kransekage opskrift
Desserter

DIY: Kransekage dyppet i sauce og toppings

Årets sidste aften kalder på både kransekage og champagne - men hvorfor ikke tage den klassiske midnatshapser til nye højder? Opgradér den traditionelle kransekage til det nye "dip it yourself"-koncept med champagneskum, lyserød chokoladesauce, saltkaramel og gyldent pufsukker – en dessert, dine gæster sent vil glemme!

Nytårsaften kalder på kransekage! Men måske den klassiske kage trænger til et tvist? Mange synes, kagen kan virke lidt tør og kedelig, så hvorfor ikke give den nyt liv med en "dip it yourself"-version i 3 trin?

1. Kransekagen: Bag (eller køb) en klassisk kransekage

2. Saucer: Sæt små skåle frem med de lækreste dyppelser til kransekagen

3. Drys: Find på knasende og farverige toppings 

Her får du en opskrift på en klassisk hjemmelavet kransekage - og gode forslag og opskrifter til saucer og toppings. 

Rigtig godt nytår!

Kransekagestykker for eksempel til nytår

TIP: Du kan også købe færdige kransestykker, hvis tiden er knap. 

Kransekagestykker

Ca. 16 stykker

DET SKAL DU BRUGE

  • 500 g ren rå marcipan
  • 175 g rørsukker
  • 100 g æggehvider

Sådan laver du kransekagestykker

  1. Bland rørsukker og æggehvider sammen – det skal ikke piskes, men blot vendes sammen til en ensartet masse. Lad det stå i 1/2 -1 time, til sukkeret er opløst i hviderne.
  2. Ælt sukker-æggehvideblandingen sammen med marcipanen lidt ad gangen. Det er ikke sikkert, at hele blandingen bruges, så hæld lidt i ad gangen til blandingen er blød, men ikke flydende.
  3. Sæt to bageplader ovenpå hinanden, og beklæd den øverste med bagepapir. Med to bageplader mindskes risikoen for, at bunden af kransekagestykkerne får for meget varme og bliver brændte. 
  4. Hæld kransekagemassen i en sprøjtepose, og sprøjt massen ud i 16-18 aflange stykker (à ca. 45-50 g) på bagepapiret.
  5. Lad de rustikke stykker kransekage stå og tørre i 1/2 -1 time, inden de formes og færdigudglattes med hænderne. Brug lidt koldt vand på fingrene, så er det nemmere at forme stykkerne.
  6. Bag kransekagestykkerne i ovnen på 200 grader i 12-15 minutter, til de er gyldne. Lad dem køle af.

Skal det være ekstra nemt kan du købe en færdig karamelsauce og vende lakridspulver i en lækker købt skovbærmarmelade. 

4 x dessertsauce

Saltkaramel

  • 1 dåse sødet kondenseret mælk
  • ½ dl fløde
  • 1-2 tsk. flagesalt
  1. Sæt dåsen med kondenseret mælk i en gryde med vand, og kog dåsen ved svag varme i 3 timer. NB! Det er vigtigt, at dåsen er uåbnet og hele tiden er dækket af vand i gryden.
  2. Åbn dåsen med den nu færdige lysebrune karamel, og hæld den i en skål.
  3. Pisk langsomt fløde i karamellen, til den får den rette konsistens. Tjek med en teske – karamelsaucen skal gerne kunne løbe langsomt af skeen.
  4. Smag karamelsaucen til med salt.

Skovbærsauce med lakrids

  • 300 g frosne skovbær
  • 40 g rørsukker
  • 3 spsk. vand
  • 1 tsk. majsstivelse
  • 1 tsk. citronsaft 
  • 2 tsk. lakridspulver
  1. Bland bær, sukker og vand i en lille gryde, og sæt det til at simre ved svag varme, til bærrene er kogt lidt ud.
  2. Rør majsstivelsen sammen med 1 spsk. vand, og hæld det i gryden. Kog skovbærsaucen igennem i mindst 2 minutter.
  3. Smag til med citronsaft og lakridspulver, og afkøl saucen.

Champagneskum

  • ½ dl flormelis
  • 3 pasteuriserede æggeblommer
  • 1 knsp. vaniljekorn
  • 1 dl champagne
  • 1 dl piskefløde
  1. Bland flormelis, æggeblommer, vaniljekorn og champagne i en skål, der kan tåle varme.
  2. Varm forsigtigt blandingen op over vandbad, imens der piskes med elpisker. Blandingen må endelig ikke koge, blot varmes op, til det tykner let og bliver skummende. Tjek, om cremen har den rette konsistens ved at dyppe bagsiden af en ske i cremen, træk en finger igennem, og hvis cremen ikke løber sammen igen, er den færdig.
  3. Tag champagnecremen af varmen, og lad den køle af.
  4. Pisk fløden til flødeskum, og vend forsigtigt 1 dl af champagnecremen sammen med flødeskummen. Skal den færdige champagneskum være kraftigere i smagen, så tilsæt mere af champagnecremen.

Lyserød Ruby chokoladesauce

  • 300 g Ruby chokolade (lyserød chokolade

Hæld chokoladen i en skål, og smelt den over vandbad eller alternativt i mikroovnen ad flere omgange.

Udskift eller tilføj andre typer drys til din kransekage fondue fx hakkede saltede peanuts, mini-skumfiduser eller hakket mørk chokolade.

5 slags drys

DET SKAL DU BRUGE:

  • 50 g. usaltede pistacienødder
  • 75 g pufsukker (krystalliseret sukker, der ”popper”, når det kommer i munden)
  • Spiseligt guldstøv
  • 1 pakke Smarties chokoladeknapper eller M&Ms
  • 100 g kokosflager eller evt. kokosmel
  • 1,5 dl frysetørrede hindbær

SÅDAN LAVER DU DRYSSENE:

Hakkede pistacienødder: Hæld pistacienødderne på en bageplade beklædt med bagepapir, og sæt dem i ovnen på 200 grader i 4 minutter. Lad nødderne køle af, hak dem og hæld dem i en skål.

Guld-pufsukker: Bland pufsukker og spiseligt guldstøv sammen i en skål.

Hakkede Smarties: Hak Smarties og hæld dem i en skål.

Kokosflager: Hæld kokosflager i en skål.

Frysetørrede hindbær: Hæld frysetørrede hindbær i en skål.

Små kransekagestykker med forskellige dessertsaucer og drys

Servering

Servér kransekagestykkerne sammen med de forskellige saucer og drys, og lad dine gæster selv tage stilling til, hvilke saucer og drys de vil dyppe deres kransekagestykke i.

Godt nytår!