Dejlig, lidt heavy tærte med nøddefyld. Bland forskellige typer af nødder, og/eller bland lidt tørret frugt i, f.eks. rosiner eller soltørrede tranebær. Det er nemmest, hvis du har tærteforme med løs bund, da fyldet godt kan klistre fast. Bruger du en porcelænsform, er bagetiden lidt længere. Tærten er bedst helt afkølet
GRUNDOPSKRIFT PÅ MØRDEJ
250 g hvedemel
1 tsk. vaniljesukker
¼ bagepulver
175 g koldt smør
100 g lyst rørsukker
1 æg
½ spsk. vand
FYLD
1 dl ahornsirup
150 g light-brown muscovadosukker
50 g smør
½ dl piskefløde
250 g blandede nødder, f.eks. pekan-, val-, hassel- og mandler
fintrevet skal af 1-2 økoappelsiner, -limefrugter eller -citroner
1 spsk. sigtet hvedemel
Fremgangsmåde
GRUNDOPSKRIFT PÅ MØRDEJ
Sigt mel, vaniljesukker og bagepulver i en skål.
Hak det kolde smør, og smuldr det i melet (nemt i en food-processor).
Pisk sukker, æg og vand med elpisker.
Hæld det i, og saml hurtigt dejen (er lidt klistret nu).
Læg den i køleskabet i mindst 1 time, gerne længere.
Samling af tærte
Varm sirup, sukker, smør og fløde op i en gryde, til det er helt smeltet.
Vend nødder og fintrevet citrusskal i gryden.
Sigt melet ud over, og vend det rundt.
Sluk for varmen.
Rul dejen ud på et melet bord, og beklæd de smurte forme med den.
Skær kanterne til.
Fordel fyldet i formene.
Bag kagerne på næstnederste rille i en 180° varm ovn i 15-25 minutter efter størrelse. Kanterne skal være lysebrune.
Læg evt. bagepapir løst over tærterne, hvis nødderne bliver for mørke.
Lad tærterne køle noget af i formen, inden de løftes ud. Pas på: Fyldet er meget varmt (som karamel).
Kagerne er bedst helt kolde, og gerne dagen efter.