Gravid

For mange får at vide, at de ‘nok får en stor baby’

af Anne Romanelli 13. januar 2016
En ny undersøgelse konkluderer, at gravide alt for ofte får at vide, at de venter en ‘ret stor baby’, hvorefter det viser sig ikke at holde stik. Og det kan have indflydelse på fødselsforløbet.
Sidst i deres graviditet får kvinder typisk at vide, hvor meget babyen i maven sandsynligvis vejer, og om hun kan forvente at skulle føde et stort, et lille eller et normalvægtigt barn.   Men måske er jordemødre eller lignende fagfolk lige hurtige nok til at konkludere noget om barnets vægt, efter at de har følt på eller scannet den gravides mave.    Læs også: Gravid uge for uge - sådan udvikler din baby sig   Det konkluderer i hvert fald en ny amerikansk undersøgelse, der er publiceret i Maternal and Child Health Journal. 
  Markant forskel på skønnet vægt og faktisk vægt   Her har forskere interviewet i alt 2400 mødre, som fødte i perioden 2011-12, og blandt disse mødre var der især blevet skudt ved siden af, når fagfolkene havde skønnet de ufødte babyer til at være store i størrelsen.   Her kan du se, hvad en nyfødt vejer i gennemsnit >>   Næsten en tredjedel af kvinderne havde således fået besked på, at deres baby sandsynligvis ville være ’ret stor’ ved fødslen. Dog var det kun en tiendedel af kvinderne, som rent faktisk fødte et stort barn.   Vægtskøn kan påvirke fødselsforløbet   Og det er ikke helt ligegyldigt for fødselsforløbet, hvad babys vægt skønnes til sidst i graviditeten, konkluderer undersøgelsen.   For mange af mødrene, som fik at vide, at de ventede en stor baby, blev langt mere bekymrede for den forestående fødsel, og de var samtidig mere tilbøjelige til at bede om et planlagt kejsersnit eller smertelindring under fødslen.    Læs også: Kejsersnit - fordele og ulemper   Forskerne konkluderer ikke noget om, hvorvidt kejsersnit eller smertelindring er en ulempe. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt og det rette for den fødende, og der kan også være risici ved at føde en særligt stor baby ’normalt’ – såsom alvorlige bristninger.    Kan skade kvinders tro på, at de kan føde   Men de understreger, at der bør være større fokus på, hvad vægtskønnet af barnet egentlig har at sige for den gravide.   - Det er muligt, at man ved at fortælle mødrene, at deres baby er stor, kan komme til at underminere deres tillid til, at de rent faktisk er i stand til at føde deres barn, siger Erika Cheng, som er en af undersøgelsens forskere, til Huffington Post.    Læs også: Slip din angst for at føde   En anden af forskerne, Ron Iverson, opfordrer af samme årsag til, at jordemødre og andre fagfolk generelt er forsigtige med deres konklusioner:   - Det bør i hvert fald kommunikeres klart til de gravide, at vægten af deres barn ikke kan forudsiges helt præcist med den teknologi, vi har i dag. Der er desværre ca. 15-20 % risiko for fejlberegning af fosterets vægt sidst i graviditeten.   Læs også: Fødselsvægten forudsiger vores personlighed   Lav fødselsvægt giver øget sult resten af livet   Fødselsvægt: Der er forskel på køn allerede fra fødslen   20 myter om graviditet - venter jeg en pige eller en dreng?
gravid søvn

Myte 1: Hvis du foretrækker at sove på din venstre side, får du en dreng. Hvis du derimod helst vil sove på højre side, venter du en pige.

Myte 2: Hvis dine hænder er meget tørre under graviditeten, får du en dreng. Bløde hænder betyder derimod en pige.
Myte 3: Hvis en dreng i tumlingealderen (1-3 år) viser interesse for din gravide mave, venter du en pige. Ingen interesse indikerer, at du er gravid med en dreng.
Myte 4: Hvis du har stor trang til citroner under graviditeten, får du en pige.
Myte 5: Læg mærke til, hvordan du samler en nøgle op. Hvis du tager fat i nøglens runde ende, venter du en dreng. Hvis du derimod tager fat i nøglens lange ende, får du en pige. 
Myte 6: Hvis din alder og årstallet for undfangelsen begge er lige eller ulige tal, får du en pige. Hvis det derimod er ét lige tal og ét ulige tal, får du en dreng. 
gravid

Myte 7: Ræk dine hænder frem foran dig. Hvis du automatisk holder håndfalderne opad, venter du en pige. Nedad betyder derimod en dreng.

Myte 8: Et barn bliver samme køn som den af forældrene, der var mindst stresset under undfangelsen. 
Myte 9: Hvis dit højre bryst er større end det venstre under graviditeten, får du en pige. Hvis det venstre er størst, venter du en dreng. 
Myte 10: Hvis du som gravid drømmer, at du venter en pige, får du en dreng - og omvendt.
Myte 11: Spis noget hvidløg. Hvis du kommer til at lugte meget af det, venter du en dreng. Ingen lugt indikerer, at du får en pige. 
Myte 12: Hvis din graviditet giver dig meget uren hud/acne, kan du forvente at få en pige.
Myte 13: Du kan også forvente at få en pige, hvis du tager meget på i ansigtet under din graviditet.
Myte 14: Hvis du synes, at din graviditet gør dig meget klodset i dine bevægelser, er det sikkert fordi, du venter en dreng. Er du derimod en yndefuld gravid, får du en pige.
Myte 15: Hvis du lider af ekstrem kvalme under din graviditet, får du sandsynligvis en pige.
Myte 16: Har du stor trang til saltet mad, venter du en dreng. Har du mere lyst til søde sager, får du derimod en pige.
Myte 17: Har du store humørsvingninger under din graviditet, får du en pige.
Myte 18: Dingl en kæde med vedhæng over din håndflade. Hvis kæden svinger frem og tilbage, venter du en dreng. Hvis den svinger rundt i en cirkel, venter du en pige.
Myte 19: Kig på din gravide mave. Du venter en dreng hvis maven sidder lavt, eller hvis al vægten sidder fremad. Du venter en pige, hvis maven sidder højt, eller hvis vægten er mere fordelt rundt om livet.
Myte 20: Mørke brystvorter, når du er gravid, er tegn på, at du venter en dreng. Se også her, hvad den kinesiske kalender forudsiger om dit barns køn
  Tip! Få en god fødselsforberedelse med bogen 'Smertefri fødsel', som du kan købe her >>   Sådan kan du selv lytte til dit fosters hjertelyd og bevægelser - og optage lydene til evigt minde!

Med den populære AngelSounds ultralydsmonitor kan I lytte til jeres ufødte barns hjertelyd og bevægelser - en fantastisk oplevelse for enhver kommende mor og far. Allerede fra 12. uge i graviditeten kan I med AngelSounds høre barnets hjertelyd, og der er også mulighed for at høre hvis barnet hikker, sparker mm. Med AngelSounds kan du også optage hjertelydene, så I (og jeres barn) kan lytte til de smukke lyde senere i livet, eller I kan sende optagelserne pr. e-mail til f.eks. bedsteforældre.

Køb AngelSounds ultralydmonitor her >>

 

 

Artiklen indeholder affiliatelink