brunede kartofler
Aftensmad

Brunede kartofler

af Camilla Zarah Lawes 30. november 2012
Foto: Lars Ranek
Ingen jul uden brunede kartofler. Kog kartoflerne dagen før, pil dem og opbevar dem i køleskabet, til de skal brunes

Ingredienser til brunede kartofler

  • 1500 g små kartofler (kogte og pillede/laves dagen før)
  • 75 g sukker
  • 50 g smør

Opskrift - sådan laver du brunede kartofler

  1. Drys sukker ud på en stor pande, og lad det smelte ved svag varme, der må ikke røres i det. Når sukkeret er smeltet, tilsættes smør, og det vippes rundt i den smeltede sukkermasse.
  2. Hæld kartofler på, lad dem stå og småsimre og suge sukkermassen. Vend kartoflerne rundt flere gange, så de får farve over det hele.

KOKKETIPS: Tålmodighed er vigtig når du laver brunede kartofler.

Gå ikke i panik! Det ser ikke ud af noget i starten, men vær tålmodig, det tager tid. Lad kartoflerne hvile på panden, til de skal serveres.

GUIDE: Sådan laver du de perfekte brunede kartofler og den bedste sauce til julemaden

1. Vælg de rigtige kartofler, og hav tålmodighed! De bedst egnede kartofler til brunede kartofler er små, faste kartofler, fx aspargeskartofler, Ditta eller Sieglinde.

Kog og pil kartoflerne dagen i forvejen, og sæt dem på køl. Kog dem lidt i underkanten, så de stadig er lidt hårde i midten. Hæld ca. 100 g sukker til 1 kg pillede kartofler på en stor pande, hvor kartoflerne kan være. Smelt sukkeret ved god varme uden at røre i det. Kom 50 g smør på, når sukkeret er brunt (ikke brændt). Kom kartoflerne på panden. Brun dem ved kraftig varme i ca. 5 minutter. Krydr med salt og peber. Skru ned for varmen, og steg videre i 15-20 minutter, først her begynder karamellen at hænge ved.

Vend hyppigt i kartoflerne, men forsigtigt, uden at de går i stykker. Den bedste metode er at svinge dem rundt uden brug af redskaber. Til sidst har du de perfekte brunede kartofler.

2. Hvis der kommet klumper i andesaucen, så prøv først, om du kan piske dem ud ved at piske kraftigt med et piskeris.

Er der stadig klumper, må du si den.

Det er ret nemt at forebygge klumper. Hvis du laver en opbagt sauce, er det vigtigt, at væsken tilsættes lidt ad gangen, og at du pisker godt med et piskeris. Væsken skal være helt opsuget, før du tilsætter mere. Hvis du jævner med meljævning eller majsstivelse: Udrør majsstivelsen/melet i kold væske, og tilsæt jævningen i den kogende sauce i en tynd stråle, mens du pisker. Kog saucen igennem 2-3 minutter under omrøring.

Majsstivelse har den fordel, at den ikke så nemt klumper, men kan ikke tåle at koge med i en sauce i længere tid - så bliver saucen tynd.

3. Noget helt grundlæggende, når man vil lokke smagen frem i maden, er at tænke i smagskontraster.

Bevæbn dig med disse 4 smagsgivere: Ribsgelé, tamari/soja, Tabasco eller vineddike samt en god ande- eller kalvebouillon (uden smagsforstærkere).

Begynd med at tilsætte lidt bouillon og tamari (umami og salt). Juster med ribsgelé (sur/sød smag), og tilsæt så et par dråber Tabasco (sur/stærk). Fortsæt med at smage til, indtil saucen er perfekt.

Tilsæt evt. lidt fløde for at runde saucen af