fastelavnsboller
Desserter

Fastelavnsboller med marmelade og nøddedrys

af 18. januar 2021
Helle Rosenkrantz. Udgivet første gang 12. februar 2015. Foto: Henrik Freek
Ingen fastelavn uden fastelavnsboller. Og med udgangspunkt i en sød bolledej kan du hurtigt bage en portion lækre fastelavnsboller.

Fastelavnsboller med marmelade og nøddedrys 12 stk.

Fastelavn er jo nok mest for børn, der klæder sig ud og slår katten af tønden, men heldigvis kan vi voksne nyde godt af det traditionelle bagværk, der hører festdagen til - nemlig fastelavnsboller!

Findes der noget bedre end en saftig fastelavnsbolle med marmelade og nødder? Er du ikke til marmelade kan du evt. fylde dem med creme eller flødeskum.

INGREDIENSER TIL FASTELAVNSBOLLER 50 g gær ½ dl lunkent vand 2 dl kærnemælk 50 g smør 75 g sukker 1½ tsk. salt ca. 475 g hvedemel   FYLD OG PYNT TIL FASTELAVNSBOLLER ca. 1½ dl marmelade 1 æg til pensling 50 g hasselnøddeflager  

Opskrift - sådan laver du fastelavnsboller med marmelade og nøddedrys

  1. Fastelavnsboller: Opløs gæren i vandet, og tilsæt kærnemælk. Smelt smørret ved svag varme, og bland det med kærnemælk og gær. Tilsæt sukker, salt og det meste af melet. Ælt dejen, og tilsæt evt. mere mel, til dejen er blød og glat og lige akkurat slipper fingrene. Lad dejen hæve tildækket i 1 time. Form dejen til 12 boller, og fordel dem med god afstand imellem på 2 bageplader beklædt med bagepapir.   2. Fyld og pynt: Lav en fordybning i hver bolle, kræng hullets kanter lidt ud, og fyld hullet med marmelade. Pensl bollerne med sammenpisket æg, og drys med hasselnøddeflager. Lad bollerne hæve i 30 minutter. Varm ovnen op til 180°. Bag bollerne i ovnen i ca. 12 minutter, til de er smukt gyldenbrune. Lad dem køle lidt af på en bagerist, og servér dem gerne lune.