Kathrine Lilleør: Jeg er holdt op med at gå og designe mit eget liv
Foto: Nellie Møberg.
– Den handler om, hvordan man finder glæde. Det er 24 livsfortællinger om, hvordan glæden kan findes på trods af, hvad man havde regnet med. Men også om, hvordan man får mod til at insistere på at være der, hvor man er og finde glæden i det, uanset hvad omverdenen måtte mene om det.
Sådan fortæller sognepræst og forfatter Kathrine Lilleør om sin nye bog, der samtidig bliver den sidste og tredje bog i hendes trilogi. ”Glæd Dig”, hedder den. Og selv om Kathrine er præst, så er troen på kristendommen ikke en forudsætning for, at du kan få noget ud af hendes bøger, fortæller hun.
Tv-vært Cecilie Beck om sin skilsmisse: Man tror, at verden går under
Glæden kommer igen
– Man kan sagtens læse min bog, selv om man ikke tror på Kristus. Der er ingen tvivl om, at det blik, jeg forsøger at vise på tilværelsen, er et blik, som jeg har lært gennem kristendommen. Det kan godt være, du ikke tror på, at glæden kommer igen, men det gør den altså. Også selv om du ikke tror på det. Så er der nogle, som har nemmere ved at bade deres sjæl i, hvad der overgår dem af glæde og lykke, og så er der nogle, som har sværere ved at slippe den sorg, som de har følt tidligere, fordi den måske er blevet en del af deres identitet.
Kathrine har også selv stået der med ødelagte drømme og bristede forventninger. Den Kathrine møder vi også flere gange i bogen. Blandt andet, da hun står og skal holde sin første jul, efter hun er blevet skilt fra faren til sine tre døtre.
– Vi har jo alle sammen en masse ting i bagagen, som vi er kede af. Men den erfaring, det er, at vi kan blive glade igen, vil jeg gerne give videre, og for at kunne give den videre, skal jeg vise, at jeg også har følt smerte, sådan at læseren forhåbentligt føler sig genkendt. For det ville jo være overfladisk, hvis jeg stillede mig op og insisterede på, at de mennesker, som bærer på en sorg, vil blive glade igen uden at lukke dem ind i den sorg, jeg selv har følt.
Tv-vært Ida Wohlert: Jeg gør sjældent noget, jeg ikke har lyst til
Den uforudsigelige lykke
Den sorg kommer blandt andet til udtryk i førnævnte kapitel syv, Knuste hjerter, hvor vi møder en ulykkelig og udmattet Kathrine Lilleør, som får lokket den lokale slagtermutter til at lave brun sovs til Kathrines første jul alene med sine tre døtre efter skilsmissen. Den jul var der heller ikke nok pynt til det kæmpestore juletræ, som Kathrine havde skaffet til præstegården. Den jul var alt uoverskueligt.
– Det er jo ikke mærkeligt, at vi bliver kede af det. Det mærkelige er, at vi bliver glade igen. Og at vi faktisk kan opleve at blive endnu gladere, end vi var, der hvor vi troede, vi var allergladest. Jeg er holdt op med at gå og designe mit liv. Jeg tænker ikke længere over, hvordan det hele skal være om ti år. Derfor bliver jeg heller ikke skuffet, for jeg har overgivet mig fuldstændig til den erkendelse, at jeg ikke kan regne det ud. Som jeg aldrig har kunnet regne mit eget liv ud.
Søs Fenger: Jeg er vild med mange af mine fejltagelser
En stor befrielse
Da Kathrine i sin tid begyndte at læse teologi, var det ikke tanken, at hun skulle være præst. Overhovedet ikke. Nok er hun præstedatter, men hvis nogen havde fortalt Kathrine blot få år forinden, at også hun skulle ende som præst, ville hun have syntes, at det var ganske frygteligt, indrømmer hun. Men da hun fik børn, tog hun alligevel jobbet som præst i Hvidovre, og hun kom til at elske det. Årene i kirken i Hvidovre blev nogle af de skønneste i hendes liv.
– Det er jo et billede på, at vi ikke altid selv ved, hvor lykken er, og der, hvor vi måske troede, den var, der var den slet ikke alligevel. Og sådan synes jeg faktisk, det har været for mig hele vejen igennem. Jeg er usædvanlig dårlig til at forudse min egen lykke. Så nu er jeg sådan set holdt op. Og det er faktisk en stor befrielse.