Curvy Kandi
Selvudvikling

Det mest usunde er dårligt selvværd

17. januar 2018
Af Dorthe Kandi (aka curvy_kandi find mig også på instagram)
Foto: Nellie Møberg
Sådan har det i hvert fald været for chefredaktør Dorthe Kandi, der mener, at hun har spildt alt for mange år på at bekymre sig om sin vægt.

Vi begynder at kunne se enden af årets første måned – de 31 dage, som for mange byder på forsæt om at motionere mere og spise anderledes, løber ud. Og hatten af for dem, der har forsøgt.

Men jeg har tygget en del på noget, som feminas sundhedsredaktør Christina Bølling sagde for et stykke tid siden, nemlig, at ”det mest usunde er dårligt selvværd”.

Hun mener bestemt ikke, at man ikke skal tage en suppekur, en detoxkur eller andet – det gør hun selv jævnligt. Men vi talte bare om, at det vigtigste nok er udgangspunktet for en sådan kur – eller mere motion eller hvad du nu har ambitioner om. Gør du det, fordi det får dig til at føle dig godt tilpas – eller piner du dig selv?

Jeg er typen, der bliver ekstra sulten, når jeg er på kur. Derfor har jeg ikke været på noget, der ligner en kur i mindst 15 år. Jeg kan heller ikke tvinge mig selv til motion, men må erkende, at jeg kun får træningstøjet på, når det jeg skal, gør mig og min krop glad. Jeg kan bare slet, slet ikke motiveres af ’bør’ men kun af lyst.

LÆS OGSÅ: Jeg elsker min krop - men det behøver du ikke

Og hvad endnu vigtigere er, så har livet lært mig, at min opfattelse af min egen krop og mit eget værd ingen sammenhæng har med min vægt. Jeg har været ung, tynd og smuk – men så kun de lidt runde lår og brede hofter. Jeg er nu både bulet og blød og føler mig hjemme i min krop – afslappet og glad.

Ungdomsår med bekymringer over udseende og vægt var SÅ spildte, og der giver sundhedsredaktørens ”Det mest usunde er dårligt selvværd” utrolig god mening for mig.

For det var usundt for mig, at bruge så meget tid på at føle mig forkert. Usundt at jeg gemte min krop væk og skammede mig over de såkaldte fejl. Usundt, at jeg hæmmede mig selv og min krops udfoldelse og brugte al for meget tankevirksomhed på, hvad jeg burde, hvad andre mon tænkte. På kort sagt at se mig selv udenfra - men ikke mærke mig selv indefra.

LÆS OGSÅ: Plus size-modellen Tess Holiday efter body-shaming: "Pludselig er I alle læger og trænere...!"

Sundhed er at hvile i sig selv og huske, at man er noget værd. Punktum. Uanset vægt, kropsform og alle mulige andre ydre ting.

Og når vi har erkendt det, kan vi måske, hvis vi har lyst, se på mindre ting, som at dyrke mere motion og spise mindre sukker. Begynd med selvværdet – jeg lover, at du bliver gladere for alt, hvad der er dig. Også selvom du gerne vil ændre en smule på dele af det. Det kan du jo altid gøre bagefter, hvis du stadig har lyst.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også