https://imgix.femina.dk/media/2e097415d8df41ad95873fc7b3a73968.jpg
Gravid

Hørelsen, barnets første sans

27. august 2010
af Else Marie Lehman, Colourbox
Snakker du med dit ufødte barn eller spiller du musik for det? Hvis du gør, så bliv ved med det. Den lille lytter med og vil typisk kunne falde til ro til de lyde, den genkender, når den er født.

Allerede fra omkring 20. uge er barnet i stand til at høre og registrere lyde. De første lyde, det fornemmer, er lyden af mors hjerte og stemme. Efter fødslen vil barnet med det samme kunne genkende mors "lyd" og føle tryghed. Langsomt begynder det endnu ufødte barn at opfatte og registrere flere og flere lyde, og mange fostre reagerer helt tydeligt på musik. Når barnet er født, så prøv at spille den samme musik, som du gjorde, da det lå i maven, og du vil opdage, at det både genkender og reagerer på lyden.

I tvivl om, hvornår du har termin? Så prøv vores terminsberegner her

Nyfødt med hang til musik

Privatpraktiserende jordemoder Helene Svahn Bovin er ikke i tvivl om, at det ufødte barn registrerer lyde - både stemmer og musik:
- For mig er det helt tydeligt, at et endnu ufødt barn kan kende for eksempel sin fars stemme, siger hun. Det reagerer simpelthen, når han taler. Det samme gør sig gældende, når vi har snakket musik. Rigtig mange fortæller, at de har spillet musik for deres barn under graviditeten, og at den samme musik helt tydeligt beroliger den nyfødte baby.

Ultralyde er ikke sagen
Helene Svahn Bovin har i sin tid som jordemoder gjort en opdagelse, når hun er i nærkontakt med de små størrelser i mors mave.
- Når jeg undersøger den gravide, så kan jeg godt trykke på maven og 'skubbe' til barnet, uden at det reagerer synderligt. Men når jeg vil lytte til barnets hjertelyd og sætter doptonen på, så springer den lille op, fortæller hun. En dopton er et instrument med ultralyd, som man meget tidligt i graviditeten kan tjekke barnets hjertelyd med.
- Jeg tror, at den kan høre de ultralyde, som dobtonen udsender - lyde, som vi andre ikke opfatter, og det er åbenbart lyde, den ikke kan lide, siger hun, men understreger, at det ikke er noget, der er dokumenteret.

Lyt til din baby
Helene Svahn Bovins bedste råd til vordende forældre er at lytte til deres intuition og - i bogstaveligste forstand - mavefornemmelse, fordi ufødte børn i sagens natur er lige så forskellige som alle andre mennesker. Og fordi de derfor vil kunne lide vidt forskellige ting og reagere lige så forskelligt som alle andre på lyde af alskens art. At registrere og lære sit ufødte barns reaktioner på mors og fars stemmer, en guitarsolo eller en strygerkoncert at kende er både et fascinerende ventetidsprojekt og en god måde at begynde at lære sit lille barn at kende på.

Læs også:
Undersøgelser under graviditeten
Dit lille barns sanser
Syng for dit ufødte barn

Læs også