cheesecake
Desserter

Jule-cheesecake med kirsebærgelé

Tekst og 27. november 2020
foto af Inge Skovdal. Udgivet første gang 11. december 2017.
Bag det smukke cheesecake-ydre gemmer der sig den skønneste julesmag. Kiksebunden er krydret med julekrydderier, ostecremen er smagt til med sæsonens appelsiner, og kirsebærgeléen på toppen sender tankerne hen mod saucen på risalamanden. Her får du opskriften på jule-cheesecake med kirsebærgelé.

Jule-cheesecake med kirsebærgelé

Tid: 45 minutter. Køletid: Mindst 3 timer. Antal personer: 8.   KRYDRET KIKSEBUND 100 g smør ½ tsk. kanel ½ tsk. stødt ingefær ½ tsk. stødte nelliker 175 g Digestive-kiks en springform, ca. 20 cm i diameter  
  APPELSINOSTECREME 4 blade husblas 75 g sukker 2 pasteuriserede æg 200 g flødeost naturel saft og skal af 1 usprøjtet appelsin 3 dl piskefløde   KIRSEBÆRGELÉ 4 blade husblas 1½ dl kirsebærvin 1 dl kirsebærsirup   PYNT evt. bladguld   PRØV OGSÅ: Cheesecake med chokoladetopping  

Opskrift - sådan laver du julecheesecake med kirsebærgelé

1. KRYDRET KIKSEBUND: Smelt smørret i en gryde, og tag det af varmen. Rør krydderier i. Knus kiksene helt fint, og bland dem ned i smørret. Beklæd bunden af springformen med bagepapir, og pres kiksemassen ned i den.   2. APPELSINOSTECREME: Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 minutter. Pisk sukker og æg sammen med en elpisker til en lys og luftig masse. Bland flødeosten i æggemassen sammen med fintrevet appelsinskal.   3. Tag husblassen op af vandet, og smelt den over vandbad. Afkøl husblassen med ca. 2 spsk. appelsinsaft. Pisk fløden til flødeskum.   4. Hæld den flydende husblas i æggemassen under omrøring, og vend flødeskummet i. Fordel ostecremen over kiksebunden, og stil formen i køleskabet, mens du laver geléen.   5. KIRSEBÆRGELÉ: Læg husblas i blød i i koldt vand i ca. 10 minutter. Varm ½ dl af kirsebærvinen i en gryde – den må ikke koge. Smelt husblassen direkte i den varme vin, og tag gryden af varmen.   6. Rør resten af vinen og kirsebærsirup i gryden, og hæld blandingen over kagen. Stil den i køleskabet i mindst 3 timer, til den er stivnet. Fjern formen, og løft kagen over på et fad med en spartel. Drys evt. med bladguld, og servér.   PRØV OGSÅ: Risalamande med hjemmelavet kirsebærsauce