Desserter

Orange-chokoladetærte

af Helle Rosenkrantz 29. oktober 2014
Chokolade og appelsin er rigtig gode venner, og i denne tærte får de godt selskab af hinanden – ikke mindst med appelsinlikøren som en ekstra forstærker af orange-smagen. Husk at være sparsom med håndteringen af mørdejen. Dejen bliver sprødest, når den ikke er æltet for meget, men kun lige er samlet og dernæst udrullet så lidt som muligt.

Orange-chokoladetærte til 6 personer 

  MØRDEJ  250 g hvedemel  90 g flormelis  125 g smør  fintrevet skal af 1 usprøjtet appelsin  kornene af ½ stang vanilje  50 g hele æg (1 stk.)    CHOKOLADEFYLD  1,8 dl piskefløde (180 g)  60 g sukker  100 g mørk chokolade, min. 64% kakao  fintrevet skal af 2 store usprøjtede appelsiner  170 g æggeblommer (ca. 9 stk.)  2 spsk appelsinlikør  1 spsk orangeblomstvand    DESUDEN  syltet appelsinskal (se nedenunder)  tørrede bønner/ris til blindsmagning af mørdejen   PRØV OGSÅ: Chokoladekage med kaffemousse  

Opskrift - sådan laver du orange-chokoladetærte

    MØRDEJ Sigt hvedemel og flormelis i en stor skål. Skær smørret i mindre stykker, og kom dem i. Gnid smørret ud i melet, til det hele er grynet. Tilsæt revet appelsinskal og vaniljekornene. Kom til sidst ægget i, og arbejd hurtigt massen sammen. Tryk dejen flad, og rul den ud mellem to stykker bagepapir til 3-4 mm’s tykkelse. Lad den hvile i køleskabet i minimum 30 minutter. Forvarm ovnen til 180˚. Beklæd en tærteform med løs bund (ca. 24 cm i diameter) med dejen, og tryk den fast til kanten. Prik bunden med en gaffel, og sæt den køligt et øjeblik. Beklæd tærteformen med et stykke aluminiumsfolie, og fyld formen med tørrede bønner eller ærter. Sæt tærteformen i ovnen, og bag den ”blindt” i ca. 15 minutter. Tag tærtebunden ud af ovnen, fjern forsigtigt aluminiumsfolien, sæt formen tilbage i ovnen, og lad bunden bage i endnu 5 minutter. Tag bunden ud af ovnen. Skru ned for varmen til 165°.   CHOKOLADEFYLD Kom piskefløde i en lille gryde sammen med halvdelen af sukkeret. Bring fløden i kog. Hak chokoladen fint, og kom den i fløden. Fjern gryden fra varmen, og pisk med et piskeris, til chokolade og fløde har fundet sammen. Pisk æggeblommer med resten af sukkeret i en skål. Riv appelsinskal i. Tilsæt chokoladecremen, og rør, til blandingen er ensartet. Tilsæt appelsinlikør og orangeblomstvand, og kør med en stavblender, så cremen bliver helt ensartet. Hæld cremen igennem en sigte over den forbagte tærtebund, der står på en bageplade. Bag tærten midt i ovnen i ca. 20 minutter, eller indtil cremen lige har sat sig. Afkøl tærten, og pynt den med strimler af syltet appelsin inden servering.   SYLTET APPELSIN 6 usprøjtede aappelsiner 1 usprøjtet citron 3 liter vand (3000g) saften af 1 citron Samme mængde sukker som vægten af frugten   Skyl appelsinerne og citronen grundigt. Skær citrusfrugterne i tynde skiver, og fjern eventuelle kerner.Kom frugtskiverne i en skål med 3 liter vand. Dæk til med husholdningsfilm, og lad det stå natten over og trække på køkkenbordet. Bring det hele i kog i en gryde, og lad det simre i 35 minutter. Afkøl til næste dag.

 

Dagen efter skal du afveje frugt og vand og tilsætte samme mængde af sukker. Bring det hele i kog, og lad det simre i 1 time og 20 minutter, Tilsæt citronsaft, og lad det koge et par minutter. Hak evt. frugten i mindre stykker, Hæld syltede appelsiner og lage i et patentglas eller anden tætsluttende beholder. Afkøl, og opbevar dem i køleskabet.