Hjemmelavet rødkål - perfekt til julebordet
Mad

Hjemmelavet rødkål

17. februar 2022
af Gitte Heidi Rasmussen
foto: Bjørn Jakobsen
Rødkål er en fast del af julemiddagens tilbehør, og den smager allerbedst, når den er hjemmelavet. Få den nemmeste opskrift på klassisk hjemmelavet rødkål til jul her.

Det skal du bruge

  • ¾ kg snittet rødkål
  • Andefedt eller smør
  • 1-2 dl konc. tranebærsaft
  • Evt. lidt rødvinseddike
  • Salt, peber

Hjemmelavet rødkål

  1. Smelt fedtstoffet i en sauterepande eller wok og steg rødkålen ved middel varme i 2-3 min.
  2. Tilsæt tranebær og -saft og kog i 4-5 min., til væden er fordampet og kålen stadig har lidt bid.
  3. Smag til med rødvinseddike, salt og peber.
  4. Hvis du vil have en godt mør, mere traditionel rødkål, tilsættes ekstra vand, og kålen simrer for svag varme under låg i ca. 45 min.

Hjemmelavet jule-rødkål

Rødkål er klassisk tilbehør til julemiddagens andesteg og flæskesteg sammen med de brunede kartofler og den brune sovs. Om der findes en klassisk opskrift på rødkål, er svær at sige, da jule-rødkålen kan laves på mange måder! Nogle foretrækker den mere krydret og blød, mens andre er til en mere frisk og frugtig rødkål med masser af bid.

Her får du vores bud på en klassisk opskrift på hjemmelavet rødkål, hvor rødkålen snittes fint og koges sammen med fedt, eddike og tranebærsaft, som giver den perfekte balance i smagen.

Nem opskrift på rødkål til jul

Denne opskrift på rødkål er perfekt til juleaften, da den smager helt traditionelt og er nem at lave. Til denne hjemmelavede rødkål skal du nemlig kun bruge 5 ingredienser, og rødkålen passer sig selv i gryden, mens du tilbereder resten af julemiddagen.

Den nemmeste rødkål til jul laves af rødkål, en form for fedt, en slags eddike, der giver syre og en form for frugt, der giver sødme og friskhed. Opskriften her bruger smør eller andefedt, rødvinseddike og tranebærsaft, men du kan sagtens erstatte med andre ingredienser inden for samme kategori.

Rød med appelsin er f.eks. et stort hit, som også smager skønt af jul. For at give en sødlig frugtsmag, inddrager mange opskrifter på rødkål også ribsgele.

Krydderier til hjemmelavet rødkål

Du kan give den hjemmelavede rødkål ekstra god julesmag ved at tilsætte julede krydderier, som stjerneanis, nelliker og kanelstang. Lad krydderierne koge med koge med, når rødkålen koges mør, så de kan trække sammen med rødkålen og afgive smag. Sorter krydderierne fra, inden rødkålen serveres.

Hvis du er til en sødere rødkål, kan du tilføje hele eller hakkede dadler og abrikoser til den hjemmelavede rødkål. Frugterne afgiver en skøn sødme og blød konsistens til jule-rødkålen.

Læs også