Gløgg: Opskrift på lækker og klassisk gløgg med rødvin, mandler og rosiner.
Jul

Gløgg: Mette Blomsterbergs opskrift på krydret gløgg

af Mette Blomsterberg, Redaktionen 17. januar 2021
Udgivet første gang mandag, 24. november 2014. Foto: Lars Ranek, Shutterstock, Columbus Leth, Jette Ladegaard-Pedersen og Anders Schønnemann
Gløgg er en ægte juleklassiker, og den hjemmelavede slags er svær at konkurrere med. Her får du Mette Blomsterbergs opskrift på en krydret og smagfuld gløgg, som varmer hjertet og får tankerne hen på julegaver, granduft og julehygge.

DET SKAL DU BRUGE

  • 1 flaske rødvin
  • Mandelsplitter
  • Rosiner

GLØGGKONCENTRAT

  • ½ usprøjtet appelsin
  • 2 hele kanelstænger
  • 2 laurbærblade
  • 2 stjerneanis
  • ½ tsk hel, sort peber
  • ½ spsk hel allehånde
  • ½ spsk hele nelliker
  • ½ tsk hel kardemomme
  • 30 g brun farin
  • 2½ dl vand

Der findes gløgg i mange afskygninger, og der findes et hav af opskrifter, som ikke er ens.

Vi kan nu godt lide den klassiske version lavet på rødvin, og vi har den helt perfekte opskrift til dig.

Gløgg-opskrift: Sådan laver Mette Blomsterbergs krydrede gløgg

  1. Vask appelsinen og skær den i grove stykker. 
  2. Kom stykkerne, alle krydderierne, farin og vand i en kasserolle. Bring det hele til kogepunktet og lad det småsimre i 10 min. under låg. Tag af varmen og lad det trække under låg i ca. 2 timer.
  3. Sigt over i en ny gryde, tilsæt rødvinen og varm nænsomt gløggen op til 80 grader.
  4. Kom mandler og rosiner i glas, hæld den rygende varme gløgg over og server straks, evt. med hjemmebagte brunkager til.

Saml familien til en kop hjemmelavet gløgg

Mmmh! En varm rødvinsdrik med appelsin og julekrydderier. Findes der noget bedre end at have været på juleshopping en frostklar dag med familien eller veninderne, for derefter at komme ind og få en kop skoldhed gløgg, som kan varme både hænder og maver?

Den varme rødvinsdrik med søde appelsiner og masser af julede krydderier bliver hvert år til jul serveret i store mængder til diverse julefrokoster, julemarkeder og adventssøndage.

Hvad end I er ude eller hjemme, er gløgg en lækker og hyggelig drik at nyde i godt selskab.

Når I har pyntet til jul derhjemme, og duften af gran breder sig, så kan du samle familien til en kop brandvarm gløgg over et brætspil, og måske servere et stort fad fyldt med æbleskiver med syltetøj og flormelis til – det vil ingen sige nej tak til.

Gløggens historie: Er gløgg dansk?

Der findes mange udgaver af gløggen – gløgg med snaps, gløgg med rom og gløgg med portvin. Men det er alle nymodens typer af gløgg, for den klassiske gløgg blev lavet på vin, og opskriften er faktisk virkelig gammel - og stammer slet ikke fra Danmark.

Ifølge Historienet skal man finde gløggens oprindelse i en gammel romersk kogebog fra år 300. Dengang havde romerne nemlig en drik, der mindede meget om gløgg. Den bestod af honning, vin, peber, pinjekerner, lavendel, safran og dadler.

En sidste – og lidt overraskende – ingrediens, romerne puttede i gløggen, var glødende kul, som skulle dulme smagen, hvis den var blevet for skarp. De glødende kul er heldigvis blevet taget ud af nutidens opskrift.

Gløggen, som vi kender den, kommer oprindeligt fra Tyskland, hvor den kaldes glühwein og især kan findes på julemarkederne, som er meget populære hos vores sydlige nabo. Historien lyder, at der på de kolde tyske slotte i 1400-tallet blev drukket opvarmet rødvin med krydderier i, så beboerne kunne holde varmen i vintermånederne.

Senere har gløggen bredt sig til resten af Europa og er i dag blevet en populær nostalgisk juledrik, som især findes på julemarkederne rundt omkring.

Den kolde juletid byder på varme drikke

Varme drikke smager altså bedst, når vi kommer ind efter at have været ude.

Er det hvid jul, er det ideelt at tage familien med ud at kælke eller måske bygge en nuttet snemand i haven, som kan stå og pynte gennem vintermånederne.

Hvis det bliver traditionelt dansk julevejr – kulde og sjap – så pak jer godt ind i huer, halstørklæder og vindtætte jakker, og gå en lang tur.

Når I så kommer ind igen, kan I sidde med røde kinder og næser og drikke en kop varm gløgg – og skrabe rosiner og mandelsplitter op fra bunden af koppen med en ske og slubre dem i jer.

Men er én eller flere af jer ikke til gløgg, skal I selvfølgelig ikke snydes for hyggen. Og heldigvis findes der mange andre lækre og varmende juledrikke, som i kan afprøve. 

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Andre skønne juledrikke

Æggepunch

Eggnog- eller æggepunch-opskrift til julehygge
Alternativ til gløgg? Prøv julepunch

Andre lækre opskrifter