fastelavnsboller
Desserter

Fastelavnsboller med marmelade og nøddedrys

af Helle Rosenkrantz 18. januar 2021
Udgivet første gang 12. februar 2015. Foto: Henrik Freek
Ingen fastelavn uden fastelavnsboller. Og med udgangspunkt i en sød bolledej kan du hurtigt bage en portion lækre fastelavnsboller. Her får du opskriften på lækre fastelavnsboller.

DET SKAL DU BRUGE

  • 50 g gær
  • ½ dl lunkent vand
  • 2 dl kærnemælk
  • 50 g smør
  • 75 g sukker
  • 1½ tsk. salt
  • ca. 475 g hvedemel

FYLD OG PYNT TIL FASTELAVNSBOLLER

  • ca. 1½ dl marmelade
  • 1 æg til pensling
  • 50 g hasselnøddeflager

Opskrift - sådan laver du fastelavnsboller med marmelade og nøddedrys

  1. Fastelavnsboller: Opløs gæren i vandet, og tilsæt kærnemælk.
  2. Smelt smørret ved svag varme, og bland det med kærnemælk og gær.
  3. Tilsæt sukker, salt og det meste af melet.
  4. Ælt dejen, og tilsæt evt. mere mel, til dejen er blød og glat og lige akkurat slipper fingrene. Lad dejen hæve tildækket i 1 time.
  5. Form dejen til 12 boller, og fordel dem med god afstand imellem på 2 bageplader beklædt med bagepapir. 
  6. Fyld og pynt: Lav en fordybning i hver bolle, kræng hullets kanter lidt ud, og fyld hullet med marmelade.
  7. Pensl bollerne med sammenpisket æg, og drys med hasselnøddeflager.
  8. Lad bollerne hæve i 30 minutter. Varm ovnen op til 180°.
  9. Bag bollerne i ovnen i ca. 12 minutter, til de er smukt gyldenbrune.
  10. Lad dem køle lidt af på en bagerist, og servér dem gerne lune.