Hovedretter

Vegansk mad: 5 lækre opskrifter, du bare skal smage!

Uanset om du allerede er veganer, overvejer at blive det eller får en veganer til middag, er der masser af inspiration at hente til, hvordan du laver velsmagende vegansk mad, der både mætter og tilfredsstiller smagsløgene.

5 veganske opskrifter

Der bliver flere og flere veganere - og endnu flere, der gerne vil skære ned på både kød, men også animalske produkter generelt. Heldigvis betyder det ingenlunde, at vi skal skære ned for smagsoplevelserne! Her finder du fem fantastiske opskrifter på vegansk mad - og kigger du lidt længere nede, har vi samlet endnu fire, som du med et snuptag kan trylle om til veganske hits, for der findes efterhånden et stort udvalg af lækre veganske alternativer til nogle af de klassiske elementer i mad som fx. parmasan og den slags. Velbekomme!

Misosuppe i flotte regnbuefarver

Se opskriften på misosuppe i flotte regnbuefarver her

 

Mexicansk vegetarburger

Se opskriften på mexicansk vegetarburger her

 

Grøntssagssamosaer med hjemmelavet mangochutney

Se opskriften på grøntssagssamosaer med hjemmelavet mangochutney her

 

Butternutsquash-suppe med stegte kikærter

Se opskriften på butternutsquash-suppe med stegte kikærter

 

Dhal med blomkål, gule linser og tomat

Se opskriften på dhal med blomkål, gule linser og tomat

LÆS OGSÅ: Veganer: Jeg fortæller mine børn at dyrene er vores venner

 

4 vegetariske opskrifter der med én lille ændring bliver veganske

Ofte skal der ikke de store ændringer til, for at en ret går fra vegetarisk til vegansk. Her får du fem retter, der går fra at være vegetariske til at være veganske ved at skifte én enkelt ingrediens ud - og bare rolig, vi guider selvfølgelig til, hvilke ingredienser der kan indgå som substitut og hvor meget du skal bruge.   

LÆS OGSÅ OGSÅ: Sådan får du nok som vegetar

Blomkålsbøffer med ovnkartofler og avocado-mayo

Som rettens navn antyder, skal der i denne opskrift bruges mayonnaise, som ikke er et vegansk produkt, da det laves på æg. Heldigvis kan man i de fleste supermarkeder købe plantebaseret mayonnaise. Hvis man ikke kan få fat i vegansk mayonnaise, kan man også udskifte de 3 spsk. mayonnaise med 1/2 moden avokado.

Se opskriften på blomkålsbøffer med ovnkartofler og avocado-mayo her

 

Spaghetti med linse-bolognese

Spaghetti med linse-bolognese er en lækker vegansk udgave af klassiskeren spaghetti bolognese, og den smager mindst lige så godt. De fleste pastaretter serveres dog med et ordentligt drys parmesanost på toppen, og det kan man også sagtens stadig som vegetar, men som veganer er parmesanost - og ost generelt - ikke en del af menuen. Man kan vælge at udelade osten og servere retten bare med basilikumblade eller man kan lave sin egen veganske parmesanost ved at blende cashewnødder, gærflager og et drys salt sammen til et fint parmesanlignende "oste"-drys, og servere det til sin pastaret. 

Se opskriften på spaghetti med linse-bolognese her

 

Selleribøf med sprøde urter

I denne opskrift skal der laves en dressing til en salat af sprøde grøntsager. I dressingen skal man bruge 1 spsk. honning, der - selvom der ind imellem er delte meninger - ikke er et vegansk produkt. Heldigvis kan honning her udskiftes med en anden form for sødemiddel som fx. sukker, ahorn- eller agavesirup. I denne opskrift kan honningen skiftes ud med 1. spsk agave- eller ahornsirup. 

Se opskriften på selleribøg med sprøde urter her

 

Tacos med søde kartofler, avocado og chili-mayo

Til disse lækre tacos skal der bruges 1 dl mayonnaise til at lave chili-mayonnaise. Udskift den klassiske mayonnaise med en vegansk mayonnaise, soja yoghurt eller soja fraiche - den veganske pendant til creme fraiche - der alle kan købes i de fleste velassorterede supermarkeder. 

Se opskriften på Tacos med søde kartofler, avocado og chili-mayo