drys parmesanost på toppen, og det kan man også sagtens som vegetar, men som veganer er ost ikke en del af menuen. Man kan udelade osten i sin mad og servere retten bare med basilikumblade, eller man kan lave sin egen veganske parmesanost ved at blende cashewnødder, gærflager og et drys salt sammen til et fint parmesanlignende "oste"-drys. 

SE OPSKRIFTEN HER: Vegansk spaghetti med linse-bolognese 

Vegansk selleribøf med sprøde urter

I denne veganeropskrift skal der laves en dressing til en salat af sprøde grøntsager. I dressingen skal man bruge 1 spsk. honning, der ikke er et vegansk produkt. Heldigvis kan honning her udskiftes med en anden form for sødemiddel som for eksempel sukker, ahorn- eller agavesirup. I denne opskrift kan honningen skiftes ud med 1. spsk agave- eller ahornsirup for en veganerversion. 

SE OPSKRIFTEN HER: Vegansk selleribøf med sprøde urter 

Veganertacos med søde kartofler, avocado og chili-mayo

Mexicansk mad kan også være vegansk. Til disse lækre tacos skal der bruges 1 dl mayonnaise til at lave chili-mayonnaise. Udskift den klassiske mayonnaise med en vegansk mayonnaise, soja yoghurt eller soja fraiche - veganerpendanten til creme fraiche - der alle kan købes i de fleste velassorterede supermarkeder. 

SE OPSKRIFTEN HER: Veganske tacos med søde kartofler, avocado og chili-mayo