https://imgix.femina.dk/media/026f8d909a764f5c92a5f6d64b21d453.jpg
Gravid

Dit lille barns sanser

8. december 2014
af Mette Møllevang
Foto: Colourbox
Få 7 gode råd til, hvordan du hjælper til med at udvikle babys sanser

Når dit barn ikke kan tale endnu, er det afhængigt af sine sanser, der derfor er skærpede i forhold til dine. Her får du 7 råd til, hvordan du hjælper til at udvikle dit barns sanser.

1. Op på mors mave
Lige efter fødslen er det vigtigt, du får dit barn op til dit bryst. Kropskontakten, lyden af dit hjerte og varmen fra din hud skaber tryghed hos dit barn.

2. Kærlighed ved første blik
De første seks timer kan dit barn se helt tydeligt og klart. Når så barnet vågner op efter sin første lur, kan det kun se 20 centimeter frem for sig. Så kig hinanden dybt i øjnene. Denne første øjenkontakt er grundlæggende for barnets udvikling og betyder mindre risiko for kolik og generelt mindre gråd.

3. Små børn skal holdes tæt
Din lille baby føler sig tryg i din favn, som minder om at ligge i livmoderen.

4. Større børn skal vugges
Spædbørn, der er normale af vækst (det vil sige over 2.800 gram), har det bedst med at blive vugget. Hjernen stimuleres, fordi det fremmer impulserne mellem højre og venstre hjernehalvdel og væksten af hjernebjælken, der forbinder de to halvdele. Det er især vigtigt for drenge, fordi deres hjernebjælke ved fødslen er meget mindre end pigernes.

5. Fra pussenusse til vild leg
Når barnet bliver større, kommer far på banen med aktive lege og svingture. Den vilde leg er afgørende for barnets motoriske udvikling, balance, koncentration og indre ro.

6. Hud mod hud giver ro og balance
Følelsen af hud mod hud giver den grundlæggende omsorg, der giver dit barn harmoni. Når du giver flaske, kan du blotte et stykke hud, som barnets kind kan hvile mod. Far kan tage baby med i bad, eller lade den sove på hans bare mave.

7. Bæreseler styrker motorikken
Bær dit barn i sele, slynge eller tørklæde. Det stimulerer det hele på en gang: Kærlighed, nærhed, tryghed, kontakt, kropsbevidsthed og motorik.

Læs også:

Øjenkontakt

Stimuler dit barns syn

Hjælp dit barn på benene

Læs også