Gravid

Babys mentale udvikling

11. januar 2011
af Christina Alfthan
Foto Louise Kontala
Der sker en masse små forandringer og fremskridt med din baby. Følg den mentale udvikling her.

Barnets udvikling


0 - 2 MÅNEDER:
Barnets syn, hørelse og lugtesans bliver forfinet. Barnet lærer at stille skarpt med synet, skelne lyde og lugte. Barnet lærer også at imitere ansigtsudtryk, og kan genkende sin mor.

2 - 5 MÅNEDER: Barnet får fornemmelse for, hvad mennesket og kroppen kan, for eksempel, at der kommer en lyd, når hånden rammer bordet. Og at der kommer en lyd fra mor, når hun kigger på baby og bevæger munden. Groft sagt betyder det, at baby kan se forskel på mennesker og ting.

5 - 9 MÅNEDER: Verden omkring baby begynder at være spændende. Det vil sige, at far bliver mere interessant (hvis det er mor, der mest passer barnet, ellers omvendt.) Ting er også meget interessante, og baby kan for eksempel genkende en ske, men den ved endnu ikke, hvad den bruges til.

9 - 12 MÅNEDER: Baby begynder at være mere socialt, fordi det lærer at finde fælles fokus. Det vil sige, at baby ser katten, mor begynder at tale om katten, og baby kan på samme tid lytte til mors stemme og kigge på katten. Det lærer også at pege og tage ting, man taler om. Baby kan også aflæse på mor, hvordan stemningen er i hjemmet, og det lærer at bruge sin gråd som et kommunikationsmiddel, ligesom det lærer, at en gestus og stemmen også er en måde at kommunikere på.

15 - 18 MÅNEDER: Barnet får så meget selvbevidsthed, at det kan genkende sig selv i et spejl. Det bliver bevidst om, at der er forskel på en selv og andre, og barnet begynder at vise social adfærd. Barnet vil dele med andre, trøste og hjælpe. Barnet begynder også at kunne samarbejde.

19 - 24 MÅNEDER: Barnet begynder at tale i små sætninger og kalder sig selv ved navn. Man kan begynde at gøre barnet ansvarlig for skadelige handlinger, der er udført med vilje. Men skældud virker ikke, barnets handling skal bare stoppes konsekvent. Barnet lærer også at dirigere den voksne til en handling, og det er også nu, barnet begynder at udvikle følelser rettet mod sig selv, som flovhed, misundelse og stolthed. Evnen til at "lade som om" og forestille sig ting, begynder også nu.

Kilde: "Børns udvikling", af professor i psykologi Arne Poulsen. Udgivet på Gyldendal.

Læs også:
10 tricks til at få baby til at sove
Dit barns udvikling fra 0-2 år
Når dit barn tager et tigerspring
Av jeg vokser
Babys sprog
Her føler dit barn angst

Læs også