citronis
Desserter

Citronis

11. oktober 2013Opdateret 3. april
af Heiberg is
Alle elsker is og is er langt fra kun til sommerbrug. I Morten Heibergs nye bog "Heibergs Is" får du opskrifter på den ene lækre isdessert efter den anden. Her får du opskrifter på en frisk citronis og en lækker chokolademælk med is

CITRONIS (6-8 personer/ca. 900 g færdig ismasse)

 • 100 g sødmælk
 • 525 g piskefløde
 • ¼ tsk. flagesalt
 • 1 stang god vanilje
 • 3 usprøjtede citroner
 • 90 g æggeblommer (ca. 5 stk.)
 • 200 g sukker

TILBEHØR

 • lidt strimler af citronskal
 • evt. sprøde rør eller birkes-tuiles

Selv om det kan lyde lidt surt, så er kombinationen af syrlig citron, vanilje, sukker, mælk og fløde en skøn oplevelse. Jeg serverer isen som tilbehør til en bagt kage eller tærte. Du kan også fint servere den solo med en lille sprød kage til.

Fremgangsmåde

 1. Hæld mælk, fløde og salt i en lille tykbundet gryde. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom vaniljekorn og -bælg i gryden. Skræl det gule af den ene citron med en kartoffelskræller, og kom det i. Riv skallen fint af de to andre citroner, og kom den i en skål sammen med saften af alle citronerne. Stil skålen til side.
 2. Bring mælkefløden op til lige under kogepunktet. Pisk æggeblommer og sukker let sammen. Hæld først lidt af den varme mælkefløde i de sammenpiskede æggeblommer under konstant piskning for at vænne dem til varmen. Hæld derefter resten af den varme mælkefløde i. Hæld det hele tilbage i gryden, og lad cremen legere og tykne ved svag varme og under omrøring med en gummidejskraber, til den når en temperatur på 85° – cremen må ikke komme i kog! Brug et digitaltermometer til at kontrollere temperaturen. Hæld straks cremen gennem en sigte over i en skål. Sæt skålen i et iskoldt vandbad, og afkøl cremen hurtigt til ca. 4° under jævnlig omrøring. Skift evt. vandet ud, så det hele tiden er koldt.
 3. Tilsæt citronsaftblandingen, lidt ad gangen – smag på cremen og stop, når du synes, den har den rette syre-sødme-balance. Kør med en stavblender for at være sikker på, at cremen er helt ensartet.
 4. Hæld cremen i en tætsluttende beholder, og stil den i køleskabet, til den er helt kold.
 5. Kør cremen til is i en ismaskine – indfrysningstiden varierer fra maskine til maskine, så kig til ismassen en gang imellem, stop, når den har fået en fast og cremet konsistens a la softice. Kom ismassen i en tætsluttende beholder, og opbevar den i fryseren, til du skal servere den. Hvis isen har stået længe i fryseren og er blevet meget fast, så lad den temperere ca. 30 minutter i køleskabet før servering.
 6. Anret citronisen i det ønskede antal portioner, pynt evt. med strimler af rå citronskal, og servér straks.

Få flere opskrifter på is her.

Læs også