De bedste hjemmelavede romkugler med krymmel
Mad

De bedste hjemmelavede romkugler

16. marts 2023
Af: af redaktionen. Udgivet første gang 31. august 2016
Foto: Betina Hastoft, Nina Malling og Columbus Leth.
Er der noget som et par lækre hjemmelavede romkugler til kaffen? Nej vel! Derfor får du her opskriften på de mest saftige romkugler, der smager fantastisk - og er nemme at lave.

INGREDIENSER TIL EN STOR PORTION

  • 1 kg kagerester såsom wienerbrød, chokoladekage, roulade, brownies og lign.
  • 1 tsk vanilje sukker
  • 3 store spsk kakaopulver
  • 1 spsk mørk rom (eller essens, hvis det er til børn)
  • ½ dl kakaomælk
  • 2 dl marmelade (for eksempel hindbær eller jordbær)

Det bliver ikke lettere, hurtigere og mere lækkert end en god, gammeldags omgang hjemmelavede romkugler

Opskrift: Sådan laver du hjemmelavede romkugler

  1. Kør alle ingredienser sammen på røremaskine og smag til. Hvis du gerne vil have en mere intens smag af enten rom, kakao eller vanilje, er det nu, du skal tilføje lidt ekstra.
  2. Køl romkuglemassen ned, tril kuglerne og rul dem i kokos eller chokoladekrymmel.
  3. Køl eventuelt romkuglerne - eller spis dem, som de er, og sæt tænderne i de små lækkerbiskner. Velbekomme!

Hjemmelavede romkugler

Nogle af os har som børn fået fortalt skrækhistorien om, at romkuglen er lavet af ”de rester, bageren har fejet op fra gulvet”, når vi har været ved bageren med vores forældre og plaget om at få en romkugle med hjem. Det har heldigvis ikke ødelagt vores appetit på romkugler!

Her på redaktionen får vi nemlig ofte romkugler – og måske også lidt for ofte. For det er altså bare svært at holde fingrene fra de små kagekugler, der smager så dejligt af rom.

Og romkuglerne er faktisk en af de kager, du kan nyde med god samvittighed – i hvert fald på klimafronten, for i og med at du bruger gamle kagerester – dog ikke dem, der er fejet op fra gulvet – til at lave kuglerne af, så er du med til at bekæmpe madspild. Og derfor er det også helt ok at snuppe en ekstra…

Du kan rulle romkuglerne i lige det, du har lyst til. Her bliver de ofte rullet i kokos, hakkede nødder eller krymmel i forskellige farver – pink, chokolade eller tivoli style. Vi har hver vores favorit – og du kan også vælge din egen.

Tips til opskriften

Har du lyst til at pifte romkuglerne op med alternative smagsvarianter? Bare rolig - du finder tips til opskriften lige her.

Opskrift på romkugler til juletiden med kanel

Giv dem et skud kanel

Står du midt i juletiden og er løbet tør for ideer, så kan du tilføje lidt kanel til dine romkugler, og vupti, så har du den mest himmelske juleversion af romkugler. Du finder opskriften herunder.

Romkugler med knust daim og frysetørret hindbær på toppen

Pep dem op med knust karamel

Er du ude på at imponere veninderne, så kan du med fordel give de klassiske romkugler en opgradering. I nedenstående opskrift dyppes de i mørk chokolade og drysses med frysetørret hindbær og knasende knust Daim.

Opskrift på sunde romkugler med dadler, kokosolie og mandelmel

Den sundere variant

Hvis du har en sød tand, men går og drømmer om en lidt sundere version af de syndige romkugler, så prøv Emma Martinys romkugler med sorte bønner, dadler, kokosolie og mandelmel. Godt nok er de sunde – men også supergode! Opskriften finder du her.

Lidt om romkugler

Romkugler, trøfler, romboller... Kært barn har mange navne, men ikke desto mindre er romkugler nærmest en nationalspise i Danmark, og enhver bager med respekt for sig selv har et udvalg af skønne romkugler i vinduet.

De fremstilles af wienerbrødsrester og kagerester, som æltes sammen og tilsættes romessens. Du kan bruge lige den kage, du har i gemmerne – alt fra roulade over wienerbrød til mazarintærte. Romkuglerne formes til kugler og rulles i krymmel – typisk kokos, chokolade- eller tivolikrymmel.

På Sjælland kaldes romkugler for "romkugler", men bevæger du dig vest for Storebælt, sælges de under andre navne. I Midt- og Østjylland hedder romkugler for eksempel "trøfler", mens de i Nordjylland på Mors skulle gå under navnet "sputnik" - og nord for Limfjorden kaldes de "krumseboller" eller "romboller".

Kilde: Wikipedia

Læs også