Opskrift på gravad laks
Forretter

Gravad laks med sennepsfrø og dild

af Timm Vladimir 7. februar 2022
Foto: Columbus Leth
Det er meget nemmere at lave gravad laks, end du tror, og smagen er helt i top. Her får du opskriften på en af Timm Vladimirs julefrokostfavoritter - gravad laks med sennepsfrø og dild
7 personer

Gravad laks

  • 1 fersk lakseside, ca. 1 kg
  • 5 spsk. sukker
  • 4 spsk. salt
  • 2 spsk. sennepsfrø
  • 1 spsk. dildfrø

TIL SERVERING

  • frisk dild
  • cremefraiche 18 %
  • godt brød

Sådan laver du Gravad laks med sennepsfrø og dild

  1. Mærk på laksens kødside, om der skulle være et enkelt ben tilbage, og fjern det i så fald. Rør sukker og salt sammen med sennepsfrø og dildfrø, og fordel blandingen under og over laksen i en bradepande. Pak hele bradepanden godt ind i husholdningsfilm, og lad laksen trække i 1-2 dage på køl.
  2. SERVERING: Skær laksen i tynde skiver, og servér den med masser af frisk dild, cremefraiche og brød.

TIP: Når du bruger rå laks, skal du fryse den ned i mindst et døgn, før du anvender den, eller købe laks af sashimikvalitet hos din fiskehandler.

Nedgravet laks?

Gravad laks er et sjovt navn, og det er de færreste der ved, at det kommer af at man engang gravede fisken ned. Det var en meget normal måde at konservere fisken – man saltede fisken, pakkede den ind og gravede den ned i jorden.

Rævesovs – et andet sjovt navn – er for mange uundværligt til gravad laks. Det er egentlig en dressing, og den består af olie, sennep og eddike.